Megérkezett az iOS 15.5, jön az iOS 16

Apple Hírek   |   2022.05.17 - 08:28   |   Írta: L Ferenc   |   1020
17. máj Megérkezett az iOS 15.5, jön az iOS 16

Az Apple kiadta mobil operációs rendszerének legfrissebb változatát.

Az Apple kiadta az okostelefonjaira szánt iOS legfrissebb, 15.5-ös verzióját, mellyel párhuzamosan a tabletekre fejlesztett iPadOS legújabb, szintén 15.5-ös kiadása is napvilágot látott. A verziószám nem túl jelentős növekedéséből könnyen kikövetkeztethető, hogy ezúttal nem egy hatalmas újdonságokat hozó update-hez van szerencsénk, mindenesetre azért találhatunk benne néhány fontosabb újdonságot. 

Ilyen például, hogy a Wallet applikáció révén az Apple Cash felhasználók mostantól küldhetnek és fogadhatnak pénzt az Apple Cash kontójukra, valamint szintén újdonság, hogy az Apple Podcasts alkalmazásban megjelent egy az eltárolt epizódok mennyiségével kapcsolatos limitációs lehetőség. Utóbbi révén megoldható, hogy a készülékünk automatikusan törölje a régebbi podcastokat. 

Ezenkívül a fejlesztők orvosoltak egy otthoni automatizálással kapcsolatos problémát, mely a hazaérkezéssel, illetve távozással volt kapcsolatos. Szintén kaptunk huszonöt biztonsági javítást, melyek olyan problémákat orvosolnak, amiket eddigi tudomásunk szerint szerencsére még nem használtak ki a rosszindulatú hackerek. 

A frissítést elvileg automatikusan feldobják a kompatibilis iPhone-ok és iPadek, de ha esetleg mégsem, akkor a beállítások menüben érdemes manuálisan rákeresni, majd pedig telepíteni.

A tavaly június 7-én bejelentett iOS 15-nek szeptember 20-án látott napvilágot az első publikus végleges verziója. Nyílt titok, hogy hamarosan érkezik a következő generáció, vagyis az iOS 16, melynek hivatalos leleplezésére minden valószínűség szerint az idei Worldwide Developers Conference-en kerül majd sor, egész konkrétan június 6-án.

Az érintett készülékekre végleges formában majd valamikor ősz elején megérkező iOS 16 állítólag jelentősen továbbfejlesztett értesítéskezeléssel és új egészség-figyelő funkciókkal fog rendelkezni. Az ezzel kapcsolatos részletek egyelőre sajnos ismeretlenek, mindenesetre a Sydney fejlesztési kódnevű iOS 16 bétaverziójában arra utaló nyomok találhatók, hogy az Apple-nél hamarosan el fog készülni a sokak által várva várt virtális valóság headset. 

Jó esély van arra, hogy az idei Worldwide Developers Conference keretein belül sor fog kerülni egy komolyabb rOS operációs rendszer demóra, maga a készülék viszont még egész biztosan nem lesz jelen a rendezvényen. Az Apple első VR headsetének a hivatalos leleplezésére leghamarabb az idei év végén kerülhet sor, de elképzelhető, hogy az újdonság csak 2023 első hónapjaiban fog debütálni. 

Érkezőben továbbá a tabletekre szánt iPadOS legújabb, szintén 16-os kiadása, mely a várakozások szerint átalakított multitasking felhasználói felülettel fog rendelkezni, az okosórákra fejlesztett watchOS 9-es verziója pedig elsősorban új egészégügyi és fitnesz funkcióiról ismerszik majd meg. Egyelőre kérdéses, hogy a macOS és a tvOS legújabb kiadásai pontosan milyen újdonságokat fognak felvonultatni.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése