Miért van még mindig notch az iPhone-on?

Almás Pletykák   |   2021.10.12 - 13:10   |   Írta: Nagy Bence   |   4568
12. okt Miért van még mindig notch az iPhone-on?

Az iPhone 13 megjelenésével sokan azt várták, hogy eltűnik a telefon tetején lévő szenzorsziget. A legújabb iPhone-okban ugyan kisebb helyet foglal el, azonban az elvárások ellenére sem tűnt el a notch.

A notch (angolul bevágás, bemetszés) a telefonok tetején levő fekete csík, amely a kamerát és különböző szenzorokat tartalmazza. Az Apple telefonok 2017-ben, az iPhone X megjelenésével kapták meg a szenzorcsíkot. Azonban azóta eltelt négy év, és manapság már számos Android csúcskategóriás telefon a notch helyett úgynevezett kameralyukkal jelenik meg: ezen telefonok képernyője szinte teljes egészében egy kijelző, mindössze egy kisebb, általában kör alakú szelfikamera látható a készülékek felső felén. 

 

 

Az iPhone 13 telefonok is megkapták a notch-ot, négy évvel a debütálása után is. Azonban egy apró változást mégis történt: a notch mérete kisebb lett, számszerűsítve egészen pontosan 20%-kal kevesebb helyet foglal el (ugyanakkor a szemfüles felhasználók azt is kiszúrták, hogy egy hajszálnyival vastagabb lett). Ez a méretbeli változtatás gyakorlatilag extra területet jelent a képernyőnek. Sokak reménykedtek, hogy ez azt fogja jelenteni, hogy az iPhone 13-as telefonok számszerűsítve is meg fogják jeleníteni az akkumulátor töltöttségi szintjét - ez azonban nem történt meg. 

De az, hogy az Apple a várakozások ellenére sem jött ki egy notch nélküli telefonnal, kicsit sem véletlen. A legfőbb indok, amiért az iPhone-oknak szüksége van a szenzorcsíkra: a notch továbbra is fontos elemeket tartalmaz. A telefon tetején levő csíkban találjuk a szelfikamerát, egy hangszórót, egy mikrofont, és a különböző szenzorokat.

 

 

Az infravörös kamera, az infravörös fényt kibocsátó szenzor, a pontvetítő (ez a mélységérzékelésért felel) és a többi szenzor mind egy célt szolgálnak, ami miatt az Apple nem szeretné egy az egyben kivenni őket. Ezek a szenzorok alkotják a TrueDepth kamerarendszert, amely a Face ID-t működteti. 

És bár arcfelismerés a legtöbb Androidos telefonon is elérhető, a nem almás telefonoknál az teljesen másképp működik. Az Apple egy komplex, 3D arctérképezési technológiát használ, amelyhez számos különböző szenzor működése kell, míg a legtöbb Android mindössze 2D-ben gondolkodik, és csak a szelfikamerára van szükség. Ez a megoldás az Androidok részéről sokkal kevésbé biztonságos megbízható, ugyanis a 2D-s rendszer könnyen megtéveszthető fényképek és videók által. Ezenkívül a Face ID-hoz képest lassabb és hosszabb ideig tart a beolvasás, így kevésbé kényelmes.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy nemsokára kapunk iPhone-t notch nélkül. Egy ismert Apple-elemző, Ming-Chi Kuo szivárogtatta ki azokat a pletykákat, miszerint az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max telefonok már nem fognak a szenzorcsíkkal rendelkezni, és az Androidos telefonokhoz hasonlóan egy kör alakú kivágás fogja a notch funkcióit betölteni. Kuo korábbi nyilatkozata szerint elképzelhető, hogy az iPhone 14 a kijelző alatti Touch ID-t is támogatni fogja.

Jelenleg azonban még nincsen ilyen iPhone. A Face ID, a jelenleg elérhető legbiztonságosabb és legkényelmesebb arcfelismerő rendszere az, ami miatt az Apple nem dobott még piacra egy notch nélküli telefont. A cég fontosabbnak tartja, hogy megbízható és gyors azonosítás működjön a telefonjaiban, minthogy megszabaduljon a notch-tól. Egy másik indok lehet az, hogy az Apple nem szeretne olyan telefont a piacra dobni, amelyik nem azonnal felismerhető. És szeretjük vagy sem, be kell vallanunk, hogy az Apple telefonok tetején levő notch ikonikussá vált, és mindenki számára azonnal felismerhetővé teszi az iPhone telefonokat.

 

Forrás: Apple Explained

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése