Ezért nincsen iPhone 14 mini

Almás Pletykák   |   2022.09.17 - 10:19   |   Írta: Nagy Bence   |   27398
17. szept Ezért nincsen iPhone 14 mini

Szomorkodhatnak a kisméretű telefonok kedvelői: az iPhone 14 mini helyett iPhone 14 Plus érkezett. Vajon az új telefon teljesíti a hozzá fűzott reményeket?

Az iPhone 14 termékcsalád az első olyan iPhone-sorozat, amely nem tartalmaz hat hüvelyk alatti kijelzőméretet. Az Apple megtartotta a 6,1 hüvelykes (iPhone 14 és 14 Pro) és a 6,7 hüvelykes (iPhone 14 Plus és 14 Pro Max) képátlójú készülékeket, azonban a korábbi 2 év ellenére a cupertinói cég nem 2022-ben nem adott ki 5,4 hüvelykes, mini modellt. Utánanéztünk, hogy az Apple miért szüntette be az iPhone mini sorozatot. 

Az almás cég 2020-ban mutatta be az iPhone 12 mini készüléket, miután az iPhone rajongók éveken keresztül kérték, hogy a vállalat kínáljon egy kis képernyős készüléket a legújabb funkciókkal. Amikor az Apple ezt megtette, feltételezhető volt, hogy a kis formafaktor több évig fennmarad. Azonban úgy tűnik, hogy a készüléknek az iPhone 14-es termékcsalád megjelenésével idő előtt vége szakadt.

 

Eladási nehézségek

Az aggodalmak először akkor merültek fel, amikor úgy tűnt, hogy az iPhone 12 mini nem fogy olyan jól, mint azt az Apple remélte: a Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) által gyűjtött adatok szerint az összes iPhone 12 készülék eladásainak mindössze hat százalékát tette ki az iPhone 12 mini az Egyesült Államokban 2020 októberében és novemberében (tehát közvetlen a piacra dobás után). 

A Morgan Stanley vállalat egy elemzése szerint, az Apple azért döntött úgy, hogy kétmillió darabbal csökkenti az iPhone 12 mini gyártását, hogy így több gyártási kapacitást teremtsen a népszerűbb iPhone 12 Pro számára. Ezt tükrözte egy tajvani jelentés is, amely különböző forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az iPhone 12 Pro modellek iránti erős kereslet Kínában arra késztette az Apple-t, hogy növelje a készülék kínálatát.

A legmeglepőbb, hogy a JP Morgan Chase azt állította, hogy az Apple 2021 második negyedévében egyenesen leállította az iPhone 12 mini gyártását. Bár az iPhone 12 mini eladási jelentései nem sok jót ígértek az iPhone 13 mini számára, az Apple jóval a bevezetés előtt megtervezte az iPhone készülékek gyártását és az ellátási lánc működését, ami azt jelenti, hogy az iPhone 13 mini már jóval a gyártás előtt járt, amikor az iPhone 12 mini eladásaival kapcsolatos problémák egyértelművé váltak.

2022 áprilisában a CIRP további adatokat tett közzé, amelyek szerint az iPhone 13 mini az iPhone 13 eladások mindössze 3 százalékát tette ki. Ez azt jelenti, hogy a 13 mini még az iPhone 12 mini eladásainak is mindösszesen felét tudta felmutatni eredményként. Ezek a továbbra is gyenge eladások valószínűleg a fő okai voltak a "mini" formájú iPhone formátuma megszűnésének.

 

Mini helyett Plus

Az iPhone 14 termékcsaláddal az Apple úgy döntött, hogy a "mini" készüléket egy teljesen új Plus készülékkel helyettesíti. Bizonyos szempontból az iPhone 14 Plus az iPhone mini modellek tükörképe, amely a legújabb iPhone funkcióit más kijelzőméretben kínálja. A könnyű, kis képernyős opció helyett a vásárlók most még nagyobb akkumulátort és 6,7 hüvelykes kijelzőt választhatnak - ugyanazt a méretet, amelyet az iPhone "Max" felhasználók már megszokhattak.

Vajon az iPhone 14 Plus megoldást jelent?

Azonban a hírek szerint egyáltalán nem biztos, hogy a mini kihagyása megoldást jelent az Apple számára. Ming-Chi Kuo, elismert Apple elemző szerint iPhone 14 és az iPhone 14 Plus "rossz" előrendelési eredményeket ért el, ami azt jelzi, hogy a két új alapmodell pozicionálása kudarcot vallott.

Kuo kifejtette, hogy az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max "semleges" és "jó" előrendelési eredményeket ért el a 13 Pro és a 13 Pro Max modellekhez képest. A négy hétnél hosszabb szállítási várakozási idő magas keresletet jelezhet az új csúcskategóriás készülékek iránt. A jelek szerint egyelőre "nem világos", hogy az Apple növelni fogja-e a Pro modellek szállítási idejét, de "egyre nagyobb" az esélye annak, hogy csökkenti az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus rendeléseit, amelyek jelenleg a teljes termékcsalád szállításainak mintegy 45 százalékát teszik ki.

Az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus telefonok várhatóan elérhetőek lesznek a raktárokban és a kiskereskedelmi üzletekben, amikor kijönnek - ez is a gyenge keresletet tükrözi. Ha a két alapmodell iránti kereslet nem javul, az Apple már novemberben csökkentheti az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus elérhetőségét. 

Kuo szerint különösen az iPhone 14 Plus esetében alacsonyabb az előrendelési eredmény a vártnál. Mivel ez a modell gyakorlatilag a "mini" modelleket váltja fel a legújabb iPhone termékcsaládban, és a 6,1 hüvelykes és 6,7 hüvelykes kijelzőméretek most már az egyedüli lehetőségek, Kuo szerint "az Apple termékszegmentációs stratégiája az alapmodellek esetében idén kudarcot vallott".

 

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése