From・AppleTV (Epix)

AlmaBlogger   |   2022.05.23 - 06:00   |   Írta: Ca$h   |   1870
23. máj From・AppleTV (Epix)

A Lost producereinek új sorozata.

Egy amerikai kisvárosban vagyunk, Boyd Stevens sherrif (Harold Perrineau) egy kis kéziharanggal megy végig az utcán, ami feltűnően elmaradott a megszokotthoz képest, szépen komótosan jelez a lakóknak, de nem tudjuk még hogy miért. Majd megérkezik a rendőrséghez, aminek az ajtaja mellett ott van egy felirat és egy szám, „esemény nélküli esték száma”. Mindenki tiszteletben tartja a jelzést, bezárkózik a házába, majd jön az este és valami borzalmas dolog történik. Mindeközben a Matthews család a lakókocsijában kirándulni indult, amikor az utat egy hatalmas farönk zárja el. Kiszállnak a kocsiból és miközben azon gondolkodnak, hogy vajon hogyan fogják ezt kikerülni egy hatalmas csapat varjú jelenik meg az égbolton, ami rossz érzéssel tölti el őket. Visszamennek a lakókocsihoz megfordulnak és útra kelnek, hogy visszavezessenek az országútra, de valahogy nem találják meg az utat, Boyd sheriff kisvárosában kötnek ki. Mindenki furcsán néz rájuk, úgy mint akik pontosan tudják mi fog történni. Áthaladnak a városon majd rövid idő után újra a városban kötnek ki, ami ugye fizikailag lehetetlen, lévén nem fordultak meg. A harmadik alakalommal már odarohan hozzájuk a sheriff és a városka papja, akik arra figyelmeztetik őket, hogy nagyon fontos lenne kiszállni a kocsiból és biztonságba vonulni, mert ha jön az este mind egy szálig meg fognak halni. Ekkor a család még nem is tudja, hogy könnyen lehet az idők végezetéig itt fognak ragadni, egy városban ahonnan nincsen kiút.

A Lost producerei miután csúfosan tönkretették minden idők talán legjobb sorozatát, azzal hogy végig ígértek nekünk valamit amit a sorozat végén megszegtek, gondoltak egyet és úgy döntöttek újra megpróbálkoznak a lehetetlennel. Kitaláltak egy új ötletet ami valljuk be az első résztől az utolsóig képes volt érdekes maradni, pont annyit adnak nekünk amennyire szükségünk van, kicsit horror, kicsit thriller, de legfőképpen dráma, ami az emberi kapcsolatokról szól, arról hogy összetartásban van az erő, az emberek legfőbb erőssége ha képesek összedolgozni és együtt megoldani a problémákat. Nem tudjuk pontosan mi történik ebben a kis városkában, ki hogyan került oda, mik azok a lények amik esténként jönnek értük és hogy létezik-e kiút ebből a földi pokolból. Természetesen nem kell sok időnek eltelni míg az egyik szereplő kimondja azt amire mi is gondolunk, amivel sikerült a Lostot tönkretenni, mi van akkor ha mindannyian halottak és ez a hely ahol vannak maga  purgatórium.

Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy ha valami őrületes hiba folytán újra ez lenne a megoldás, akkor könnyen lehet ezeket az embereket, akik készítették a sorozatot örökre kivonják a filmkészítés joga alól. Szóval úgy gondolom az esély erre kevesebb mint nulla. Szóval érdemes elgondolkodni, pontosan ezért jók ezek a sorozatok, mert ahogyan a művelt angol mondaná „conversation starterek” tehát arra ösztönzik a rajongókat, hogy beszélgetésekbe kezdjenek a történésekkel kapcsolatban, közösen kitalálni hogy vajon mi is történik itt valójában. Ha az ember kicsit komolyabban beleássa magát az elméletekbe, legyen itt szó fórumokról vagy a YouTube mindent megmondó embereiről, akkor a legtöbben egyet érteken abban, hogy itt valami skandináv mitológiáról lesz szó. Léteznek olyan jelek és ismertetőjelek (például a város felülnézetből kísértetiesen hasonlít az „élet fájához” Yggdrasilhoz) vagy a rúnaszerű jelek amik a védőköveken vannak, mind mind a skandináv mitológiára emlékeztetnek. Szó lehet itt Lokiról vagy Freyaról az elméletek nagyon vad következtetésekig elmentek, de az okot akkor se értjük, ahogyan azt se hogy mindez miért pont egy amerikai kisvárosban történik és miért pont ezekkel az emberekkel?

Az első évad nagyon lassan halad, vannak akik szerint túlságosan lassan. A színészek eléggé vegyes teljesítményt nyújtanak, ugye Boyd karaktere talán az egyetlen híresebb színész, akiknek kicsit ismerősebb az arca is leginkább csak B-kategóriába sorolhatóak, aztán vannak a teljesen ismeretlen színészek, akik vagy képesek megugrani a szintet, vagy éppenséggel éppen hogy csak elérik azt, ugye a Lost is szinte teljesen ismeretlen színészekkel startolt el, de annak nézése közben nem éreztem ezt a furcsa dolgot, hogy néha elveszítem a fonalat. Mert a színészek sajnos nem mindig elég jók ahhoz hogy átadják azokat a komoly érzéseket és gondolatokat amikre szükség lenne. De mégis van ebben a sorozatban valami, ami megfog és nem enged el. Az ember ösztönösen vonzódik ezekhez a szituációkhoz, amikor egy csapat ember belekerül egy lehetetlen helyzetbe és megpróbálnak közösen rájönni arra mi is történik valójában és mi lenne a kiút innen. Aztán lesznek olyan karakterek, akik rádöbbennek arra, hogy ennyi év után már nem is lennének képesek visszamenni korábbi életükbe, van például egy leszbikus lány akinek menyasszonya van otthon, de közben nagyon úgy néz ki hogy beleszeretett egy fiúba és ez az érzés teljesen ismeretlen a számára, nem tudja mit kezdjen vele és hogy mi lenne ha végre hazajutna.

A From (jelentése -tól, -től, fogva, kezdődően, óta) mint cím egyelőre érthetetlen a számomra, talán arra a sok emberre vonatkozik akik az ország teljesen különböző pontjaiból kerültek erre a helyre és most együtt vannak ebben a nehéz helyzetben. A sorozat lassú, néha kicsit unalmas is, de ahogy haladunk előre egyre több mindenkit megismerünk, megszeretünk el kezdünk értük izgulni és hiába vannak színészek, akik nem elég jók mégis az egész úgy egyben magával ragad és nem enged el. Az izgalmas jelenetek nagyon izgalmasak, a véres jelenetek borzalmasan véresek, a készítők nem vicceltek amikor a brutalitásról volt szó. Egy fantasztikus utazás az emberi pszichébe, egy viselkedéstanulmány, olyan mint valami szociológiai kísérlet, mindenféle emberrel találkozni fogunk, szépen lassan mindenkit meg fogunk érteni, lesz akivel azonosulni fogunk lesz akivel nem, de egy valami biztos és alap ez maga a szeretet, a család, az összetartás, az alapvető emberi értékek. A közösség ereje, annak az ereje, hogy ha összefogunk mindenre képesek vagyunk. Persze mindig lesznek kivételek, mindig lesz valaki aki nem tartja be a szabályokat, de ebben a városban egy ilyen hiba borzalmas következményekkel jár. Talán arra akar minket megtanítani a sorozat, hogy a szabályokat nem azért hozták annak idején hogy legyen mit megszegni, hanem jó okkal, ami a mi érdekünket szolgálja, csak lehet már túl sok idő telt el konfliktusok nélkül hogy ezekre emlékezzünk. Hát itt azonnal emlékeztetni fognak minket arra hogy hibáztunk és nem csak mi fogjuk meginni ennek a levét, hanem sokan mások is, túl sokan. Az utolsó rész annyira izgalmas lesz hogy összeszorított fogakkal és farpofával fogjuk végignézni és persze pontosan akkor lesz vége amikor nem kéne. Nagyon rossz belegondolni hogy egy évet kell várni a folytatásra, de legalább annyit már lehet tudni, hogy lesz folytatás. Aki szereti ezt a stílust ki ne hagyja, aki meg esetlegesen nem látta a Lostot az végképp vágjon bele. Lost rajongóknak viszont kötelező darab, kicsit enyhíteni fogja az éhségünket és a hatalmas csalódást, amit az utolsó rész után éreztünk.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.8 | Rotten Tomatoes: 93% | Metacritic: 59
From (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Jack Bender, Jennifer Liao, Jeff Renfroe, Brad Turner
Írta: John Griffin, Javier Grillo-Marxuach, vivan Lee
Zene: Chris Tilton
Szereplők: Harold Perrineau, Catalina Sandino Moreno, Eion Bailey, David Alpay, Elizabeth Saunders, Scott McCord, Rick He, Chloe Van Landschoot, Pegah Ghafoori, Corteon Moore, Hannah Cheramy, Simon Webster, Avery Konrad, Elizabeth Moy, Shaun Majumder, Paul Zinno, Reid Price

Játékidő: 9x 52perc

 

Ha rendelkezel Epix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy az Epix szolgáltató egyelőre nem elérhető itthon.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Epix applikáció

>>> Attack on Titan sorozatkritika

>>> The Last Days of Ptolemy Grey sorozatkritika

>>> Severance sorozatkritika




Kommentek megjelenítése