Minden, amit a dinamikus szigetről tudni érdemes

Apple Hírek   |   2022.09.14 - 21:16   |   Írta: Hidasi Ákos   |   29806
14. szept Minden, amit a dinamikus szigetről tudni érdemes

A dinamikus sziget az egyik legizgalmasabb idei újítás, összeszedtünk mindent, amit tudni lehet róla.

Az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max megjelenésével az Apple egy frissített előlapi dizájnt vezetett be, amely eltörölte a TrueDepth kamera számára kialakított notch-ot az elülső oldalon. Ehelyett az Apple karcsúsította a hardvert, és a közelségérzékelőt a kijelző alá helyezte, ami kisebb, tabletta alakú kivágást tesz lehetővé.

 

 

Ahogy az új iPhone széria megjelenését megelőzően keringő pletykákból is sejtettük már, az új notch egy körből áll a kamerának és egy második, tabletta alakú kivágásból a TrueDepth hardver számára, de az Apple ezeket egyetlen kivágásban egyesítette, amelyet Dynamic Island-nek nevez. Úgy gondoltuk, hogy közelebbről is megnézzük a Dynamic Islandet, amely az egyik legokosabb és legizgalmasabb felhasználói felületi változtatás, amit az Apple az elmúlt években bevezetett.

 

Dinamikus sziget alakja

A Dynamic Island nem egy sima notch, hiszen képes változtatni a méretét és az alakját, hogy beleolvadjon a felhasználói felületbe, és új vizuális eszközöket biztosítson az iPhone kijelzőjének felső középpontjában. A szokásos használatban a Dynamic Island is csak egy kis pirula alakú kivágásnak tűnik, de az Apple a kijelző segítségével a különböző feladatokhoz igazodva kibővíti a notch szerepét és használhatóságát.

 

Apple Pay fizetéskor például a Dinamikus sziget négyzet alakúra nő, hogy megjeleníthesse a Face ID feloldó felületér, telefonhívás közben pedig egy hosszúkás sávvá tágul, hogy a telefonvezérlők elöl, középen legyenek.

 

Összefoglalva tehát a Dinamikus sziget képes helyet adni a folyamatban lévő háttérfeladatok kezelőfelületének, amelyekhez esetleg vissza kellene térned, miközben más dolgokat csinálsz a telefonodon.

A Dynamic Island felhasználási módjai

Egyelőre csak az Apple bemutatói állnak rendelkezésünkre, de úgy tűnik, hogy a Dynamic Island rengeteg fajta információt képes megjeleníteni. Összegyűjtöttük az eddig bemutatott felhasználási módokat:

 

  • Nagy téglalappá tágítva mutatja a követendő útvonalakat anélkül, hogy meg kellene nyitni a Maps alkalmazást.
  • Egy kisebb, pirula alakú felületen mutatja a Maps útirányokat, amikor csak egy gyors pillantást kell vetnünk a következő kanyarra.
  • Négyzet alakúra tágulva jelez az Apple Pay fizetési megerősítésének kijelzéséhez.
  • Zenelejátszáskor a hangzáshoz igazodó hullámformát és a lejátszott dalból hátralévő időt jelenít meg.
  • Egy Lyft érkezési idejének követése.
  • Figyelmeztető jelzések megjelenítése, ha a mikrofon vagy a kamera használatban van.
  • Egy kis sáv kijelzése telefonálás közben a telefon ikonjával és a telefonhívás hosszával.
  • Időzítő megjelenítése.
  • A sporteredmények nyomon követése.
  • A zenei vezérlők és a zenelejátszó elérése.
  • Az AirPods csatlakozási állapotának és az akkumulátora töltöttségének megjelenítése.
  • Az iPhone töltöttségi állapotának és az akkumulátor élettartamának megjelenítése.

 

A Dinamikus sziget olyan értesítéseket vagy információkat jelenít majd meg, amelyek segítségével még kényelmesebben használhatod a háttérben futó alkalmazásaidat, illetve láthatod a háttérben futó funkciókat. Külön érdekesség, hogy a Dynamic Island természetesen fog működni az iOS 16-ban megjelenő Live Activities funkcióval is, így az iPhone kijelzőjének tetejéről követhetjük majd a sporteredményeket, (bizonyos országokban az Uber-fuvarokat) és egyebeket.

 

Érdemes megjegyezni, hogy bármikor, amikor a Dinamikus sziget ilyen módon használatban van, úgy végzi a feladatát, hogy nem szakítja meg azt, amit éppen csinálsz az alkalmazásban, amelyben éppen vagy. Tehát ha éppen Twittert olvasol, akkor a Dynamic Island segítségével egy érintéssel a zenédet is vezérelheted.

 

Osztott sziget

Mivel a TrueDepth kamerarendszer valójában két különálló kivágásban van elhelyezve, amelyeket szoftveresen egyesítenek, a Dynamic Island képes egy ügyes trükkre, amikor a bal oldalon egy kis pirula alakra, a jobb oldalon pedig egy körre válik szét, és mindkettő egyszerre képes különböző információkat megjeleníteni, például a zene vezérlését és az időzítőt.

 

Dinamikus sziget használata

Ha megérintjük, a Dynamic Island nagyobbá válik, így interakcióba léphetünk az éppen aktuálisan kijelzett tartalommal, ha pedig egy alkalmazásban vagyunk, akkor a képernyőn felfelé simítva elküldhetjük az alkalmazás tartalmát a Dinamikus szigetre, hogy visszatérhessünk a kezdőképernyőre.

Harmadik fél alkalmazásainak támogatása

Az Apple lehetővé teszi a harmadik féltől származó alkalmazások fejlesztőinek, hogy integrálják alkalmazásaikat a Dinamikus szigetbe, így az Apple saját alkalmazásainak tartalma mellett a harmadik féltől származó alkalmazások tartalmát is elérhetjük. A Flighty nevű, harmadik féltől származó alkalmazás például képes a Dinamikus szigetre helyezni a repülési információkat, így egy érintéssel láthatjuk majd azokat.

 

A dinamikus sziget fogadtatása

Eddig a Dinamikus szigetre adott reakciók nagyrészt pozitívak voltak. A kritikusok közül többen  Az Apple egyik legjobb dizájnjának", illetve az "elmúlt évek legizgalmasabb dizájn újításának” nevezték.

 

Elérhetőség

A Dynamic Island csak az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max készülékekre korlátozódik. A normál iPhone 14 modellek továbbra is ugyanazt a bevágást kínálják, mint az iPhone 13 modellek. Akik azonban a 14-es széria Pro telefonjai mellett döntenek, egy olyan új dizájn megoldás első debütálásának lehetnek a részei, ami talán valóban az elmúlt évek egyik legizgalmasabb újdonsága.

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése