iPhone prototípus iPod Click Wheel-lel, ami nyomógombbá változik

Almás Pletykák   |   2022.05.10 - 13:09   |   Írta: Hidasi Ákos   |   760
10. máj iPhone prototípus iPod Click Wheel-lel, ami nyomógombbá változik

Tony Fadell újonnan megjelent könyvéből kiderült egy eddig sosem látott iPhone prototípus létezése.

Mielőtt az Apple 2007-ben hivatalosan bejelentette volna az iPhone érkezését, a vállalat titokban több prototípust is kifejlesztett - és némelyiknek egészen más volt a kialakítása, mint annak a készüléknek, amit ma az első generációs iPhone-ként ismerünk. Most azonban egy újabb iPhone-prototípus került napvilágra, amely egy meglehetősen egyedi és érdekes dizájnnal rendelkezik, ugyanis egy nyomógombokká alakítható iPod Click Wheel kapott helyet a prototípus előlapján.

 

A prototípus története

A prototípust Tony Fadell fedte fel, aki a 2000-es években az almás cégnél dolgozott, azon belül is elsősorban az iPod fejlesztéséért volt felelős. Fadell nemrég adta ki új könyvét, ami a Build címet viseli, ezáltal pedig most eddig nem ismert részleteket osztott meg az Apple-nél és más technológiai cégeknél eltöltött időszakáról.

Az első iPhone fejlesztésének történetét már sokan elmesélték. Miután az Apple és a Motorola azon együttműködése, aminek célja az volt, hogy az iTunes-t a ROKR E1-re tegyék, kudarcba fulladt, Steve Jobs és a többi Apple-mérnök meg volt győződve arról, hogy saját okostelefont kell fejleszteniük. Innen ered tehát az első iPhone gondolata, ami mára a cég egyik legfontosabb termékévé nőtte ki magát és aminek hatalmas szerepe volt abban, hogy mára az Apple-t a világ egyik legismertebb vállalataként tartjuk számon.

Azonban 2007 előtt az Apple-nek nem volt más mobilkészüléke az iPodon kívül, amely először az Apple okostelefonjának koncepcionális alapjául szolgált. Miközben a vállalat azt az ötletet vizsgálta, hogy egyszerűen egy telefont helyezzenek az addig koncepciós tervként szolgáló iPod belsejébe, egy különös prototípus született. Készítettek ugyanis egy nyomógombokká alakítható Click Wheel-lel rendelkező készüléket, ami telefonként működött volna.

Fadell szerint a prototípust egy harmadik fél-ként leírt gyártó készítette az "iPod Phone" fejlesztésének korai szakaszában. Egy forgónak köszönhetően a felhasználók gyorsan ki tudták volna cserélni az iPod alját, hogy a készüléket telefonként használhassák. A prototípus beépített kamerával is rendelkezett, a színek pedig már eléggé hasonlítottak az első iPhone-hoz választott hivatalos színekhez.

 

Hogyan lett az iPod Phone-ból iPhone

Érdekes módon Fadell szerint Steve Jobs volt az, aki erősen bátorította a csapatot, hogy egy teljesen új készülék helyett egy telefonnal ellátott iPodot készítsenek. Ennek oka az volt, hogy az iPod dizájnja addigra már mondhatni ikonikussá vált a Click Wheel-nek kösznhetően. Jobs pedig emiatt úgy gondolta, hogy az Apple első okostelefonjának is rendelkeznie kell ezzel a gombbal.

 

"[Jobsnak] nagyon világos nézetei voltak a dolgokról - egészen addig, amíg homályossá nem váltak" - mondja. "Vagyis nagyon világossá nem vált, hogy nem fognak működni. Nagyon keményen nyomott minket, hogy az iPod Plus Phone működjön. Hetekig dolgoztunk azon, hogy kitaláljuk, hogyan lehet a bevitelt a kattintókerékkel elvégezni. Nem sikerült, és miután az egész csapat meg volt győződve arról, hogy nem fog menni, ő azt mondta: 'Próbálkozzatok tovább!'. Egy bizonyos ponton mindannyian azt mondtuk, hogy 'nem, ez nem fog működni'.".

 

Bár az iPod részleg korábbi alelnöke is úgy vélte eleinte, hogy ez egy jó ötlet, végül ő is egyetért abban, hogy a Click Wheel-lel ellátott telefon használatának élménye nem volt jónak mondható. Ez arra késztette az Apple mérnökeit és tervezőit, hogy teljesen újragondolják a projektet, ezúttal egy nagy érintőképernyővel, szinte semmilyen fizikai gombbal és Mac OS X alapú operációs rendszerrel. A történet többi részét pedig már ismerjük, hiszen az mondhatni történelem.

 

 

A Build

Az új Build című könyvében Fadell több más történetet is megosztott az Apple-nél végzett munkájáról. Például elárulta, hogy Steve Jobs teljesen ellenezte, hogy az iPod kompatibilis legyen a Windows PC-kkel. Illetve Fadell arról is mesél a könyvben, hogy a Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt hogyan hitette el Jobs-szal, hogy a webes alkalmazások a megfelelő választás az iPhone számára.

A könyvben természetesen a Nest Labsről is olvashatunk történeteket, arról az okosotthon-eszközöket gyártó cégről, amelyet Fadell az Apple-től való távozása után alapított, és amelyet később a Google vásárolt fel.

A Build nagyjából egy hete jelent meg és Tony Fadell 30 évnyi tapasztalatát és bölcsességét hordozza lapjain. Az író célja segítséget nyújtani az olvasó számára, a Build alapvető gondolata ugyanis az, hogy „mindenki megérdemel egy mentort”, Fadell pedig biztosak lehetünk benne, hogy a háta mögött álló tapasztalattal és a Szilícium-völgyben elért sikerei alapján egy potens mentora lehet bárkinek, aki elolvassa a könyvét. Külön kiemelendő, hogy a könyv nem kizárólag a technológiai óriáscégek vezetői számára hordoz értékes tanácsokat és tanulságokat, a Build ugyanis Fadell személyes történetein kívül mindenki számára hasznos tanácsokat tartalmaz karrierépítésről, termékfejlesztésről, csapatmunkáról és üzleti kompentenciáról. A könyv egyébként egyelőre magyarul még sajnos nem elérhető, tekintve, hogy mindössze néhány napja jelent meg. Nagy külföldi internetes áruházakból azonban jó eséllyel be lehet szerezni az angol verziót.

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése