Finch・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2021.11.15 - 08:44   |   Írta: Ca$h   |   941
15. nov Finch・AppleTV+

Már megint Tom Hanks?

Világunkat egy hatalmas napkitörés súlyosan felégette, az átlagos hőmérséklet 65 fok, az ózon réteg rengeteg helyen kilyukadt, ami miatt az UV sugárzás halálosan erős, úgy éget mint a lézersugár. Kevesen maradtak életben, akik igen, csapatokba tömörültek és el kezdtek fosztogatni illetve megölni azokat akik gyengébbnek bizonyultak. Finch (Tom Hanks) mindig is magányos farkas volt, éppen a föld alatt dolgozott amikor megtörtént a katasztrófa, mivel sose bízott az emberekben ennek köszönheti hogy életben maradt. Van egy kiskutyája akit a világon a legjobban szeret. Szeret olvasni, felfedezni, rácsodálkozni a világra, ennek köszönheti hogy a sugárbetegség végső jeleit fedezte fel magán, rájött arra hogy már nem sok ideje van hátra, ezért szükség van valami b-tervre.

Korábban is csinált már intelligens robotkákat, de Jeff (Caleb Landry Jones) volt élete munkája, apránként készítette el őt, eleinte csak a kezeit majd a lábait és végül a fejét és a benne lévő processzorokba igyekezett minden emberséget, tudást és kedvességet beleprogramozni. Isaac Asimov robotika törvényeit alkalmazva kiegészítve némileg a sajátjaival végül sikerrel járt. Pont a lehető legjobbkor ugyanis hirtelen költözni kellett, egy negyven napig tartó halálos viharcsoport tartott éppen feléjük, étel szűkében nem maradt más megoldás csak  továbbállás. Jeff még éppen hogy csak „megszületett” járni is alig tud, de már most látszik hogy egészen elképesztő intelligenciával rendelkezik és akkora szívvel amit még egy ember is megcsodálhatna.

Természetesen egy robot olyan amilyennek programozzák, illetve olyan amilyen tapasztalatokat szerez élete során, Finch jó ember, okos, óvatos és ha lehet midig kerüli a bajt. Igazi túlélő aki a kiskutyájáért él, érte tesz mindent, ami nem is csoda hiszen egy kutya sose fog se csalódást se fájdalmat okozni. Egy kutya a végsőkig hűséges marad és feltétel nélkül szereti gazdáját, még akkor is ha az borzalmasan bánik vele. Ilyen környezetbe jött a világra Jeff, egy haldokló világba, de egy olyan családba ahol körbeveszi a szeretet. Finch tudja hogy már nem sok van hátra neki, de menekülni kell, kerülni kell a nagyvárosokat mert ott még vannak élő emberek és az emberek a lehető legrosszabbak, ezt a Walking Deadben már megtanulhattuk. Szóval inkább keletre indul kis családjával, hogy meglátogassák az egyik legszebb hidat Amerikában.

Miguel Sapochnik idáig csak a világ legjobb sorozatain dolgozott, olyanokon mint Game of Thrones, Altered Carbon stb. Szóval számítani lehetett arra, hogy most nagyon oda fogja tenni magát, tekintettel arra, hogy az Apple gyakorlatilag végtelen erőforrásokkal rendelkezik ha pénzről van szó, sejthető volt hogy mindent meg fog kapni amire csak szüksége lehet. Ott van rögtön Tom Hanks, aki sokak szerint (köztük én is) a világ legszimpatikusabb és legjobb karakterszínésze. Még soha nem fogott mellé egyik filmjével sem és a neve garantálja az egész estés szórakozást, van valami ebben a színészben valami különleges, amit nem lehet utánozni nem lehet megtanulni, ezzel születni kell. Az ember egyszerűen zsigerből szereti őt. Finch szerepe pedig tökéletesen rá lett szabva, kedves, vicces, okos, végtelenül szerethető karakter, főleg hogy semmi másra nem vágyik csak arra, hogy ha ő már nem lesz a kiskutyája biztonságban legyen. Ez szerintem a legtöbb embernek szerethető szerep, főleg az Amerikaiaknak akik köztudottan nem bántanak sem gyereket sem pedig állatot a filmjeikben. Legalábbis kevesen vannak akik meg merik ezt tenni, kockáztatva az egész film sikerét.

A Finch amellett hogy szívhez szól elképesztően látványos és szórakoztató is, nagyon élethűen ábrázolva van a Föld egy ilyen esetleges világégés után, a napkitörés egy olyan reális veszélyforrás ami ellen sajnos semmit nem lehet tenni, egy olyan dolog amiről nem mi tehetünk tehát még az sincsen hogy oktatni vagy felelősségre akarna vonni a rendező. A viharok vérfagyasztóak, rettenetesen félelmetesek, az UV sugárzás erőssége meg olyan félelmetes amibe sokan bele se gondolnak. Egyszer még régebben a valóságban is megsérült az ózonréteg és talán egyike volt azon kevés alkalmaknak amikor az emberiség összefogott és sikerrel járt. Ugyanis idővel az ózonpajzs helyreállítja magát és ez meg is történt. Az emberiség bebizonyította hogy ha összefog sikerrel járhat. Jeff karaktere fantasztikus, olyan mintha kettő Tom Hanks lenne a filmben, már egy is garantálja a sikert, de kettő aztán végképpen. Okos, érdeklődő, nem mindig fogad szót, dehát mit várjunk egy pár napos robottól, a CG grafika ahogy megoldották egészen elképesztő, az egy dolog hogy hihetetlenül aranyos és vicces de olyan elethű a mozgása hogy meg is feledkezünk arról hogy ő a valóságban ott sincsen. Magas, erős, okos, csupaszív karakter, néha kicsit éretlen, vagy éppen értetlen és esetlen de nagyon szerethető karakter. GoodYear a kutyus eleinte nem igazán bízik meg benne, mert Finch az igazi gazdája és őt szereti mindenek felett, de a film végére nagyon jó barátok lesznek és olyan jó őket végre együtt látni.

Álítólag a film Cormac McCarthy poszt apokaliptikus regénye a "The Road" alapján készült, hét nem is tudom, pont a napokban néztük meg az eredeti regény alapján készült filmet Vigo Mortensennel ami valami egészen elképesztően borzalmas volt. Nem maga a film, mert az kiváló volt, hanem az egész történet, egyszerűen elviselhetetlenül, rettenetesen lehangoló volt. Ellentétben a Finchel amit szerintem pont az ellenkezője. Régebben még szokás volt megtartani a filmeket amik tetszettek nekünk és nem ritkán újranéztük őket. Vannak olyan filmek amiket több tucatszor is és mégsem jelentett gondot újranézni őket. A Finchet konkrétan kétszer egymás után megnéztük a feleségemmel, pedig nem egy könnyű darab, nagyon meg lehet tőle reccsenni, de valahogy nem akartunk elszabadulni a hangulattól és rögtön újranéztük. Tiszta szívvel merem ajánlani bárkinek, még akár a kisebb korosztálynak is, mert az üzenet amit hordoz és az egész film csodálatos, a karakterek szerethetőek, kedvesek, különblegesek és legyél férfi vagy nő, öreg vagy fiatal érteni fogod, mert szívhez szól. Köszönjük neked újra AppleTV ezt az élményt!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.0 | Rotten Tomatoes: 73% | Metacritic: 56
Finch

Rendezte: Miguel Sapochnik
Írta: Craig Luck, Ivor Powell
Zene: Gustavo Santaolalla
Szereplők: Tom Hanks, Caleb Landry Jones, Marie wagenman, Lora Martinez-Cunningham, Oscar Avila, Emily Jones, Seamus (a kutya)

Játékidő: 1óra 55perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> The Queen's Gambit sorozatkritika

>>> The Rain sorozatkritika

>>> Mr. Corman sorozatkritika


Kommentek megjelenítése