Hogyan védd meg a túlmelegedéstől, az iPhone-od a nyáron ?

Tippek és trükkök   |   2022.05.24 - 08:07   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1418
24. máj Hogyan védd meg a túlmelegedéstől, az iPhone-od a nyáron ?

A nyár egy csodálatos évszak. Szabadság, meleg, napsütés és vízpart. Azonban ahhoz, hogy valóban felhőtlen legyen a nyaralásod, fontos egy-két apróságra figyelned. Ilyen apróság például a telefonod.

Kevés bosszantóbb van annál, mint amikor nyaralás közben túlmelegszik a telefonod, ezért nem tudod megnézni az útvonalat a legközelebbi strandhoz, felhívni a kedvenc pizzázódat vagy telefonoddal kifizetni a jól megérdemelt lángosodat. Ebben a cikkben ahhoz adunk pár tanácsot, hogy hogyan tudod megvédeni az iPhone-od a túlmelegedéstől, ami a bosszantó helyzeteken kívül akár a telefon végleges tönkremenetelét is okozhatja.

Mitől melegszik túl az iPhone-om?

A telefonok belső hőmérsékletét nagyrészt a környezetük hőmérséklete határozza meg. Nyáron tehát jelentősen nagyobb esélyel melegszik túl az iPhone-od, mint a hidegebb hónapokban. Ezen kívül azonban több olyan oka is lehet a túlmelegedésnek, ami nem (csak) a külső hőmérséklettel függ össze. Ezeknek az okoknak a nagy része az akkumulátorhoz köthető. Ha például sok alkalmazást futtatsz egyszerre, az sok energiát használ, gyorsabban meríti az akkumulátort, és ezzel párhuzamosan felmelegíti a készülékedet. Egy másik problémaforrás, hogy milyen gyakran, mennyi ideig használod az iPhone-odat. Ha huzamosabb ideig telefonozol ugyanis, az iPhone-od akkumulátora „túlórázni” kényszerül, nincs ideje és lehetősége visszahülni, ami szintén megemelheti a telefonod hőmérsékletét. Egy harmadik az iPhone-od akkumulátorához kötődő ok lehet az is, ha sokáig hagyod töltőn a telefonodat. Mivel ha még akkor is a töltőn hagyod az iPhone-od, mikor az már 100%-ig feltöltődött, azzal túltöltheted a készüléket, ami szintén túlmelegedést eredményezhet. 

Hogyan előzhetem meg az iPhone-om túlmelegedését?

Az biztos, hogy nyáron sokkal könnyebb elérni, hogy túlmelegedjen az iPhone-unk, mint megelőzni azt, azonban szerencsére ez sem lehetetlen. Az alábbiakban fel is soroltunk pár olyan tanácsot, ami segíthet elkerülni a kellemetlenséget.

  • Ne tedd ki közvetlen napfénynek

Nyáron magunkat is fényvédő krémmel védjük, ha napozunk vagy több időt töltünk a napon. Természetes, hogy a telefonunknak sem tesz jót a közvetlen napsütés. A napon felejtve ugyanis a telefon összegyűjti és megőrzi a napsütés melegét, ami miatt egyre forróbbá válik az idő múlásásval. Ez méginkább igaz, ha sötét színű telefonod van, vagy a telefon fekete képernyőjét éri a napfény. A legkönnyebb mődja tehát a túlmelegedés elkerülésének, ha az árnyékban vagy egy táskában tartjuk az iPhone-unkat.

  • Csukd be a nem haszhált appokat

A megnyitott, nem használt de a háttérben futó alkalmazások futtatása extra munkát jelent az iPhone-odnak, a keményebb munka pedig a telefon felmelegedését okozhatja. A megoldás egyszerű, elég kétszer megnyomnod az iPhone-od home gombját, vagy egy pöccintéssel megnyitnod a jelenelg futó alkalmazások listáját, majd a megjelenő alkalmazások oldalra húzásáva bezárnod azokat, amelyekre épp nincs szükséged. Ha pedig így teszel, annak egy másik jótékony hatása is van, a nem használt alkalmazások bezárása ugyanis az akkumulátorod élettartamát is meghosszabbíthatja.

  • Taratsd alacsonyan a fényerőt

Tudom, elsőre talán ésszerűtlennek hangzik, hogy alacsonyan tartsd az iPhone-od kijelzőjének fényerejét a legnagyobb napsütésben, mikor a leginkább hasznát vennéd a maximális fényerőnek. Azonban hasonlóan a háttérben futó alkalmazásokhoz, a magasabb fényerő is keményebb munkavégzést igényel a telefonod részéről, ami melegedéssel jár. Egy jó alternatíva lehet egy tükröződésmentes védőfólia felhelyezése, ami nem csak a fényerő alacsonyan tartásában fog jó szolgálatot tenni, de egy kis extra védelmet is jelent majd az iPhone-od képernyője számára.

  • Kapcsold be a repülőgép üzemmódot

Az is jótékony hatással lehet a telefonodra, ha repülőgép üzemmódban használod azt. Ezáltal ugyanis néhány alapvető funkción kívül minden más nem létfontosságút leállít a készülék, amivel könnyebbé teszi a működést saját maga számára. Ez egyébként akkor is jó ötlet lehet, ha éppen nem használjuk a telefonunkat. 

Mit tegyek, ha mégis túlmelegszik a telefonom?

Természetesen minden elővigyázatosság mellett is előfordulhat néha, hogyegy hibaüzenet fogad minket az iPhone-unk kijelzőjén a nyári melegben. Ilyenkor következő tanácsok talán segíthetnek:

  • Vedd le a telefonod tokját

A tok eltávolításával az iPhone-od hűtőberendezése zavartalanul tud működni, kicsit olyan ez, mint mikor te veszed le a pulóvered, ha meleged van.

  • Használj ventilátort

Bár elsőre talán viccesen hangzik, ha ventilátor elé tartod a telefonod, az természetes módon segíti a hűtési folyamatot. Ha pedig minden kötél szakad, akár te magad is „megfújhatod” a telefonod. Valószínűleg furcsa érzés lesz, de biztosan segít visszahűteni a telefonodat.

 

Végezetül pedig egy utolsó tipp:

  • NE tedd ki az iPhone-odat hirtelen hőmérsékletváltozásnak

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet a felforrósodott telefont a mélyhűtőbe vagy a hűtőbe tenni néhány percre ameddig az visszahűl, a valóságban ezzel feltehetőleg több rosszat teszel, mint jót. A hirtelen drasztikus változás nem csak az emberi szervezet számára sokkoló hatású. A felforrósodott alkatrészek számára komoly megterhelést jelent a hirtelen jéghideg környezet. Emellett azonban van egy másik komoly hátránya is a hűtés ezen módjának: A hirtelen változás hatására megvan az esély arra, hogy a telefon alkatrészei nedvességet vegyenek fel. A telefon belsejében a hőmérsékletváltozás hatására képződő nedvesség ellen pedig a vízálló iPhone-ok sem védettek.

Képek: HasznaltAlma

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése