iPhone 7 ‒ Az igazi vízállóság teszt: egy teljes éjszaka a Balaton alján

Tesztek   |   2017.08.10 - 20:27   |   Írta: H.Alma   |   21418
10. aug iPhone 7 ‒ Az igazi vízállóság teszt: egy teljes éjszaka a Balaton alján

A Balaton, egy iPhone 7 és egy jó hosszú éjszaka… 15 óra a víz alatt.

Egyik olvasónk írta nekünk, hogy az iPhone 7 készüléke beesett a Balatonon egy hajóról a vízbe, kb olyan 2,5 méteres mélységbe. Az úriember azonnal nekiállt keresni a telefont, a lábát a hajó aljának feszítve – és persze óriási csókkal Fortunától –, viszonylag gyorsan megtalálta a készüléket, ami hibátlanul működött tovább. Pedig mélyebbre került 1 méternél, de hamarabb megtalálták 30 percnél. Node, mi újság azzal az olvasóval, aki csak egy egyszerű szelfit szeretett volna készíteni a hetes almás mobillal egy medencében, és készüléke már ennyitől bedobta a kulcsot?

A címben szereplő, és ezúttal dokumentált iPhone 7 balatoni vízállósági teszt azonban nemrég zajlott. Persze ez sem egy tervezett teszt volt… Csak egy szerencsétlen baleset.

A szóban forgó úr iPhone 7 telefonja szintén egy hajóról zúgott bele a magyar tenger nagyjából másfél méteres vízébe. Persze, mikor máskor, ha nem este… Noha az ijedt tulajdonos azonnal keresni kezdte, sajnos nem találta meg a telefont.

Mivel nem mondott le a telefonjáról, így jobb híján búvárt kezdtek keresni. Búvárt ugyan találtak, de ő csak másnap reggel tudott a helyszínre menni. Így az iPhone 7 a halakkal aludt a szó legszorosabb értelmében. Aztán a tóba érkezését követő mintegy 15 óra múlva Zoltáni Attila balatoni búvár egy fémdetektorral meg is találta mindösszesen néhány perc alatt.

Node, a nagy kérdés, hogy mi van a készülékkel?

 

 

Persze gyakran hivatkoznak többen is például a szintén IP67 szabvánnyal rendelkező Apple Watch 1. szériára, ami egész jól teljesített vízben, és viszonylag nehezen ázik be. Ám, ha tetszik, ha nem a két eszköz nem ugyanaz.

Talán néhányan emlékeztek még az óriási vízállóság vitákra az iPhone 7 megjelenése után. Noha az Apple az alább olvasható kitételben hivatalosan is jelzi: a készülék cseppálló és vízlepergető. Ennek ellenére sokan csak jogi blablaként értékelték ezt. Elvégre, ha IP 67-es szabvánnyal rendelkezik egy készülék, az sokak szerint már vízálló...

Az iPhone 7, valamint az iPhone 7 Plus készülék por-, cseppálló és vízlepergető. A vizsgálatokat kontrollált laboratóriumi körülmények között végezték, és a készülék az IEC 60529‑es szabvány szerint IP67-es besorolású. A por-, cseppállóság és vízlepergetés nem állandó jellegű körülményekre vonatkozik, és a készülék ellenálló képessége a szokványos használat során csökkenhet. A nedves iPhone készüléket tilos tölteni. A tisztítási és kiszárítási utasításokat a használati útmutató tartalmazza. A folyadékok miatti károkra a jótállás nem érvényes.” ‒Forrás: Apple.

Szívesen írnánk, hogy a készülék köszöni, jól van.

Pedig igazából nem!

Nézzük mit is jelent a sokak által felemlegetett IP67 szabvány:

IP67: teljes mértékben védett por ellen ÉS vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig”. Ez a korlátozott idő egész pontosan 0,15-1 m között 30 perc. Most őszintén, egy ennyire korlátozottan víztűrő készüléket neveznétek nyugodt szívvel vízállónak?

Egy fél napos szárítást követően még mindig nincs jól és feltehetően már nem is lesz. Viszont becsületére legyen szólva, a szárítgatást követően bekapcsolt, annyira működött is, hogy az adatmentést el tudták róla végezni, sőt még térerőt is jelzett. Aztán a kijelző megadta magát…

Tanulság: az iPhone 7 még mindig nem vízálló. Ahogy a mellékelt példa, és korábbi jelzések mutatják, néha nagyon nem az. Néha viszont még egy durvább kalandban is egész jól teljesít ahhoz képest, hogy ez nem is feltétlenül lenne tőle elvárható…

Jó tanácsunk azért továbbra is az, hogy ne búvárkodjatok vele, még a Balatonban sem!   

Kapcsolódó cikk:

 

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése