Letölthető az iOS 15.4, az iPadOS 15.4, a macOS Monterey 12.3 és a watchOS 8.5

Apple Hírek   |   2022.03.15 - 20:19   |   Írta: Nagy Bence   |   1526
15. márc Letölthető az iOS 15.4, az iPadOS 15.4, a macOS Monterey 12.3 és a watchOS 8.5

Érdemes minden Apple eszközt frissíteni.

Nemrég írtunk arról, hogy az előző héten megtartott Peek Performance eseményen az Apple bejelentette, hogy ezen a héten érkezik az iOS 15.4. Az elemzők azt várták, hogy a hét második felében, március 18-án érkezik meg a szoftverfrissítés, hiszen ettól a naptól kezdve lesz kapható az új, harmadik generációs iPhone SE, a legújabb iPad Air, a Mac Studio és az új Apple kijelző, a Studio Display. Ugyanezen a napon válik elérhetővé az iPhone 13 és az iPhone 13 Pro új színekben, zöld kivitelben.

Meglepetésszerűen az Apple azonban már a hét elején, március 14-én elérhetővé tette az új szoftvereket. Többes számban beszélhetünk, ugyanis az iOS 15.4 mellett megjelent az iPadOS 15.4, a macOS Monterey 12.3, a watchOS 8.5, a tvOS 15.4 és a HomePodOS 15.4. Egyszóval majdnem minden Apple termék szoftvere frissült. Összegyűjtöttük minden fontosabb új funkciót, amit a szoftverek elhoztak.

 

iOS 15.4

Ahogyan azt nemrég összeszedtük, az egyik legnagyobb új funkció az iOS 15.4-ben, hogy már maszkot viselve is használhatjuk a Face ID-t. Emellett 37 új emoji és egy új Siri hang is érkezett. Az AirTag készülékek is kaptak kisebb frissítéseket és olyan érdekes funkciók is bekerültek, amelyek a kompatibilis iPhone-okat érintés nélküli fizetésre alkalmas terminálokká alakítanak át. Ezekről ebben a cikkben írtunk.

Az előbbiekben felsoroltak mellett azonban érkeztek kisebb, de annál hasznosabb funkciók is.
A Parancsok (Shortcuts) alkalmazáson változtatást eszközölt az almás cég. Az iOS 13, még 2019-ben elhozta az ‘Automatizálás’ funkciót, ami lehetővé tette, hogy beállítsunk különböző cselekvéseket, ha bizonyos események bekövetkeznek (például valamilyen időpontkor, vagy hazaérkezésnél, esetleg távozáskor). Azonban eddig ennek a funkciónak volt egy hátulütője. Amennyiben beállítottunk egy automatizációt és az elkezdett futni, minden esetben kaptunk egy sokszor idegesítő értesítés ikont, ami jelezte, hogy az automatizáció működik. Az iOS 15.4 szoftverrel azonban végre ezt a nagy, a kijelző negyedét elfoglaló értesítést kikapcsolhatjuk. 

Egyúttal az iCloud Keychain is kapott frissítéseket. Az iOS 15.4 lehetővé teszi, hogy a mentett jelszavakhoz különböző jegyzeteket adjunk, valamint az Apple biztonsági javaslatait ki tudjuk kapcsolni. Ezek a biztonsági javaslatok figyelmeztetnek arra, ha egy jelszó egyszerűen kitalálható vagy több oldalon is használt. 

Emellett olyan kisebb funkciók is érkeztek, mint hogy a Safari fordítás funkciója mostmár az olasz és a kínai nyelvet is támogatja (habár magyarul még nem tud). Ilyen kisebb funkció az is, hogy mostmár  Siri internetkapcsolat nélkül is képes lesz a dátum és az idő meghatározására. Vagy az is, hogy az iPhone 13 Pro készülékek a Nagyító alkalmazásban mostantól az ultraszéles látószögű kamerát fogják használni.

 

iPadOS 15.4

Természetesen az iPadOS 15.4 is megkapja az iOS 15.4-ben bemutatott fontosabb funkciókat. Azonban az iPad készülékek kaptak exkluzív újdonságokat is, amelyeket az iOS 15.4 nem tartalmaz.

Ilyen például a Universal Control, avagy Univerzális vezérlő. A funkció lehetővé teszi, hogy egy Mac készülék mellett egyes eszközöket (például egy iPad-et) második képernyőként használjunk, és zökkenőmentesen mozogjon közöttük a tartalom. Ezt a funkciót eredetileg a MacOS Monterey részeként jelentették be, de az ősz folyamán késett, az új ütemterv szerint pedig "idén tavasszal” mutatkozhat be. A funkció végre elérkezett és hiba nélkül használhatjuk!

Továbbá az iPad-en a Beállítások alkalmazás Jegyzetek menüpontjában a "Gyorsjegyzetek" alatt található egy új “Sarokból végzett kézmozdulatok" rész. Ebben a szakaszban választhatunk, hogy mi történik, ha a jobb vagy bal sarokból felfele legyintünk. A lehetőségek között szerepel a Gyorsjegyzet vagy a Képernyőfotó, de van lehetőség a sarokmozdulatok kikapcsolására is.

Emellett az iPadOS 15.4 lehetővé teszi, hogy a Magic Keyboard billentyűzettel kompatibilis iPad készülékek képesek legyenek a háttérvilágítással rendelkező billentyűzet fényerejének beállítására. 

 

macOS Monterey 12.3

A macOS Monterey 12.3 is számos olyan funkciót tartalmaz, amit az iOS 15 is: az új emojikat, az új Siri hangot, a mentett jelszavakkal kapcsolatos jegyzeteket és egyéb funkciókat. 

A legfontosabb újdonság a macOS Monterey 12.3-ban is egyértelműen az Univerzális vezérlő (Universal Control), amiről már az iPad-ek kapcsán beszéltünk.

 

watchOS 8.5

Az Apple Watch okosórák szoftvere, a watchOS is frissült. Komolyabb frissítést az iOS szoftverrel ellentétben a watchOS nem kapott, mindössze kisebb újdonságok érkeztek. Ilyen például, hogy az Apple TV vásárlásokat vagy előfizetéseket már az Apple Watch készülékeken is tudjuk engedélyezni vagy elutasítani. 

tvOS 15.4

Az Apple tvOS frissítései jellemzően kisebb mértékűek, inkább hibajavításokra, teljesítményfrissítésekre és kisebb finomításokra koncentrálnak, mint a nagyobb változásokra. Ez a mostani szoftverrel sincs teljesen másképp. 

A tvOS 15.4 bevezeti az „Up next” várólistát a videólejátszóba, hogy könnyebben tudjunk  tévénézés közben műsorok között váltani. Emellett, ahogyan az előbbiekben tárgyaltuk, a tvOS 15.4 lehetővé teszi, hogy az Apple TV-n Apple Watch segítségével vásároljunk. Emellett az Apple hozzáadta a HomeKit kamerák ‘kép a képben’ módban történő megjelenítésének lehetőségét tévénézés közben.

 

HomePod 15.4

Még a HomePod készülékek szoftvere is frissült, az Apple bejelentette a HomePodOS 15.4-t. A szoftver értelemszerűen nem tartalmaz óriási frissítéseket, a legfontosabb talán az új Siri hang támogatása.

A HomePod eszközök szoftvere egyébként az Otthon (Home) alkalmazásban frissíthető.

 

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése