Nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz iPhone 14 mini

Almás Pletykák   |   2022.03.17 - 14:19   |   Írta: Nagy Bence   |   3623
17. márc Nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz iPhone 14 mini

Valószínűleg búcsút inthetünk a legkisebb méretű iPhone készüléknek.

Még hónapokra vagyunk az iPhone 14-es széria bemutatásától, azonban már most egyre többet hallhatunk a készülékekről. A legújabb iPhone 14-es pletykák szerint az Apple 2022-es okostelefon kínálatának négy új modellje lesz, azonban a híresztelések arra utalnak, hogy ezúttal az Apple nem fogja a "mini" változatot megjelentetni. A 9to5Mac forrásai szerint az új iPhone 14 (kódnevén D27 és D28) 6,1 hüvelykes és 6,7 hüvelykes változatban lesz kapható, a jelenlegi 5,4 hüvelykes méretű iPhone mini készülék pedig megszűnik.

A jelentések szerint az iPhone 12 mini és az iPhone 13 mini sem fogyott kifejezetten jól, és ez lehet az oka annak, hogy az Apple kivágja a minit a 2022-es iPhone 14 kínálatból. A mini széria 2020-as debütálásakor az itthoni 299 990 forintos (vagy az USA-ban 729 dolláros) áron aligha nevezhettük olcsónak a telefont, hiszen az iPhone 14 mindössze 50 000 forinttal, azaz kb. 15 %-kal volt drágább. A nagyobb méretű telefonok megjelenése és elterjedése után az emberek minden bizonnyal nem érezték annyira jó üzletnek a kisebb iPhone-t, mint azt az Apple talán remélte.

2022 elején a Counterpoint Research Kínában egy kutatást jelentetett meg az Apple iPhone 13 széria értékesítésével kapcsolatban (a felmérés csak a kínai piacot vizsgálta). A várakozásoknak megfelelően az iPhone 13, az iPhone 13 mini, az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max közül az alapmodell, az iPhone 13 dominál. A kutatott időszakban a kínai iPhone vásárlók 51%-a az alapmodellt vásárolta meg. A következő a listában az iPhone 13 Pro Max, amelyet az emberek 23%-a vásárolt meg és a legnagyobb iPhone-t szorosan követi kisebb testvére, ugyanis a harmadik helyen az iPhone 13 Pro áll, 21%-kal. Az iPhone 13 Pro és Pro Max telefonok tehát összesen 44%-ot tesznek ki, és ha ehhez hozzáadjuk az alap iPhone 13 eladásait is, 95%-ot kapunk.

Ez azt jelenti tehát, hogy a kutatás alapján az iPhone 13 mini készülékeket az iPhone-t vásárlók mindössze 5%-a vásárolta meg. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb iPhone elég nagy távolsággal az utolsó helyen áll az eladások tekintetében. Ez tovább erősíti az Apple iPhone 14 mini kivonásáról szóló pletykákat.

Bár a rajongók és a szakértők szeretik dicsérni a kompakt telefonokat, úgy tűnik, hogy a kisebb telefonok egyszerűen közel sem fogynak olyan jól, mint az azonos termékcsaládba tartozó nagyobb készülékek. Érdekes megfigyelni, hogy ez a tendencia más gyártó készülékeinél is megfigyelhető. A Samsung S10-es sorozatának legkisebb modellje, a Galaxy S10e például a termékcsalád legalacsonyabb eladású készüléke is volt. Tehát a probléma nem csak az almás cégnél áll fenn.

Lehet érvelni amellett, hogy ezek a számok nem pontosak, nem reprezentatívak, hiszen csak a kínai piacra nyújtanak betekintést, azonban más kutatások is ilyen eredményeket hoztak. Tavaly például az iPhone 12 eladásainak mindössze 20%-át érte el az iPhone 12 mini értékesítése. Akkor még ott szóba jöhetett az a kifogás, hogy az emberek ha kompakt, de nagy teljesítményű telefont szerettek volna, akkor inkább az akkori (második generációs) iPhone SE mellett tették le a voksukat. Azonban az iPhone 13 mini esetében erről aligha beszélhetünk. Szilárd bizonyíték van arra, hogy a kisméretű, ‘mini’ iPhone egyszerűen rosszabbul fogy a társaihoz képest. Az elemzők szerint ez fogja az almás céget arra késztetni, hogy abbahagyja az értékesítést.

Egyébként a 9to5Mac értesülései szerint ettől függetlenül is négy iPhone 14 modell érkezik idén ősszel, ugyanis az iPhone 14, az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max mellé a híresztelések szerint érkezik egy 6.7 inches iPhone 14 Max is.

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése