Három érdekesség az új Apple kijelzőről

Apple Hírek   |   2022.03.12 - 19:19   |   Írta: Nagy Bence   |   1027
12. márc Három érdekesség az új Apple kijelzőről

Számos meglepetést hozott az Apple új kijelzője, a Studio Display.

A vadonatúj Mac Studio asztali számítógép mellett az Apple a Peek Performance eseményen bejelentette kijelzőinek új tagját: az Apple Studio Display-t. A Studio Display, a harmadik generációs iPhone SE, az új iPad Air, és a zöld színű iPhone 13-as telefonok mellett március 18-tól lesz kapható. A kijelző ára Magyarországon 659 990 forintnál kezdődik, de az extrákkal teli verzióért az Apple akár 959 990 forintot is elkérhet.

A Studio Display 27 hüvelykes képátlóval, 5K felbontású Retina kijelzővel rendelkezik. A tükröződés minimalizálása érdekében az Apple a kijelzőt nanotexturált üveggel is ellátja, amennyiben hajlandóak vagyunk kifizetni a 140 ezer forintos felárat.

Azonban a vállalat új külső monitorában sokkal több van, mint a 27 hüvelykes, 5K-s panel. Az Apple például hat hangszórót zsúfolt bele. Továbbá a kijelzőben van egy 12 megapixeles webkamera is, amely az Apple szerint jó minőségű videóhívásokat fog produkálni. A Studio Display még szebb képet adhat, mint a legújabb Mac készülékek 1080p-s webkamerája.

Annak érdekében, hogy a kijelző hardveréből a legtöbbet hozza ki az Apple, egy A13 Bionic chipet is beépítettek a készülékbe. Ez ugyanaz, amely az iPhone 11, a 11 Pro, a 11 Pro Max, a második generációs iPhone SE és a kilencedik generációs iPad meghajtásáról gondoskodott. Egy másodpercenként 1 trillió műveletre képes, két nagy teljesítményű magot tartalmazó CPU túlzásnak tűnhet egy monitorhoz. Az Apple sokkal szerényebb chipeket használ olyan termékekhez, mint a HomePod mini, de még a második generációs Apple TV 4K is egy régebbi A12 Bionic-ot tartalmaz. Azonban kiderült, hogy az A13 Bionic chip valójában több szempontból is segíti a Studio Display-t, ugyanis olyan funkciókat tesz lehetővé, mint a Rivaldafény (Center Stage), a Térbeli hangzás (Spatial Audio) és a "Hey Siri” felismerése.

A Studio Display számos érdekességet és meglepetést tartalmaz, ezek közül gyűjtöttünk össze párat.

 

 

Az Apple új kijelzője a Windows operációs rendszerrel is működik

Ez talán nem túl meglepő, hiszen végső soron a Studio Display egy kijelző. Mégis érdemes megemlíteni, hiszen ritkán látunk olyat, hogy az almás cég készüléke más gyártó termékével is kompatibilis legyen.  Azonban ahogyan az Apple megerősítette, hogy a kijelző a Windows operációs rendszerrel is működik. 

Az Apple szerint a felhasználók a Windows alkalmazásokban a beépített 12 megapixeles webkamerát, valamint a mikrofont és a hangszórókat tökéletesen tudják használni. Ennek ellenére vannak olyan funkciók, amelyek kizárólag Apple termékkel működnek. 

A Rivaldafény (Center Stage) funkció például ilyen. Használatával a kamera gyakorlatilag követ minket és a mellettünk lévő egyéb személyeket. Ugyanígy nem elérhető Windows készülékkel a Térbeli hangzás (Spatial Audio) vagy a "Hey Siri" funkció. Tehát alapvetően ahhoz, hogy a Studio Display összes funkcióját ki tudjuk használni, Apple termékre lesz szükségünk.

Tehát bár a Studio Display Windows-os termékkel is használható, nem biztos, hogy jó ötlet megvenni kizárólag erre a célra. A vállalat azt is megjegyzi, hogy bár a kijelző 5K 60 Hz-es panellel rendelkezik, a felbontás a számítógéptől függően változhat. Ha a számítógép nem támogatja az 5K felbontást, a videókimenet 4K-ra vagy annál kisebbre korlátozódik.

 

A Studio Diplay kompatibilis (egyes) iPad-ekkel is 

Meglepő módon az új Apple kijelző nemcsak kizárólag Mac-modellekkel kompatibilis, hanem egyes iPad készülékekkel is működik. Egészen pontosan a harmadik generációs vagy újabb 12,9 hüvelykes iPad Pro-val, a 11 hüvelykes iPad Pro-val és a legújabb ötödik generációs iPad Air készülékekkel kompatibilis az új kijelző. Ezek az iPad-ek mind USB-C porttal rendelkeznek. Azonban feltűnő, hogy az előző generációs iPad Air és a legújabb iPad mini is USB-C-s, azonban ezek az eszközök mégsem kompatibilisak a Studio Display kijelzővel. 

Ez annak köszönhető, hogy ezek a készülékek csak 1. generációs USB 3.1 porttal vannak felszerelve, azaz 5 Gbps sebességű kapcsolatra képesek. Az Apple megjegyezte, hogy a új, ötödik generációs iPad Air kétszer gyorsabb (10 Gbps) USB-kapcsolattal rendelkezik, mivel ez az iPad támogatja az USB 3.1 újabb generációját. Az egyébként egyelőre nem tisztázott, hogy az iPad mini vagy a negyedik generációs iPad Air csatlakoztatása a kijelzőhöz mit eredményez, de az biztos, hogy ezeket az eszközöket az Apple hivatalosan nem minősíti kompatibilisnek.

 

A Studio Display-hez állvány is jár

Bár az új Studio Display teljesítményben alulmarad a csúcskategóriás Apple Pro Display XDR-hez képest, a Studio Display-nek van két nagy előnye van: az egyik, hogy az új kijelző 1 240 000 forinttal olcsóbb, hiszen a Studio Display 659 990 forintba, míg a Pro Display XDR 1 899 990 forintba kerül. A másik, hogy az olcsóbb kijelzőhöz állvány is jár.

Az állvány hiánya az egyik legnagyobb kritika az Apple 6K-s Pro Display XDR monitorával szemben. Ennél talán csak az meglepőbb, hogy az Apple hivatalos állványa, a Pro Stand állvány 389 990 forintba kerül. Szerencsére az Apple nem kényszerít arra, hogy ilyen prémiumot fizessünk azért, hogy a Studio Display-t az asztalra tudjuk állítani.

A Studio Display kijelzőt alapból egy állítható dőlésszögű állvánnyal tudjuk megvásárolni. Ha a dőlésszög mellett a magasságot is szeretnénk változtatni, akkor 160 000 forinttal többet, azaz 819 990 forintot kell fizetnünk. Bár fontos azt megjegyezni, hogy Studio Display apró betűs részénél az Apple megjegyzi, hogy minden egyes állvány és ezek nem cserélhetők egymással. 

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése