The Blacklist・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2022.09.12 - 17:51   |   Írta: Ca$h   |   19239
12. szept The Blacklist・AppleTV (Netflix)

Így kell egy haldokló sorozatot újra a magasba emelni …

Raymond „Red” Reddington a világ legkeresettebb bűnözője egy szép napon besétál az F.B.I. központjába, hogy feladja magát, tesz egy ajánlatot, ami arról szól, hogy van egy listája a világ legkeresettebb bűnözőiről (Blacklist) és hajlandó lenne feladni őket mind egy szálig, egyetlen feltétele van csupán. Elizabeth Keen (Megan Boone) a zöldfülű, éppen hogy csak diplomázott profilozóra van szüksége ahhoz, hogy ezt a tervét megvalósítsa. A kormány nagy bajban van, eleinte nem tudják mit kezdjenek ezzel a patthelyzettel, de végül úgy döntenek, hogy létrehoznak egy különleges alakulatot, aminek egyik tagja Elizabeth lesz és elkezdődik a közös munka Red és az F.B.I. között, hogy mind egy szálig elkapják az összes rosszarcot.

Vajon hogyan is lehetne véleményt vagy kritikát írni egy sorozatról, ami immáron kilencedik éve szórakoztat miket a képernyőn, egy sorozatról ami megélt már hideget és meleget, voltak csúcspontjai ahogyan mélypontjai is, sikerül évről évre mindig megújulnia, fenntartani az érdeklődésünket? Az egyetlen sorozat talán a tévézés történetében ahol még mindig nem tudjuk pontosan, hogy ki is Raymond valójában, annak ellenére, hogy szinte már mindent tudunk róla. Ahol a főszereplőket már úgy szeretjük mintha családtagok lennének, ami gyakorlatilag a karakterfejlődés magasiskolája, sose tudhatjuk pontosan, hogy ki áll a jó oldalon és ki a rosszon, ahogyan abban sem lehetünk biztosak hogy akit szeretünk az egyik évadban azt szeretni fogjuk a következőben is.

Nagyon régen volt már az a 2013 ez nem kérdés, a kislányom akkor még csak egy éves volt most pedig lassan már tizenegy. Túléltünk egy halálos járványt, volt Black Lives Matter, tombolnak a PC mozgalmak (Woke, Új Feminista, LMBTQ), a TV-t leváltották a streaming szolgáltatások, nincsenek már tabuk, nincsenek már sorozatok pucérkodás nélkül, túl vagyunk jó pár kormányváltáson legalábbis Amerikában biztosan, most pedig még az is meglehet hogy kitör a harmadik világháború. Nehéz időket élünk ez nem vitás, de egy valami örök és állandó, mégpedig a szórakoztatás és ennek minden formája. Vannak dolgok, amik örökké velünk fognak maradni egészen addig amíg még van áram, vagy éppenséggel ki tudjuk fizetni a számlát.

A Blacklist zseniálisan adagolja részenként az érdekesebbnél érdekesebb gonosztevőket, néha gyomorforgató néha sokkoló lesz, lesznek olyan részek hogy nem fogunk hinni a szemünknek. Mindezzel pedig párhuzamosan képes volt a végtelenségig elhúzni a Raymond és Elizabeth közti kapcsolatot, gondoltunk már mindent, tippeltünk már mindenre, de ami valószínűleg a megoldás azt még mindig nem tudjuk pontosan és több mint valószínű, hogy már nem is fogjuk, mert már ránk van bízva hogyan értelmezzük a történéseket. Egy valami biztos és alap, az pedig a titkos akciócsoport az F.B.I. különleges alakulata és annak minden tagja. A csapat vezetője Harold Cooper (Harry Lennix) aki a tisztesség, tartás és becsület mintaképe, aki az oszlop amire támaszkodni lehet, a biztos pont, akiben csalódni képtelenség. Donald Ressler (Diego Klattenhoff) a tisztesség mintaképe ő gyakorlatilag az abszolút jófiú, aki nagyon nehezen viseli el azt a helyzetet amibe kerültek, alig várja hogy végre rács mögött láthassa Reddingtont. Aram Mojtabai (Amir Arison) a számítógépes hacker zseni, minden bizonnyal ő a legkedvesebb, legszerethetőbb karakter mindenki közül. Ott van maga Raymond, akinél eredetibb karakterrel sose találkoztam még, az egy dolog hogy egy hidegvérű, kegyetlen gyilkos, egy igazi bűnöző, de mindemellett talpig úriember, tájékozott, művelt, elképesztő mesélőkéje van, ő egy olyan karakter aki annyira szerethető hogy képtelenség haragudni rá, még akkor sem amikor valami egészen elképesztő szörnyűséget művel, amikből lesz bőven a kilenc évad alatt. Jobb keze Dembe Zuma (Hisham Tawfiq) az egyik legellentmondásosabb karakter a sorozatban, hiszen talán ő szereti a legjobban Redet, aki kicsi kora óta neveli őt, többször is megmentette az életét és ezért örökké hálás lesz neki, de olyan dolgokat kell tennie és tesz is ami szöges ellentéte a személyiségének. Végül pedig ott van maga Elizabeth, aki végig Elizabeth marad, minden idők talán legidegesítőbb karaktere, akit szinte képtelenség szeretni, aki olyan amilyen, el kell fogadni hogy ő az egyik főszereplő a mozgatórugója mindennek, nem kevés meglepetést és fordulatot köszönhetünk majd neki, cserébe viszont alig várjuk hogy valaki végre megölje őt.

A sorozat kapott egy rövid egy évados spinoff történetet, amiben Elizabeth férje Tom Keen (Ryan Eggodl) a főszereplő, kicsit sajnáltam hogy csak ennyit tudtak belőle kihozni, mert meglepően jól sikerült, simán elnéztem volna még pár évadon keresztül, de sajnos a közönség nem úgy gondolta mint én szóval jól elkaszálták sajnos. A Blacklist nyolcadik évadjának a végén kettő olyan fordulat is történt, amitől leesett az állunk, az eredeti tervek szerint a kilencedik lett volna az utolsó ráadásul csak egy fél évad, de a nézettség olyan szinten visszajött az eredeti számokhoz képest, hogy végül egy teljes huszonkét részes évad lett belőle, sőt mi több meg is hosszabbították. Szóval idén szeptemberben jön a tizedik, a történetnek még koránt sincsen vége, és a kilencedik évad utolsó részéből arra kell következtetnem, hogy megint alaposan át fognak alakulni a történések. Egy igazán izgalmas és eredeti évadra számíthatunk hamarosan.

A Blacklist ékes példája annak hogyan kell egy fantasztikus ötletet meglovagolni, kihozni belőle a maximumot, hogyan tud egy történet évről évre úgy megújulni, hogy még mindig élvezhető legyen mindenki számára. James Spader alakítása egészen elképesztő, soha életemben nem találkoztam még ennyire szimpatikus gonosztevővel, nincsen még egy olyan ellentmondásos karakter mint Raymond ez nem vitás. Minden más színész is egyébként kihozta magából a legjobbat, még Elizabeth is, akit bevallom a feleségemmel csak nagyon nehezen bírtunk elviselni. Izgalmas, látványos, tele van fordulatokkal, titkokkal, fejtörőkkel, igazi beszélgetést indító sorozat (conversation starter) amin jókat lehet vitázni, esetlegesen veszekedni, kinek melyik karakter a kedvence és mit szoltok ahhoz az elképesztő fejlődéshez és utazáshoz amit megtettünk a sorozat indulása óta? Beszélgessünk!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.0 | Rotten Tomatoes: 91% | Metacritic: 74
The Blacklist (season 9 | 2013 -)

Rendezte: andrew McCarthy, Michael W. Watkins, Bill roe, john Terlesky, Michael Caracciolo
Írta: Jon Bokenkamp, Taylor Martin, Kelli Johnson, Lukas Reiter, Sam Christopher, Aiah Samba, Brandon Margolis, Brandon Sonnier, Noah Schechter, Marisa Tam, John Eisendrath
Zene: Dave Porter, James S. Levine
Szereplők: James Spader, diego Klattenhoff, Harry Lennix, Hisham Tawfiq, Amir Arison, Megan Boone, Mozhan Marrnó, Ryan Eggold, Laura Sohn, susan Blommaert, Baz, Teddy Coluca, Deirdre Lovejoy

Játékidő: 22x 45perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Black Bird sorozatkritika

>>> Star Trek: Picard sorozatkritika

>>> Obi-Wan Kenobi sorozatkritika

 

 


Kommentek megjelenítése