Csalódást kelthet az iPhone 14 Pro Max sebessége

Tesztek   |   2022.09.09 - 08:09   |   Írta: L Ferenc   |   16573
09. szept Csalódást kelthet az iPhone 14 Pro Max sebessége

Lássuk, mennyivel gyorsabb az elődjénél az Apple új csúcsmobilja!

Az Apple tegnapelőtt mutatta be sokak által várva várt 2022-es új felsőkategóriás okostelefonjait, melyek közül az iPhone 14 Próban és az iPhone 14 Pro Maxben található a vállalat legújabb csúcsteljesítményű chipkészlete, az A16 Bionic. És most feltűnt a színen ennek a közel 16 milliárd tranzisztort felvonultató, 50 százalékkal nagyobb memóriasávszélességű új SoC-nek az első sebességtesztje.

Mint kiderült, az iPhone 14 Pro Maxbe szerelt új chipset a Geekbench tesztprogram szimplamagos tesztjében 1879 pontot ért el, a többmagos részt 4664 pontos eredménnyel abszolválta. Nem rossz eredmények ezek, azonban megjegyzendő, hogy minimális változást jelentenek a tavaly kijött elődmodellhez képest.

Viszonyításképp, az iPhone 13 Pro Maxben szolgálatot teljesítő A15 Bionic 1725 pontos szimplamagos eredménnyel, illetve 4848 pontos többmagos eredménnyel rendelkezik. Magyarul az iPhone 14 Pro Max mindössze 9 százalékot gyorsult az egymagos tesztben, -többmagos fronton pedig mintegy 4 százalékot lassult, miközben a nagyteljesítményű magjainak csúcssebessége 3,23 GHz-ről 3,46 GHz-re emelkedett. Utóbbi 7 százalékos frekvencianövekedést jelent. 

Ez persze csak egyetlen korai sebességteszt, melyből egyelőre még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, hiszen könnyen lehet, hogy egy még nem teljesen optimalizált készüléken futtatták le. Illetve a Geekbench tesztből nem derül ki, hogy az új chipkészlet mennyit gyorsult grafikusgyorsító fronton.

Mindenesetre több mint valószínű, hogy idén csak minimális mértékű teljesítménynövekedésnek lehetünk tanúi. Erre enged következtetni többek közt az is, hogy a hivatalos termékbemutatón a gyártó a 2019-ben kijött A13 Bionic chippel hasonlította össze a vadonatúj A16 Bionic teljesítményét, és e tekintetben 33,3 százalékos előrelépésről tett említést. Ennek fényében nem lenne meglepő, hogy az A16 Bionic nagyságrendileg mindössze 10 százalékkal lenne gyorsabb a közvetlen elődjénél, a tavalyi A15 Bionicnél. 

Megjegyzendő, hogy az Apple-nek nem feltétlenül szükséges rohannia, ugyanis mind a mai napig lenyűgöző még a tavalyi chipsetének is a teljesítménye, ráadásul az A16 nem egyszerűen csak gyorsabb az A15-nél, hanem az ígéretek szerint 20 százalékkal kevesebbet is fogyaszt annál. Ez többek közt annak köszönhető, hogy míg a tavalyi SoC 5 nanométeres gyártási technológiával készült, addig az idei modell már 4 nanométeres csíkszélességgel rendelkezik. 

Az Apple által viszonyítási alapként használt A13 pedig még csak 7 nanométeres gyártási eljárással készült, és az Apple mérései szerint ez a három esztendős múltra visszatekintő SoC még 2022-ben sem talált legyőzőre droid irányból. 

Az első Geekbench tesztből egyébként többek közt az is kiderült, hogy az iPhone 14 Pro Maxben ugyanannyi, vagyis 6 GB RAM található, mint az elődjében. Az androidos riválisok esetében ma már nem ritka a 12-16 GB RAM, sőt, egy ideje már 18-20 GB-os modellek is elérhetők a piacon, azonban az Android és az iOS jelentősen eltérő memóriamenedzsmentje miatt a két platform RAM mennyiségét nem érdemes egy az egyben összevetni egymással.

A 2022-es új almás mobilok közül az alacsonyabb kategóriában versenyző iPhone 14 és iPhone 14 Plus nem kapta meg az új fejlesztésű A16 Bionic chipsetet. Ezekben a készülékekben a tavalyi A15 Bionic teljesít szolgálatot, de legalább abban a komolyabb teljesítményű ötmagos GPU-s változatban, mely az iPhone 13 Próban és az iPhone 13 Pro Maxben is található. Emlékezetes, hogy az iPhone 13 miniben és az iPhone 13-ban lévő A15 Bionic mindössze négy grafikusgyorsító maggal rendelkezik. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése