The Last Days of Ptolemy Grey・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2022.05.09 - 09:09   |   Írta: Ca$h   |   1050
09. máj The Last Days of Ptolemy Grey・AppleTV+

Mit tennél, ha visszakaphatnád minden elvesztett emlékedet?

Ptolemy Grey (Samuel L. Jackson) egy kilencven éves öregember, aki sajnos már nagyon súlyos demenciával küszködik, fizikailag megdöbbentően jó állapotban van, de az egész élete egy vízió csupán, nem tudja mi az ami éppen történik mi az ami a múltban volt. Olyan mintha csak egy álom lenne minden egyes perc, amit megél. Reggie Lioyd (Omar Benson Miller) az egyetlen ember, aki tényleg törődik vele, lévén gyerekkorában nagyon sokat köszönhetett neki és úgy érezte, hogy ezt a rengeteg törődést és szeretetet valahogy viszonoznia kell. Rendszeresen meglátogatja, hoz neki ételt, elmegy vele a bankba, segít intézni a mindennapi élethez szükséges dolgokat, beszélget vele, nevetgélnek, segít átjutni ezen a nehéz időszakon. Reggie egy csodálatos ember, aki nélkül Ptolemy valószínűleg már halott lenne. Egy nap azonban Reggie nem jön többször és minden megváltozik.

Walter Mosley csodálatos regénye alapján készült a sorozat, szerencsére megkapta a zöld utat amikor az Apple-nél jelentkezett, hogy meg kéne filmesíteni regényét. A sorozatot 2020-ban jelentették be, de a covid miatt csak 2021 nyarán tudták elkezdeni a forgatásokat, de végre valahára elkészült itt van most nekünk és nem is jöhetett volna jobbkor, mint most. Egy olyan világban élünk amikor az emberek hajlamosak megfeledkezni az igazán fontos dolgokról, az emberi értékekről hiszen éppen, hogy csak túléltünk egy világjárványt amikor gyakorlatilag a harmadik világháború itt kopogtat az ajtónkon. Megtehetnénk azt hogy az ágy mögé bújva rettegünk, de szerintem érdemesebb ezt az időt inkább hasznosan tölteni a szeretteinkkel és ha mást nem is leülni a TV elé és nézni egy olyan sorozatot ami nem a gyilkolásról, vagy egy olyan világról szól ahol szuperhősök élik a mindennapi életet, hanem befogadni a szívünkbe egy csodálatos történetet, ami teljesen alapvető emberi értékekre épül. Gyakorlatilag olyan, mint egy modern mese, ami a szeretetről, a családról, a megbocsátásról és arról szól, hogy ha kapnánk egy második esélyt mihez kezdnénk vele.

Ptolemy Grey története csodálatos, szívszaggató, Samuel L. Jackson alakításának köszönhetően annyira élethű, hogy szinte belehal a lelkünk. Maga a színész is benne van már a korban, nem éppen egy fiatal csirke, de látni hogy az öregség milyen borzalmas következményekkel jár több mint rettenetes. Szegény hiába van fizikailag rendben, az elméjével vívott harcok nap mint nap teljesen kimerítik, aztán egyszer csak úgy hozza a sors, hogy Reggie-nek hála elérhetővé válik egy lehetőség. Semmiképpen sem szabad megfeledkezni Robyn karakteréről, a borzalmas sorsú fiatal lányról, aki elvesztette apját majd később a prostituált anyját is túladagolás miatt és amikor édesanyja legjobb barátnőjéhez fordult segítéségért tőle is el kellett költöznie, mert fiatal tinédzser fia nem bírt a vérével. Végül nem tudott hova menni, úgy dönt hogy bekopogtat az öreg Ptolemy ajtaján, nem mondott neki semmit, nem kért tőle semmit, csak látta milyen rettenetes körülmények között él és pár nap leforgása alatt otthont varázsolt ebből a borzalomból. Ez a csodálatos a nőkben, otthont és biztonságot tudnak teremteni még a legrosszabb körülmények között is. Ekkor Ptolemy még nagyon rossz állapotban volt, nem igazán fogta fel hogy mi történik körülötte, de Reggie pár nappal ezelőtt kirakott a TV-re egy üzenetet, hogy van egy orvos aki segíteni tudna rajta.

Robyn érezte, hogy talán ez egy lehetőség lenne arra, hogy a pár nap leforgása alatt megszeretett bácsikáját jobb állapotba juttathassa, elmentek hát és meghallgatták amit az orvos mond nekik. Az éppen kísérleti állapotban lévő gyógyszer, amit a specialista felajánlott nem volt valami kedvező, megígérte Ptolemynek, hogy lesz egy rövid időszak legjobb esetben is csak pár hét, amikor az öreg visszanyeri minden emlékét és képes lesz tiszta fejjel gondolkodni és esetlegesen rendezni minden ügyes bajos dolgát, helyrehozni a hibákat amiket elkövetett és talán képes lesz arra is hogy jót tegyen azokkal akik szeretik őt, akik fontosak a számára. A kezelés eleinte nem jár sikerrel, Ptolemynek nagyon nehéz napokat kell megélnie, de végül képes lesz tisztán látni, visszanyeri minden emlékét, olyan szinten mintha mindent egyszerre egy ponton látna. Egy magával ragadó, csodálatos utazásnak lehetünk szemtanúi, látni és érteni fogjuk milyen elképesztően sok minden kell ahhoz, hogy egy ember oda jusson, ahol éppen van és öregkorára, amikor már elegendő bölcsességgel rendelkezik, sajnos már olyan állapotban van hogy nem sokat tud tenni a megszezett tudással. Ptolemy utazása egy fantasztikus kaland az elmében és el fogunk gondolkozni azon, hogy vajon tényleg csak minden azon múlik, hogy mire emlékezünk? Tényleg mindent elveszítünk ha már nincsenek emlékeink? Valóban az befolyásolja hogy kik vagyunk hogy mire emlékszünk? Azt kell hogy mondjam igen. Minden ezen múlik, lehetünk betegek, lehetünk borzalmas állapotban, de a legrosszabb ami történhet velünk hogy nem emlékszünk már semmire abból amit tettünk, semmire abból hogy kik vagyunk.

Ptolemynek megadatik a lehetőség, hogy visszakapjon mindent, a szemünk láttára válik egy megviselt, megtört öregemberből egy vicces, energetikus, mindenre frappáns válasszal bíró középkorú férfivá, aki képes szeretni, aki képes törődni másokkal, akinek minden vágya az hogy jót tegyen, elképesztő metamorfózis ez, hiszen a kora nem változott, csak az elmeállapota lett sokkal fiatalabb, annyi történt vele hogy visszanyerte az emlékeit. Ptolmey Grey utazása egy csodálatos történet, ami a szeretetről szól, a családról, a megbocsájtásról és arról, hogy mit jelent az igazán mély és mindent akadályt legyőző szeretet. Ptolemy és Robbyn kapcsolata szívszaggató, vicces és egyben csodálatos is, akinek van gyereke, főleg akinek lány gyermeke van különösen fel fogják kavarni a látottak. A lopott idő, amit mind a ketten kapni fognak minden értéket felülmúl. Ember legyen a talpán, aki képes lesz könnyek nélkül búcsúztatni ezt a csodálatos történetet. Számtalanszor mondtam már, aki rendszeresen olvassa a kritikáimat talán már unja is, de ebben a zord és kegyetlen világban számomra csak az AppleTV+ képes olyan üzeneteket közölni, amik valódi értékekkel bírnak (és nem ez nem fizetett hírdetés, ez a véleményem). Semmiképpen se hagyjátok ki ezt a fantasztikus történetet és ha tehetitek akkor álljatok meg öt perce ebben a rohanó világban és gondolkozzatok el azon, hogy mi az ami igazán számít az életetekben, kik azok akik tényleg számítanak és gondoljatok abba bele, hogy nektek több mint valószínű, hogy nem lesz második esélyetek, nem adatik az meg ami Ptolemynek.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 7.8 | Rotten Tomatoes: 87% | Metacritic: 75
The Last Days of Ptolemy Grey (miniseries | 2022)

Rendezte: Hanelle M. Culpepper, Guillermo Navarro, Debbie Allen, Ramin Bahrani
Írta: Walter Mosley (alkotó), Jerome Hairston
Zene: Craig DeLeon
Szereplők: Samuel L. Jackson, Dominique Fishback, Cynthia Kaya McWilliams, Damon Gupton, Marsha Stephanie Blake, DeRon Horton, Percy Daggs IV, Walton Goggins, Martin Bats Bradford, Denise Busre, Partick R. Walker, Omar Benson Miller, Enoch King

Játékidő: 6x 50perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Severance sorozatkritika

>>> Reacher sorozatkritika

>>> The Book of Boba Fett sorozatkritika




Kommentek megjelenítése