Így mondja meg az iPhone, hogy autóbalesetben voltál!

Tippek és trükkök   |   2022.09.18 - 11:19   |   Írta: Nagy Bence   |   19829
18. szept Így mondja meg az iPhone, hogy autóbalesetben voltál!

Bemutatjuk az Apple telefonok új Crash Detection funkcióját.

Az iPhone 14, az Apple Watch Series 8 és a második generációs Apple Watch SE pénteken váltak elérhetővé. Az Apple nemrég kiadott egy videót, amely bemutatja, hogy az új készülékeken hogyan működik a Crash Detection (magyarul Ütközésészlelés). A funkció célja, hogy automatikusan felismerije az autóbaleseteket és segélyhívást indítson. Bemutatjuk a funkciót, amelyre reméljük, hogy senkinek nem lesz szüksége.

Az Apple Support YouTube-csatornáján közzétett videó bemutatja, hogyan lehet beállítani a Crash Detectiont az iPhone-on vagy az Apple Watch-on. Mint az Apple megjegyzi, a funkció kizárólag a 2022 őszén bemutatott termékeken elérhető. Tehát az Ütközésészlelés a következő telefonokon lesz elérhető:

  • iPhone 14
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14 Pro
  • Apple Watch Series 8
  • Apple Watch SE (2. generációs) 
  • Apple Watch Ultra

Összeszedtük, hogy az Apple készülékei mi alapján érzékelik és ismerik fel az ütközéseket:

Hirtelen sebességváltozás

A cupertinói cég elmondása szerint az iPhone új, magas méréshatárú gyorsulás­mérője akár 256 G-ig képes érzékelni az extrém gyorsulást és lassulást. 

Légnyomásváltozás az utastérben

Az új iPhone telefonok és órák barométerrel vannak felszerelve, amelyek képesek érzékelni a légzsákok kioldásával járó légnyomásváltozást.

Váratlan irányváltoztatások

A sebesség- és légnyomásváltozás mellett egy nagy dinamikatartományú giroszkóp folya­matosan figyeli az autó helyzetében bekövetkező drasztikus változásokat.

Erős ütközéshangok

Az almás cég az iPhone-ok és Apple Watch-ok mikrofonjait is használja, hogy az eszköz felismerhesse az ütközéseket. Vezetés közben ugyanis a mikrofon azonosítja az ütközésre jellemző extrém hangos zajokat. Természetesen az adatvédelemre kifejezetten nagy hangsúlyt fektető Apple azt is kiemelte, hogy az adatok védelme érdekében a hang­feldolgozás helyben, az adott eszközön történik.

Laboratóriumi töréstesztek 

A cupertinói cég a fejlett mozgáselemző algoritmusokat frontális, hátsó, oldalirányú és borulásos töréstesztek elvégzésével fejlesz­tette ki.

Valós balesetekből származó adatok

Ahhoz, hogy az Ütközésészlelés a lehető leghatékonyabban működjön, a funkció működését valós balesetek nyilvános adatait felhasználva tette az Apple a lehető le­pontosabbá. Sőt, a cég elmondása szerint az iPhone technológiája 1 millió órányi valós vezetési és ütkö­zésekkor összegyűjtött adat segítségével ismeri fel a baleseteket.

 

A segélyhívás folyamata

Az Apple szerint, ha a felhasználó autójával ütközik, először az Apple Watch készülékén kezdődik meg a segélyhívás. Amennyiben nincsen a balesetben részt vevő személy kezén okosóra, a folyamat az iPhone-on kezdődik meg.

Ha súlyos autóbalesetet észlelnek, a támogatott iPhone vagy Apple Watch készülékek megjelenítenek egy figyelmeztetést, amely jelzi a felhasználóknak, hogy az Ütközésészlelés funkció bekapcsolt. Ha a felhasználó képes rá, az iPhone vagy az Apple Watch vészhívás csúszkájának elhúzásával hívhatja a segélyszolgálatot, vagy amennyiben nincs nagy baj, elutasíthatja a riasztást. Ha viszont a bajba jutott 10 másodperc elteltével nem reagál a riasztásra, a készülék újabb 10 másodperces visszaszámlálásba kezd. Amennyiben ezt sem kapcsolják ki, az eszköz automatikusan felhívja a segélyszolgálatot. 

Ha az eszköz automatikusan segélyhívást kezdeményez, úgy hogy a bajbajutott nem képes beszélni, a Siri fogja automatikusan bediktálni a segélyszolgálatnak, hogy mi és hol történt.

Érdekes lehet, hogy Magyarországon vajon hogyan fog működni a funkció és az automatikus adatbediktálás, hiszen a Siri nem beszél magyarul. Azonban egészen valószínűnek tűnik, hogy az Ütközésészlelés funkciója egy magyarul felvett hangüzenetet fog a segélyszolgálatoknak továbbítani, hiszen erre viszont az Apple készülékek képesek.

 

Ütközésészlelés az Android telefonokban

A Google Pixel telefonokon már 2019 óta elérhető a funkció. Azonban erről egészen kevesen tudtak, mivel a Google eddig viszonylag keveset tett a funkció reklámozására. A felfedéskor a funkciót a vállalat egyetlen mondatban mutatta be a Pixel 4 bevezetésekor. Ehhez képest az Apple több percen keresztül reklámozta ezt a funkciót a legújabb iPhone-ok és okosórák bemutatásakor.

Ennek ellenére a Car Crash Detection a Pixel 3 óta minden Pixelen elérhető a "Safety" alkalmazáson belül. 

Az Apple implementációjához hasonlóan a Car Crash Detection a Pixelnél is a telefon szenzorait használja arra, hogy felismerje, ha ütközés történt.

A Google szerint a funkció a helyadatokat, a mozgásérzékelőket és a készülék mikrofonjait használja fel az autóbaleset körülményeinek felismeréséhez. A baleset bekövetkezése után a Pixel telefonja rezegni fog, és riasztást ad, hogy megnézze, szükséged van-e segítségre, mielőtt magától kapcsolatba lépne a 911-es segélyhívóval, hogy tájékoztassa a segélyszolgálatot a balesetről és a tartózkodási helyedről. Tehát a Google 2019-es megoldása nagyon hasonlít ahhoz, amit az Apple most jelentett be saját okostelefonjai és okosórái számára.

 

De vajon az Apple vagy a Google megoldása a jobb?

Az Apple az új funkciók esetében gyakran vár, hogy akkor mutassa be az újdonságot, amikor azt "jól" meg tudja csinálni, ahelyett, hogy egy gyengébb verziót juttatna el a vásárlókhoz idejekorán. Nehéz azonban most megmondani, hogy ez a helyzet-e az Apple Ütközésészlelés funkciójával kapcsolatban.

A Google-hoz hasonlóan az Apple is azt mondja, hogy mozgásérzékelőket használ a baleset észleléséhez, de az Apple esetében - legalábbis az Apple Watch Series 8 (vagy SE 2 / Ultra) esetében - a barométert is használják a légzsákok működésbe lépésével összhangban lévő változások észlelésére. A legújabb Apple Watch modellek speciális szenzorokat is tartalmaznak, amelyeket az Apple szerint az autóbaleset-érzékelés pontosságának további javítására használnak, és amelyek csak akkor lépnek működésbe, ha a felhasználó vezetőként érzékeli a járművet.

Elméletileg a baleset észleléséhez használt extra hardverek használata jobb pontosságot eredményezhetnek az Apple verziójától, azonban a másik oldalon a Google Ütközésészlelése pedig már több éve működik, így több adat áll az ő rendelkezésükre.

 

Forrás: Apple Support

Kapcsolódó tartalom: 




Kommentek megjelenítése