Újabb rekord negyedévet zárt az Apple

Apple Hírek   |   2022.04.29 - 08:48   |   Írta: L Ferenc   |   765
29. ápr Újabb rekord negyedévet zárt az Apple

Az almás logós gyártó termékei a jelek szerint kiválóan fogynak.

Az Apple nyilvánosságra hozta legfrissebb negyedéves jelentését, melyből kiderül, hogy az amerikai vállalatnak semmi oka nem lehet a panaszra. Az Apple március 26-án már 2022 második üzleti negyedévét zárta, mely időszakban minden korábbinál jobb eredményeket ért el.

A cupertionói cég negyedéves forgalma elérte a 97,3 milliárd dollárt, ami mintegy 9 százalékos növekedést jelent az előző esztendő hasonló időszakában elért forgalomhoz képest. És ennek a hatalmas összegnek több mint a fele az iPhone-okból folyt be.

Mint kiderült, az elmúlt üzleti negyedévben 50,57 milliárd dolláros bevételt generáltak az Apple okostelefonjai, vagyis 5,5 százalékkal nagyobbat, mint 2021 hasonló időszakában. Tim Cook, a vállalat első embere igen sikeresnek nevezte a második üzleti negyedévet, és kiemelte, hogy az elmúlt időszakban rengetegen váltottak valamilyen androidos készülékről iPhone-re. 

Az Apple legutóbb tavaly ősszel dobott piacra felsőkategóriás mobilokat, a szuperkompakt iPhone 13 minit, az arany középutas iPhone 13-at, a fejlett kamerás iPhone 13 Prót és a hatalmas kijelzős fullextrás iPhone 13 Pro Maxet. A vállalat legújabb elérhető árú készüléke, az új iPhone SE március 8-án mutatkozott be, március 11-én vált rendelhetővé és március 18-án lehetett átvenni az első példányokat, tehát ez a készülék még viszonylag keveset nyomott a latban a március 26-án véget ért üzleti negyedévben. Legközelebb várhatóan szeptemberben érkeznek majd új iPhone-ok: iPhone 14 mini nem jön, viszont lesz iPhone 14, iPhone 14 Max, iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max.

A beszámolóból kiderül, hogy a legutóbbi üzleti negyedévben 7,65 milliárd dolláros bevételt hoztak az Apple táblagépei, ami 2 százalékos visszaesést jelent tavalyhoz képest. Cook elmondta, hogy ez nem a vásárlói igény visszaesésének tudható be, hanem sokkal inkább annak, hogy az iPadek gyártását kiemelten sújtotta a chiphiány. A vállalat szakértői úgy vélik, hogy az ellátási láncban felmerült problémák nélkül 4-8 milliárd dollárral nagyobb lehetett volna az Apple forgalma.

A többek közt az Apple Pay-t, az App Store-t, Apple Music-ot, az Apple Cardot, az Apple Maps-et, az iCloudot, a Sirit és az Apple TV+-t magába foglaló Apple Service üzletág forgalma 17,28 milliárd dollárról 19,82 milliárd dollára növekedett. 

Érdekesség, hogy míg Amerikában 19,2 százalékkal 40,88 milliárd dollára, Kínában pedig 3,5 százalékkal 17,73 milliárd dollárra növekedett a bevétel, addig Európában 4,6 százalékos csökkenést regisztráltak. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése