Meddig marad a Lightning? Jönnek az USB-C-vel ellátott iPhone-ok?

Almás Pletykák   |   2021.10.07 - 22:25   |   Írta: Nagy Bence   |   1498
07. okt Meddig marad a Lightning? Jönnek az USB-C-vel ellátott iPhone-ok?

Az Apple az iPhone 13-as telefonjait is Lightning csatlakozóval dobta a piacra, nem lett USB-C-s iPhone. Azonban lehet, hogy az Európai Parlament kötelezővé teszi az egységes USB-C kábélek használatát. Mi lesz így az iPhone-ok töltőivel?

Az Európai Parlament 2020 januárjában döntött úgy, hogy előírják az elektronikus eszközök gyártóinak az egységes töltőkábel használatát. Ekkor még nem döntöttek arról, hogy milyen töltőtípust lesz a kiszemelt, azonban az Európai Bizottság 2021. szeptember 23-án bejelentette, hogy a gyártóknak USB-C töltőportot kell majd a készülékeikre tenniük. A rendelet nem csak az okostelefonokra vonatkozik, a kameráknak, játékkonzoloknak, tableteknek is USB-C csatlakozót kell használniuk. 

A szabályozás célja az elektronikai hulladák csökkentése (hiszen az USB-C használatával a már meglévő töltőink mindennel kompatibilisek lesznek, nem kell újat venni vagy lecserélni őket). Ahhoz, hogy a döntés életbe lépjen, még az Európai Parlamentben el kell fogadniuk a képviselőknek, azonban szakértők szerint ez biztosan meg fog történni.

 

Mit jelent ez az Apple-ra nézve?

Az Apple a telefonjait már 2012 óta Lightning csatlakozóval árulja, és míg az iPadek és a MacBook-ok legújabb szériái már USB-C-t használnak, az iPhone 13 is maradt a régi, megszokott megoldásnál. A cég természetesen nem szeretne egységesített töltőkábeleket. Egyrészt az USB-C kötelezővé tétele azt jelentené, hogy elesnek attól a bevételtől, amelyet a Lightning kábelek gyártásából, értékesítéséből szereznek. Másrészt nem titok, hogy a cég célja, hogy a felhasználók minél több elektronikai termékén rajta legyen az alma lógó, legyen az telefon, számítógép vagy akár töltő. 

Így már többször foglaltak amellett állást, hogy ez az egységesítés önmagában nagyobb hulladékot termelne, hiszen a már meglévő kábelek és adapterek kidobásra kerülnének. Az Apple más érveket is felsorakoztatott: „Aggódunk amiatt, hogy az egyetlen csatlakozótípust előíró szabályozások inkább megfojtják, mint ösztönzik az innovációt. Ez pedig kárt okoz a fogyasztóknak mind Európában, mind világszerte”.

Egyébként az Apple a saját termékcsaládján belül is tett erőfeszítéseket az e-hulladák csökkentésére. Az iPhone 12 megjelenésével a telefon doboza már nem tartalmazott sem hálózati adaptert, sem fülhallgatót. Mindezt a környezetvédelem címszó alatt valósította meg a cég, azonban a lépés érthetően vegyes visszhangot váltott ki a felhasználók között.

Visszatérve tehát, az Európai Bizottság szabályozása azt jelentheti, hogy az iPhone-ok a jövőben USB-C csatlakozóval lesznek elérhetőek. Azonban a szakértők egy másik lehetőséget is elképzelhetőnek tartanak: lehet, hogy az új szabályozás hatályba lépését követően az Apple inkább egy teljesen port nélküli iPhone megvalósítása mellett fog dönteni. Ahelyett, hogy engedne a kötelező jellegű szabályozásoknak, a vállalat teljesen lemondhat a vezetékes töltőkről, és a vezeték nélküli töltés irányába kezdhet el fejleszteni. 

 

 

Az Európai Bizottság egy uniós sajtótájékoztatóján reagált arra, hogy az Apple szerint a töltők egységesítése megállítja az innovációt: Thierry Breton uniós biztos a jövőbeli irányként a vezeték nélküli töltés fejlesztéseit nevezte meg. Elmondta, hogy a „vezeték nélküli töltők esetében még rengeteg lehetőség van az innovációra”. Így tehát egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az Apple és a többi cég is egyre inkább a vezeték nélküli töltés irányába kezdenek el haladni. 

Ennek ellenére ésszerű lenne az USB-C szabványra való áttérés. Az Apple saját termékcsaládában is találhatóak termékek, amelyek már nem Lightning csatlakozóval, hanem USB-C-vel érhetőek el (például a legújabb MacBookok és iPadek). 

Azonban az iPhone a világ legnépszerűbb készüléke, amely saját, egyedi töltőporttal rendelkezik, a Lightning csatlakozókat több százmillió ember használja. Így bizonyos mértékig az is logikus lehet, ha az EU engedélyezi az Apple-nek, hogy maradjon a már bevált csatlakozónál. A cég számára persze ez lenne a legjobb opció.

Az Apple egy 2,4 billió dolláros vállalat, valószínűleg jól meglenne a Lightning kábelből származó bevételek nélkül is, ha elfogadják a szabályozást, és a cégeknek kötelező jelleggel USB-C kábeleket kell használniuk. 

Azonban az anyagiakat félretéve, az USB-C-re való átállás az Apple számára azt jelentené, hogy a kiépített ökoszisztéma (a saját töltőkábelek) egy részét elveszítenék. Azt pedig már többször láttuk, hogy ezt az Apple nem szívesen engedi meg.

 

Források: The Verge

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése