Március 18-án érkezhet az iOS 15.4

Almás Pletykák   |   2022.03.11 - 07:19   |   Írta: Nagy Bence   |   1956
11. márc Március 18-án érkezhet az iOS 15.4

Már nem kell sokat várnunk az új iOS funkciókra!

Nagyon úgy tűnik, hogy az Apple a jövő héten publikálhatja a sokak által várt iOS 15.4 frissítést. A január óta bétaverzióban lévő frissítés számos izgalmas új funkciót tartalmaz.

Az Apple nem jelentett be pontos megjelenési dátumot, de az új szoftverfrissítés minden bizonnyal március 18-tól elérhetővé válhat. Március 18-án lesz ugyanis kapható az új, harmadik generációs iPhone SE, a legújabb iPad Air, a Mac Studio és az új Apple kijelző, a Studio Display. Ugyanezen a napon válik elérhetővé az iPhone 13 és az iPhone 13 Pro új színekben, zöld kivitelben. Az iPhone-ok sajtóközleményeiben szerepel, hogy mindegyik telefon az iOS 15.4-es szoftverrel kerül forgalomba, így biztosak lehetünk abban, hogy ezen a napon már mindenki számára elérhetőek lesznek az újdonságok. 

 

Face ID maszk viselése közben

Az iOS 15.4 egyik legjobban várt funkciója, hogy lehetővé teszi, hogy maszkot viselve használjuk a Face ID-t. A tesztek alapján ez a funkció meglepően jól működik (legalábbis a béta verzióban). 

Az Apple korábban is próbálta megoldani a maszkok és a Face ID problémát mégpedig úgy, hogy létrehozott egy olyan funkciót, amely megkerüli a Face ID-t, és helyette az Apple Watch-ot használja személyazonosságunk igazolására. Ha a csuklónkon levő okosóra jelszóval van védve, akkor a telefonunk a közeli Apple Watch-ot érzékelve enged be az iPhone-ba. Természetesen erről az órára is kapunk egy értesítést, ahonnan akár zárolni is tudjuk a telefont. Ezt egyébként a Beállítások > Face ID és jelkód > Feloldás Apple Watchcsal menüpont alatt érjük el.

Mindenesetre az új frissítésnek sokkal gördülékenyebbé kell tennie maszk viselése közben az iPhone-unk feloldásának folyamatát. Habár Magyarországon pont rossz az új funkció megjelenésének időzítése, hiszen március 8-tól megszűnt a maszkviselési kötelezettség és már az addig előírt zárt terekben (például tömegközlekedés használata során vagy üzletekben) sem szükséges maszkot viselnie az embereknek. Ennek ellenére ez az iOS 15.4 funkció kifejezetten érdekesen hangzik.

Tap to Pay

Az Apple új Tap to Pay funkciója szintén az iOS 15.4 szoftverrel kerül bevezetésre, amely a kompatibilis iPhone-okat érintés nélküli fizetésre alkalmas terminálokká alakítja át. Ez azt jelenti, hogy egyre több kereskedő használhatja iPhone-ját egyfajta digitális pénztárgépként, ami felváltja az eddig használatos technológiát, a Square nevű cég közvetlenül az iPhone-okhoz csatlakoztatható kártyaolvasóit. A funkció támogatja az Apple Pay, az NFC-kompatibilis hitel- és betéti kártyák, valamint más digitális pénztárcák használatával történő fizetéseket.

AirTag újdonságok

Továbbá az iOS 15.4 új biztonsági funkciót vezet be az AirTag-ek, az Apple tárgykövető eszközei számára. Ezeket  sajnos sok esetben használták aljas célokra, mint például zaklatásra, emberek követésre, vagy akár autólopásra is. A frissítés tartalmaz egy értesítést, amely figyelmezteti a felhasználókat arra, hogy az AirTag készülékek segítségével ne kövessék valakinek a tartózkodási helyét a beleegyezése nélkül.

Új Siri hang + új emojik

További figyelemre méltó funkciók közé tartozik, hogy a Siri egy új, ötödik amerikai hangot kap. Az iOS 15.4 ezek mellett 36 új emojit is kínál, köztük egy olvadó arcot, egy ujjain átkukucskáló embert és egy kínos, ajkába harapó ikont.

Live Text a Jegyzetekben, Emlékeztetőkben is

A frissítés egy másik, kisebb funkciója, hogy a Jegyzetek vagy Emlékeztetők alkalmazásban a kamera használatával írott szöveget tudunk kimásolni. Az iOS 15 szoftverrel az Apple bemutatta a Live Text funkciót, úgy tűnik ezt most a Jegyzetek vagy Emlékeztetők applikációkban is megkapjuk.

Universal Control

Az iOS 15.4 mellett várhatóan az iPadOS és a macOS Monterey szoftverek is frissülnek. Ez azt jelentheti, hogy március 18-án megérkezhet a régóta várt Universal Control funkció is.

Az Universal Control lehetővé teszi, hogy egy Mac készülék mellett egyes eszközöket (például egy iPad-et) második képernyőként használjunk, és zökkenőmentesen mozogjon közöttük a tartalom. Ezt a funkciót eredetileg a MacOS Monterey részeként jelentették be, de az ősz folyamán késett, az új ütemterv szerint pedig "idén tavasszal” mutatkozhat be. Nagyon úgy tűnik, már jövő héten használhatjuk ezt a funkciót is!

 

Az iOS 15.4 kompatibilis lesz minden olyan készülékkel, amely támogatja az iOS 15-öt, az első generációs iPhone 6S-től az iPhone 13-ig. Ez a kompatibilis készülékek teljes listája:

  • iPhone 13, iPhone 13 Pro
  • iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS, iPhone XS Max
  • iPhone X, iPhone XR
  • iPhone 8, iPhone 8 Plus
  • iPhone 7, iPhone 7 Plus
  • iPhone 6S, iPhone 6S Plus
  • iPhone SE (első, második és mostmár a harmadik generáció is)
  • iPod Touch (hetedik generáció)

Ezek tehát az iOS 15.4 új funkciói, amiket valószínűleg március 18-án, pénteken fogunk tudni letölteni.

Forrás: The Verge

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése