Melyik új iPhone való neked? - 2. rész

Apple Hírek   |   2022.09.17 - 14:06   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8715
17. szept Melyik új iPhone való neked? - 2. rész

A kétrészes cikksorozat második részében folytatjuk a telefonok elemzését, illetve a végső összegzés is ebben a részben található.

Az Apple új iPhone 14 szériájának termékei tegnap érkeztek meg a boltokba világszerte. A legelső vásárlók már kézhez is kapták tehát a termékeiket. Azonban a gyártó a nagyközönség előtti bemutatás, és az előrendelések teljesítése közt lehetőséget adott egyes hírportálok tesztelőinek kipróbálni a telefonokat, akik értékelései meg is érkeztek. Ebben a kétrészes cikkben ezeket az elemzéseket vesszük alapul, a vélemények alapján pedig igyekszünk végigvenni az összes új telefon összes jelentős tulajdonságát. Így tehát ha esetleg egyelőre még nem döntöttél, hogy számodra melyik új iPhone lenne a legmegfelelőbb, akkor remélhetőleg ezzel a két cikkel segíteni tudunk neked.

Fontos, hogy ez a cikksorozat második része, így ha esetleg még az elsőt nem olvastad el, akkor tanácsolom, hogy azzal kezdj. Az első cikkben esett szó ugyanis az iPhone 14 Pro Max-ról. Azt a cikket ezen a linken találhatod meg.

Ebben a cikkben pedig az iPhone 14 Pro, az iPhone 14, illetve az iPhone 14 Plus kerül sorra, ma az ezekkel kapcsolatos tapasztalatokat nézzük végig.

 

iPhone 14 Pro: 14 Pro Max, kisebb képernyővel

 

Az iPhone 14 Pro, amely legkevesebb  569,990 forintért szerezhető be, gyakorlatilag ugyanaz a telefon, mint az iPhone 14 Pro Max, csak valamivel kevesebb akkumulátor-üzemidővel és kisebb, 6,1 hüvelykes képernyővel. A gyönyörű kijelzőt ezzel a telefonnal is megkapod, és a kamerák is ugyanazok, mint amik az iPhone 14 Pro Max-ba kerültek. Így tehát mind a jobb éjszakai fotózás, mind a 48 megapixeles főkamera megtalálható ebben a telefonban is.

Ezek mellett természetesen a többi érdekes új funkció is megtalálható ebben a telefonban is, így tehát a videók esetén az akció mód, a notch-ot életrehívó Dynamic Island funkció, a mindennapi felhasználást segítő „always on” képernyő, és az összes új biztonsági funkció is megtalálható a telefonban.

 

iPhone 14: Változott bármi?

 

Az idei felhozatal leggyengébb és egyben legolcsóbb modellje az új iPhone 14-es, ami azonban 449.990 forintos indulóárával még így sem számít kimondottan olcsónak.

Az idei iPhone 14  a normál iPhone, amely egy kis frissítést jelent a tavalyi iPhone 13-hoz képest, azonban egetrengető újításokról ezesetben szó sincs. Viszont azt meg kell hagyni, hogy az új modell a régi iPhone 13-hoz képest továbbfejlesztett kamerákkal, kissé javított grafikai feldolgozással, valamint az iPhone 14 Pro-ban is megtalálható autós baleset- és műholdas SOS-funkciókkal rendelkezik. Viszont hiányoznak belőle a következő funkciók, amelyeket a Pro-ban kaphatsz meg:

 

A kamerák újak, de nem olyan élesek, mint az iPhone 14 Pro-ban.

Továbbra sincs ProMotion kijelző, így a görgetés nem olyan sima, mint a Pro-n.

Az oldalak rozsdamentes acél helyett alumíniumból készültek.

Az iPhone 14 a tavalyi A15-ös chipet használja, de a jobb játékteljesítmény érdekében egy újabb grafikus feldolgozó maggal.

Nincs mindig bekapcsolt kijelző és nincs Dynamic Island.

 

iPhone 14 Plus: Az új modell

 

Idén mégegy taggal bővül a termékcsalád. A tavalyi szériában megtalálható Mini-t az Apple elkaszálta, azonban idén kaptunk egy „Plus” modellt is. Az iPhone 14 Plus ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint a hagyományos iPhone 14, de a Pro Max képernyőméretével rendelkezik, az indulóára pedig 499.990 forint, vagyis 50.000 forinttal több, mint a sima 14-es indulóára. Ez a telefon optimálisnak tűnik azok számára, akik nagyobb képernyőt szeretnének anélkül, hogy 629.990 forintotárat kellene fizetniük az iPhone 14 Pro Max-ért. Egyetlen szépséghibája azonban van a modellnek, ugyanis csak október 7-én jelenik meg, így még a tesztelőkek sem volt lehetősége kipróbálni ezt a telefont.

 

Összefoglalva: Melyik iPhone 14-et érdemes megvenni?

HA a csúcsmodellt szeretnéd magadénak tudni, akkor válaszd az iPhone 14 Pro vagy az iPhone 14 Pro Max készüléket, idén ugyanis ezek tudják a legtöbbet az Apple kínálatából. Rengeteg izgalmas frissítést vezetett be ezekkel a modellekkel a gyártó: a kameráktól kezdve egészen a képernyőig minden területen területen mrgtalálható egy-egy újítás, amit értékelni fogsz.

 

Ezzell szembn én már jobban meggondolnám, hogy frissítsek-e iPhone 13-ról a normál iPhone 14-re, mivel az ütközésérzékelésen, a továbbfejlesztett kamerákon és a műholdas SOS-en kívül (ami bár izgalmasnak hangzik, egészen biztos, hogy sokára lesz elérhető még Magyarországon) nem sok nagy változás történt a két modell közt. Nem fogsz kimondottan nagy különbséget észrevenni.

Az iPhone 14 Plus azonban meggyőző választás lehet, ha nagyobb kijelzőt szeretnél anélkül, hogy a Pro Max árát kelljen kifizetned. Azt viszont fontos észbentartani, hogy ez a modell nem rendelkezik az Apple két leginnovatívabb új funkciójával: A dinamikus szigettel és a mindig bekapcsolt kijelzővel. Ez lesz az idei év legkésőbb megjelenő iPhone modellje, ez a telefon ugyanis egészen október 7.-éig várat magára.

Forrás: CNBC

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése