A Xiaomi új csúcsmobiljának kamerája éppen csak veri a tavalyi iPhone-okét

Tesztek   |   2022.09.06 - 08:51   |   Írta: L Ferenc   |   7853
06. szept A Xiaomi új csúcsmobiljának kamerája éppen csak veri a tavalyi iPhone-okét

Ez is azt mutatja, hogy mennyire jól sikerült a 2021-es fejlesztésű almás mobilok képalkotó rendszere.

A Xiaomi július elején leplezte le eddigi legnagyobb tudású csúcsmobilját, a 12S Ultrát, melynek egyik legfontosabb újdonsága a hatalmas méretű, konkrétan 1 colos képszenzorra épülő főkamera. A DxOMark munkatársainak már lehetőségük nyílt az újdonság képalkotó technológiáinak alapos tesztelésére, és most kiderült, hogy pontosan milyen minőségre képes a 12S Ultra.

A Leica branddel ékesített Xiaomi 12S Ultra 138 pontot szerzett a DxOMark minden részletre kiterjedő alapos tesztjein, és ily módon a toplista ötödik helyén landolt. Nem rossz eredmény, azonban a márka rajongói ennél vélhetően jobb teljesítményre számítottak, főleg annak ismeretében, hogy az immár egy éves múltra visszatekintő és hamarosan utódot kapó iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max csak egyetlen ponttal szerzett kevesebbet a Xiaomi vadonatúj fejlesztésénél.

A DxOMark toplistáján változatlanul az idén márciusban kijött Honor Magic4 Ultimate tanyázik a legelőkelőbb helyen: a Huaweiből kivált almárka csúcsmodellje 146 pontos eredménnyel büszkélkedhet. A második helyen a tavaly júliusban napvilágot látott Huawei P50 Pro található a maga 144 pontjával, a képzeletbeli bronzérem pedig annak a tavaly márciusban kijött Xiaomi Mi 11 Ultrának a birtokában van, mely 143 pontos készülék a friss fejlesztésű Xiaomi 12S Ultra közvetlen elődjének tekinthető. 

Vagyis elmondható, hogy a Xiaomi újdonsága visszalépést jelent a tavalyi elődhöz képest. A DxOMark toplistájának negyedik helyén a közel két éve debütált Huawei Mate 40 Pro+ figyel, mely kínai mobil 139 pontot zsebelt be a teszteken. A Xiaomi két évvel ezelőtti csúcstelefonja, a Mi10 Ultra 133 pontot zsebelt be, ily módon jelenleg a tizenegyedik helyet tudhatja magáénak. 

A Xiaomi 12S Ultra fotó, zoom, illetve videó fronton 144, 96, illetve 113 pontot szerzett. Viszonyításképp, az iPhone 13 Pro Maxet ugyanezen versenyszámokban 144, 76, illetve 119 pontra értékelték, vagyis fényképezés fronton holtversenynek lehetünk tanúi, zoomban a Xiaomi erősebb, videózásban viszont verhetetlen az Apple terméke. 

A Xiaomi 12S Ultra hátoldali főkamerájának "lelke" egy 1 colos méretű 50 megapixeles képérzékelő, ami előtt egy 23 milliméteres gyújtótávolságú és f1,9-es fényerejű objektív található, ezenkívül pedig az optikai képstabilizátor és a Dual Pixel élességállítás mellett sem mehetünk el szó nélkül. A 128 fokos nagylátószögű modulban egy 48 megapixeles felbontású és 1/2 colos méretű lapka, PDAF élességállítás és f2,2-es fényerejű objektív teljesít szolgálatot.

A periszkópos kivitelű telezoom kamera szintén 48 megapixeles felbontású és szintén 1/2 colos  szenzora előtt egy f4,1-es fényerejű és 120 milliméteres fókusztávolságú objektív figyel, ami ily módon ötszörös optikai nagyítást tesz lehetővé, természetesen optikai képstabilizálás, illetve Dual Pixel autofókusz mellett.

Az iPhone 13 Pro Max összes kamerája 12 megapixeles felbontású, az optikai zoom pedig háromszoros átfogást biztosít. Az érkezőben lévő iPhone 14 Pro Maxben állítólag már egy 48 megapixeles felbontású főkamera kap helyet, mely alaphelyzetben várhatóan továbbra is 12 megapixeles képeket készít, még pedig a lehető legjobb képminőség elérésre érdekében. Optikai zoom fronton idén nem igazán várhatunk előrelépést, 4-5x-os optikai nagyítást várhatóan csak a jövőre érkező iPhone 15 Pro Max fog biztosítani. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése