Az Apple bemutatta a 14, illetve 16 colos MacBook Pro modelleket – árak és megjelenés

Apple Hírek   |   2021.10.18 - 20:02   |   Írta: ARPII   |   1498
18. okt Az Apple bemutatta a 14, illetve 16 colos MacBook Pro modelleket – árak és megjelenés

Emellett megkaptuk az M1 Pro és M1 Max processzorokat is.

Az Apple számos remek hardvert bemutatott az október 18.-án megrendezett "Unleashed" eseményén. Többek között ide tartozik a harmadik generációs AirPods is, ami már a Pro testvér megjelenését kapta, róla itt olvashattok bővebben.

Az amerikai cég már két éve állt neki az M1-es költözésnek, ami az Apple saját készítésű lapkája. A két várva-várt gép előtt azonban még a processzor utódjai, az M1 Pro, és az M1 Max mutatkozott be.

Az M1 Pro kétszer annyi tranzisztort (33,7 milliárd) tartalmaz mint a sima M1-es alaplapka, és akár 32GB memóriát is kérhetünk bele. Itt nyolc teljesítményre fókuszált, és kettő hatékonyságra kihegyezett mag található, emellé pedig egy 16 magos GPU társul. Grafikus teljesítményben kétszeresét, CPU teljesítményben pedig 70% produkál jobban az új processzor a sztenderd M1-nek.

Az Apple emellett integrálta a ProRes-t a chipbe, több Thunderbolt lehetőséggel, ami még több külső kijelzőt jelent majd.

 

Az M1 Pro azonban csak a kezdet, ugyanis az M1 Max az igazi csúcslapka, amit az Apple jelenleg kínál. Itt 16GB-ról indulunk, de akár 64GB memóriát is kérhetünk a processzor mellé, ami mindenre is elég lesz. Ha eddig azt gondoltuk, hogy az M1 Pro-ban van sok tranzisztor, akkor tévedtünk, ugyanis a Max több mint 57 milliárd darabot tartalmaz. Emellé jár 10 magos CPU, és 32 magos GPU, ami négyszer gyorsabb, mint az M1-ben. Ezek után az Intel már tényleg lehúzhatja a rolót, ugyanis ezek a lapkák már a saját felmenőiket is földbe tiporják.

Az erő azonban nem minden, erre pedig az Apple-nél is gondoltak, ugyanis mindkét lapka jobb energiahatékonysággal bír, mint bármelyik másik PC-s ellenfelük. Az energiafelvétel akár 70%-kal is kevesebb lehet, mint a konkurenciánál, hasonló igénybevétel esetén.

 

Most pedig beszéljünk a gépekről, amikbe belekerülnek ezek az elképesztően gyors lapkák, két különböző méretet kapunk. Egy 14, illetve egy 16 colos MacBook Pro-ról beszélhetünk, amik egy csöppet vaskosabbak lettek, de ebből sok előnyük is származik. Többek között visszatért a MagSafe, kaptunk HDMI portot, illetve SD kártya olvasót is, amit nagyon sok fotós, videós, és hasonló területen dolgozó alkotó hiányolt. Emellett természetesen kapunk három USB-C portot is, illetve egy 3,5mm-es jack aljzatot is.

 

Kijelző téren vannak jó és rossz híreink, egyrészt kisebbek lettek a káváink, csupán 3,5mm, azonban a felső részen ezt megtöri egy notch, vagyis kamerasziget, ami elég érdekes, ilyet ugyanis eddig csak a telefonokban láthattunk. Emellett ide is megérkezett a ProMotion, vagyis akár 120Hz-es képfrissítésre is képes a kijelző, amit intelligensen tud állítani, a megjelenített tartalom függvényében.

Maga a panel Liquid Retina Pro XDR, mini-LED technológiával. A 14 colos esetében 14,2 col hasznos felületet, és 3 024x1 964 pixel felbontást kapunk, míg a 16 colos esetében 16,2 col hasznos felületet, és 3 456x2 240 pixelt. 1 000 nit a folyamatosan fenntartható maximum fényerő, míg a csúcs 1 600 nit, 1 000 000:1-hez kontraszt aránnyal.

 

Sajnos viszont el kell búcsúznunk a TouchBar-tól, ami sokak számára szomrú hír, azonban a cég valószínűleg úgy látta, hogy a pró felhasználók számára jobb érzést nyújtanak a fizikai gombok, mintsem egy kijelző.

A már említett MagSafe 3. generációját köszönthetjük viszont a Pro szériában, ami most még gyorsabb töltést tesz lehetővé, de ezen kívül tudunk majd Thunderbolton keresztül is tölteni. Az M1 Pro lapka két Pro Display XDR-t támogat, míg az M1 Max már hármat, plusz egy 4K-s TV-t.

 

Vezeték nélküli kapcsolódásnál a gépek támogatják a Wi-Fi 6-ot, és a Bluetooth 5.0-át. Kamera tekintetében pedig szerencsére már FullHD videóhívásokat is intézhetünk, a 1080p-s webkamera segítségével. Ezzel kétszer jobb felbontást kapunk majd gyenge fényviszonyok között. A hangszóróink is javultak, már stúdió minőséget kapunk itt is, 60%-kal jobb mélyekkel, hat hangszórós elrendezéssel, amiből kettő tweeter és négy woofer. Így 80%-kal több basszust és egy oktávval mélyebb hangzást értek el.

 

Üzemidőben sem kell szégyenkeznie a gépeknek, a 16 colos  modell ugyanis 17 óra videólejátszásra lesz majd képes, ami igazán lenyűgöző.

Végül pedig az áraink, amik meglehetősen jók lettek, legalábbis ha a kapott teljesítményhez viszonyítunk. A 14 colos modell 879 990 Ft-ról indul majd, M1 Pro lapkával, 16GB egyesített memóriával és 512GB SSD-vel. Amennyiben viszont szeretnénk feltornázni az árakat az esetben akár 2 439 990 Ft is lehet a vége, M1 Max lapkával, 64GB egyesített memóriával és 8TB SSD-vel. 

 

A 16 colos modellnél az indulóárunk 1 079 990 Ft, M1 Pro lapkával, 16GB egyesített memóriával és 512GB SSD-vel. Kimaxolt specifikációkkal pedig akár 2 519 990 Ft-ba is kerülhet az Apple jelenlegi csúcsmodellje, M1 Max lapkával, 64GB egyesített memóriával és 8TB SSD-vel.

 

Előrendelni már akár most is tudunk, a kiszállítás pedig 1-2 hetet vesz majd igénybe, a legszerencsésebbek pedig akár már október 26-án kézbe foghatják az új MacBook Pro-jukat.

 

Forrás: Apple

 

Kapcsolódó tartalom: 
Kommentek megjelenítése