Az Apple fanok ki vannak akadva Jony Ive "mindennapi" munkaeszközein

Almás Pletykák   |   2022.05.18 - 21:59   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1129
18. máj Az Apple fanok ki vannak akadva Jony Ive

Egy frissen megjelent cikkben ejtett szót az Apple korábbi dizájnere az általa minden nap használt munkaeszközőkről és azok áráról.

Jony Ive napjaink egyik leghíresebb terméktervezője - és talán ennek köszönhető, hogy az ő médiaszerepléseiből készül a legtöbb mém is. Kevés más terméktervező tudhat a magáénak ilyen kaliberű érdeklődést az online világ népétől. Ha egy Apple termékvideóra gondolunk, akkor valószínűleg mindannyian Jony Ive-ot képzeljük el, amint egy fehér háttér előtt ülve olyan szavakat mondogat, mint "innováció" és "alumínium". Ive ugyan 2019-ben távozott az Apple-től, még a mai napig sikerül csodálkozást, hitetlenkedést, már-már megbotránkozást kiváltania.

 

A dizájner a héten felfedte szakmájának 12 legfontosabb eszközét  "a készítéshez, a jelöléshez, a méréshez és a mindennapos magunkkal vitelhez". Az eszközök pedig bár nem lennének szükségszerűen ennyire drágák, hiszen egy részük közel minden háztartásban megtalálható, az Ive által használt darabok elképesztő árcédulákkal rendelkeznek. John Ive márőszalagja mellett például ugyanis sok szakma eszközei kimondottan olcsónak tűnnek.

 

A Financial Times "How to Spend It", vagyis magyarul "hogyan költsd el" című különkiadásában (talán ez volt az első jele annak, hogy valóban egy luxuslistára számíthatunk) Ive a tervezés iránti szeretetét mutatja be. A különkiadásban elmagyarázza, hogy "a gépek és szerszámok szépséget és örömet rejtenek magukban. Ezek többé már nem csupán eszközök egy-egy cél eléréséhez. Úgy gondolom, hogy egy hatékony eszközben rejlik egy olyan elegancia, ami általában különös szépséget eredményez".

A különkiadás egy közös beszélgetést is tartalmaz Jony Ive-val és alapítótársával, Marc Newsonnal, amiben szó esik a műhelyükben megtalálható eszközökről, illetve később arról is, hogy hogyan segített Newson Ive-nak az Apple Watch tervezése során. Ive ugyanis saját bevallása szerint „keményen küzdött” a termék fizikai dizájnjának megalkotásával. Ive végül arra is kitér, hogy a tervezés során mindig arra törekszik, hogy egy olyan egyszerű és praktikus dizájnt alkosson, aminek nem igazán létezik racionális alternatívája.

 

Az a dolog viszont, amin az olvasók nem tudnak túllépni a különkiadás elolvasása után, az néhány ilyen "mindennapi" eszköz ára, amelyeket Jony Ive a tervezőasztalnál a mindennapok során használ. A listán ugyanis szerepel egy 530 dolláros, vagyis 200.000 forintos Hermès mérőszalag, egy 264 fontos - 120.000 forintos szögmérő, egy 45.000 forintos radír és egy 5645 dolláros, azaz magyar pénznembe átszámolva 2.060.000 forintos tonkar - hiszen ki ne tartana mindig magánál egy cserealkatrészt a kedvenc lemezjátszójához?

 

A teljes lista egyébként a következő módon néz ki, az eredetileg dollárban megadott összegek forintra átváltva, kerekítve szerepelnek rajta:

 

  • Nyomatékkulcs - Snap-On állítható nyomatékkulcs, 200.000 forint.
  • Tonkar - Linn titánium Ekos SE tonkar, 2.060.000 forint
  • Hatoskulcsok - Wiha színkódolt hatszögkulcsos L-kulcs készlet, 1400 forint
  • Papírmappa - Papírmappa, 1500 forint
  • Mérőszalag - Hermés bőr In The Pocket mérőszalag, 200.000 forint
  • Lupe - Leitz Wetzlar-i vintage sárgaréz összecsukható nagyító, Ive személyes gyűjteményéből.
  • Töltőtoll - Montegrappa vintage toll, Ive személyes gyűjteményéből.
  • Radír - Graf Von Faber-Castell platinával bevont radír, 45.000 forint
  • Ceruzatartó - Visvim vintage bőrtáska, Ive személyes gyűjteményéből.
  • Szögmérő - Mitutoyo 6 hüvelykes univerzális ferde szögmérő, 120.000 forint
  • Mélységmérő - Starrett 440Z-3RL mélységmikrométer, 130.000 forint
  • Időjárás-állomás - Wempe Navigator II hajóóra és időjárás-állomás, 890.000 forint

 

Mondanom sem kell a listát látva, hogy az Apple-rajongók egyszerre találják zavarba ejtőnek és humorosnak az egészet. "500 dollár alatt a mérőszalagok nem mérnek jól" - kommentálta az egyik MacRumors-felhasználó, míg egy másik hozzáteszi: "Egyáltalán nincs arra semmi esély, hogy azok az emberek, akik valóban bőr mérőszalagot vesznek, bármi mást is mérnek azzal, mint a saját pénztárcájuk mélységét".

Persze az kétségtelen, hogy a Jony Ive által listába szedettek között szép számmal vannak kiváló eszközök - a Mitutoyo szögmérő például valóban rendkívül pontos. És végülis magunkra vethetünk, ha meglepődünk, amikor megtudjuk, hogy a világ egyik leghíresebb (és feltehetően) leggazdagabb tervezője nem a sarki papírboltban vásárolja az irodaszereit. Arra viszont egészen pontos magyarázatot még így sem találhatunk a cikkben, hogy az almás cég volt dizájnere miért tart magánál egy közel 1.000.000 forintot érő hajóórát.

Ive egyébként 2019-ben alapított saját vállalkozást az Apple-től való távozása után Marc Newson-nal. A cég a LoveFrom nevet viseli. A távozásakor az almás cég azt nyilatkozta, hogy bár Ive otthagyja az addigi Apple-nél betöltött pozícióját, továbbra is szoros együttműködés lesz köztük. Akkoriban a cégóriás saját elmondása szerint továbbra is Ive elsődleges ügyfele tervezett maradni. Azóta azonban arról nem kaptunk világos információkat, hogy milyen projekteken dolgozott együtt Ive az almás céggel. Ami biztos etéren, hogy szintén az Apple elmondása szerint Ive is dolgozott az áprilisban bejelentett színes, 24 inches iMac dizájnján, az azonban nem derült ki a nyilatkozatból, hogy ez Ive távozása előtt vagy után történt.

Jony Ive új cégének nem ez azonban az egyetlen a nagyközönség számára ismeretlen adata, ugyanis például azt sem lehet tudni, hogy hány alkalmazott dolgozik jelenleg a cég kötelékében. Annyit azért tudhatunk viszont, hogy legalább négy korábbi Apple kollégáját sikerült a saját cégéhez csábítania, az ugyanis biztos, hogy Wan Si, Chris Wilson Patch Kessler és Jeff Tiller korábbi Apple alkalmazottak már a LoveFrom céget erősítik. Feltehetőleg egyébként ennél több olyan alkalmazottal is rendelkezik a LoveFrom cég, akik korábban az almás cégóriásnak dolgoztak.

Összességében tehát bár Jony Ive új cége kapcsán nagyon úgy tűnik, hogy nem sok mindent lehet tudni, az egészen biztos, hogy azok a nevetségesen drága Mac Pro-kerekek és lábak egy fokkal talán kevésbé tűnnek felháborítónak Ive mindennapi használati tárgyainak listája mellett.

Forrás: Creativebloq

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése