Melyik új iPhone való neked?

Apple Hírek   |   2022.09.15 - 21:16   |   Írta: Hidasi Ákos   |   22641
15. szept Melyik új iPhone való neked?

Megérkeztek az első tapasztalatok, ezek alapján elemezzük végig az új iPhone-t.

Az Apple új iPhone 14-es szériájának modelljei pénteken kerülnek a boltokba, az iPhone 14 Plus kivételével, amely október 7-től lesz kapható. Az elmúlt napokban az első felhasználók már tesztelték a 449.990 forintos iPhone 14, az 569.990 forintos iPhone 14 Pro és a 629.990 forintos iPhone 14 Pro Max készülékeket. Ez a kétrészes cikk az ő tapasztalataik alapján íródott.

 

A cikk során szót ejtünk az összes új eszközzel, a fókusz középpontjában azonban a Pro Max áll, hiszen ez a legjobb új iPhone, amit jelenleg az Apple-től kaphatunk.

 

Ha igazi frissítésre vágyunk, az iPhone 14 Pro és Pro Max a megfelelő választás. Sok nagy változásra ugyanis nem számíthatunk, ha az iPhone 13-munkat szeretnénk lecserélni, és az alap iPhone 14 beszerzését tervezzük.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a magasabb alkatrészköltségek ellenére az Apple nem emelte meg az iPhone 14-es széria árait az Egyesült Államokban az iPhone 13 termékcsaládhoz képest. Más országokban, köztük hazánkban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Japánban és Németországban az Apple jelentősen megemelte az árakat. Ez egyébként nagyban a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzet eredményeképp történt így.

 

Az iPhone 14 Pro és Pro Max modellek szállítására kalkulált várható várakozási ideje már most hosszabb, mint az iPhone 13 Pro modellek esetében tavaly. Ez természetesen egy pozitív jel az Apple számára, hiszen bebizonyosodott, hogy a magasabb árkategóriájú termékeik a történelmi szintű infláció és a lassuló fogyasztói kiadások ellenére is népszerűek maradnak.

 

Ebben a két cikkben végigvezetlek a különbségeken, új funkciókon és teljesítménybeli fejlesztéseken, ezáltal pedig remélem, hogy segítek kitalálni, hogy melyik telefon megfelelő számodra, ha van az Apple idei szériájában ilyen.

 

iPhone 14 Pro Max: Mi a jó benne?

 

Az iPhone 14 Pro Max méreteiben hasonló a tavalyi iPhone 13 Pro Max-hoz, azonban a nagy, 6,7 hüvelykes képernyője minden eddiginél fényesebb, így játékra, vagy akár videók, sorozatok és filmek nézésére is kiválóan alkalmas, még akkor is, ha éppen valahol a szabadban vagy.

 

 

A dinamikus sziget kétségkívül a legmenőbb új funkció, amit az Apple idén bevezetett. Az iPhone 14 Pro és Pro Max az eddig a szelfikamerának és a mikrofonnak helyet adó egyszerű notch helyett egy új, interaktív, alakváltoztatásra képes kijelzőbe illeszkedő Dinamikus Szigetet kapott.

 

 

A Dynamic Island elmossa a hardver és a szoftver közötti határokat, hiszen az előlapi kamera továbbra is alatta helyezkedik el. Ahelyett azonban, hogy a korábbi iPhone-ok notchjához hasonlóan rontaná az esztétikumot, illetve a képernyőre nézés élményét, tökéletesen illeszkedik a telefon kijelzőjéhez. Az iPhone 14 Pro vagy Pro Max használata közben ugyanis a sziget a kijelző szerves része, interaktív funkcióival pedig jelentősen javíthatja a felhasználói élményt.

Tegyük fel, hogy éppen egy cikket olvasol, illetve ezzel egyidőben zenét is hallgatsz. Ebben az esetben az alkalmazások közti váltás nélkül, pusztán a Dinamikus Szigetre koppintva a hallgatott zenét is vezérelheted. A Dinamikus Sziget önmagában tehát azon kívül, hogy az egyébként unalmas notch-nál jelentősen jobban néz ki, kellemesen hasznos is.

 

 

A Dinamikus szigetet természetesen más dolgok megjelenítésére is használhatod, például a térkép által jelzett útvonal kijelzésére, az AirPods-od kapcsolata állapotának és az akkumulátor töltöttségének megtekintésére, vagy egy időzítő nyomonkövetésére. Mivel pedig a Dinamikus Sziget alapvetőleg két kivágásból tevődik össze, ezért akár két külön kivágásra is osztható, így például az egyik oldalon láthatod az időzítőt, míg a másikon a Maps instrukcióit.

Van egy új, „always on” kijelző funkció is. Ez lehetővé teszi, hogy az egyébként altatott telefonod zárolási képernyőjére pillantva halvány, de hasznos információkat láss. Bár ezt a funkciót a Samsung, a Google és más androidos telefongyártók készülékei már évek óta tartalmazzák, az Apple megközelítése kicsit más. Az iPhone-ok esetében ugyanis az egész képernyő meg van világítva, ahelyett, hogy csak bizonyos részei kapcsolnának be, mint az Androidos gyártók esetében.

 

 

Ez a funkció egyébként bár hasznos, meglehetősen megosztó. Ez nyilván személyes preferencia kérdése, érthető, hogy egyesek miért találják hasznosnak, azonban az is, hogy másokat miért zavarhat a funkció. Attól azonban különösebben nem kell félned, hogy emiatt merül majd a telefonod sokkal gyorsabbam. Ha ugyanis az iPhone 14 Pro vagy Pro Max készüléket arccal lefelé az asztalra vagy a zsebedbe teszed, az „always oin” kijelző automatikusan kikapcsol.

 

Egy tesztelő elmondása szerint az egyetlen alkalom, amikor igazán szerette használni az „always on” funkciót, az volt, amikor az HBO Maxot nézte, az Apple TV távirányítójára volt szüksége. Ahelyett, hogy minden alkalommal meg kellett volna nyitnia az Apple Remote-ot, amikor meg akarta állítani a sorozatát, az ,,always on” kijelző segítségével a távirányító végig az iPhone képernyőjén maradt. Olyan élményt nyújtott tehát így a telefon, mintha a tényleges távirányítót használta volna.

 

Az elülső és a hátsó kamera jobb lett, mint az iPhone 13 Pro esetében volt. Az Apple az új Photonic Engine-nek és a továbbfejlesztett kameraérzékelőknek köszönhetően az eddigi 2x-esére javította a gyenge fényviszonyoknál nyújtott teljesítményt, így az éjszaka készült fotók élesebbek lesznek. A 48 megapixeles kamera pedig elképesztő részleteket rögzít.

 

 

Az Apple bemutatott egy akció üzemmódot is, amely lehetővé teszi a rázkódásmentes videók készítését. Ez azt jelenti, hogy anélkül szaladgálhatsz a gyerekeid után őket filmezve, hogy a videó döcögősen, szétesetten nézne ki.

 

A 14 Pro Max akkumulátorának élettartama érezhetően javult. Az Apple büszkén jelentette be, hogy mind a 14 Pro, mind a 14 Pro Max egész napos akkumulátor-üzemidővel rendelkezik. Egy amerikai tesztelő hölgy kipróbálta, hogy normál használat mellett meddig bírja az akkumulátor, és a nap során zene hallgatással, YouTube-videók nézzésével, a közösségi média használattal, telefonálással és sms írással sem sikerült lemerítenie a telefont. Sőt, ugyanezzel a feltöltéssel képes volt átvészelni az éjszakát (habár feltehetőleg akkor nem igazán használta az eszközt), és egészen másnap délelőtt 11 óráig nem kellett újra feltöltenie a telefont.

 

A Pro és Pro Max új A16-os processzorral rendelkezik, amely állítólag 40%-kal javítja a teljesítményt. Ez viszont az első tapasztalatok alapján a mindennapi használat során nem igazán észrevehető, de a sok videót rögzítő szakemberek gyorsabb renderelési időről számoltak be. Ez egyébként ha mást nem, a telefon jövőjét mindenképp biztosítja, így amikor majd nagyobb teljesítményigényű játékok és alkalmazások jelennek meg, az operációs rendszer akkor képes lesz lépést tartani.

 

Az Apple olyan új biztonsági funkciókat is bemutatott, mint az autóbaleset-felismerés és a műholdas kapcsolat. Az autóbaleset-felismerés hatékonyságáról szerencsére egyelőre nincs éles helyzetben szerzett tapasztalat. A műholdas kapcsolat pedig bár ígéretesnek hangzik - lehetővé teszi a segélyszolgálatokkal való kapcsolatot, ha nincs WiFi vagy mobilszolgáltatás -, az Apple csak novemberben adja ki a funkciót, akkor is csak az Egyesült Államok egyes részein.

 

iPhone 14 Pro Max: Mi a baj vele?

Továbbra is Lightning porttal érkezik az összes iPhone 14 USB-C helyett. Volt már szó sokszor a váltásról, mégsem gondoltuk igazán komolyan, hogy az Apple váltani fog. Egy biztos: nagyon hasznos lenne, ha csak ugyanazt az USB-C töltőt kellene magammal hordoznom, amit a MacBook és az iPad töltéséhez is használok.

 

A 14 Pro Max egy kicsit nagyobb és nehezebb, mint az iPhone 13 Pro Max. Ha gyakran teszed zsebre a telefonod, és nem szeretnél ekkora képernyőt magaddal cipelni, akkor érdemes  lehet a 14 Pro mellett döntened, amelynek kisebb a kijelzője, mint a Pro Maxnak. Erről azonban bővebben a cikk második részében ejtünk szót.

Ne felejtsétek el, hogy ez egy kétrészes cikksorozat első része, aminek a folytatását ezen a linken éritek el. A második részben lesz szó az iPhone 14 Pro-val és az iPhone 14-gyel kapcsolatos tapasztalatokról, illetve a végső összegzés is abban lesz megtalálható.

Forrás: CNBC

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése