The Book of Boba Fett・AppleTV (Disney+)

AlmaBlogger   |   2022.04.18 - 07:00   |   Írta: Ca$h   |   1135
18. ápr The Book of Boba Fett・AppleTV (Disney+)

Végre valahára megtudjuk mi történt Boba Fettel a Jedi Visszatért után.

A történet ott folytatódik ahol a Mandalorian második évadja véget ért, pontosabban mondva amit láthattunk az endcreditsben. Boba Fett régi álmát valósította meg amikor visszatért Jabba palotájába és egy pár perces puccsal elegánsan véget vetett utódja életének. Belefáradt abba, hogy esztelen diktátorok parancsait teljesítse, úgy döntött, hogy kezébe veszi az irányítást és újra felpezsdíti Tatuin valaha virágzó bolygóját. Hiszen kevesen tudják, de ezt a planétát régen tengerek borították és a gazdaság mint oly sok minden más erős volt és burjánzott. A tengereket igaz nem hozhatja vissza, de bízik abban, hogy vissza tudja helyezni a galaktikus térképre, mint egy erős gazdasággal bíró kereskedelmi központot.

Persze ez a feladat nem olyan egyszerű mint amilyennek hinnénk, hiszen a Huttok kedvenc bolygója a végletekig korrupt, áthatja a kapzsiság és semmi összetartás nincsen a különböző klánok és népek között. A sorozat azt a hiányt próbála kicsit pótolni, amit a Mandalorian várva várt harmadik évadja hiánya keltett a rajongókban. A titokzatos harcos és az imádnivaló kis Jedi tanonc kalandjai pillanatok alatt a központba kerültek és elindítottak valami igazán csodálatosat ebben az univerzumban, amire mi egyszeri Star Wars rajongók még csak nem is számíthattunk. Jon Favreau és Dave Filoni páros egyszer már megmentettek egy elképesztő történetet amikor kitalálták a Marvel Cinematic Universe-t, következő projektjük nem kisebb volt mint ugyanezt tenni a Star Warsal is, amit a harmadik trilógiával sikerült a sárga föld alá döngölni. Sokat lehetett olvasni a Boba Fett történetéről, azok jártak a legjobban akik kikerültek minden köpködést, hiszen nem szabad elfelejteni hogy ez a zseniális író és rendeztő páros semmit sem tesz ok nélkül. Pontos és alapos tervük van ezzel az univerzummal is, semmi sem történik véletlenül, minden előre meg van írva, fel van építve és lehet hogy néha kicsit lassabban, komótosabban haladunk előre a történetben, de egy dologban biztosak lehetünk. Ütni fog, imádni fogjuk és várhatjuk a következő fejezetet.

A Mandalorian harmadik évada itt van a kapuban, ahogyan a májusban érkező Obi Van sorozat is, amihez az eredeti színészeket is meg sikerült nyerni, nem is élhetnénk ennél jobb időkben Star Wars rajongókként. Még számtalan egyéb másik sorozat is útban van, amivel csak egyre jobban bővítik ezt az univerzumot, ami már több mint ötven éve része az életünknek. A Mandalorian második évada után még az a kérdés is felmerülhetett a rajongókban, hogy a mozis epizód hét, nyolc és kilenc ki fog kerülni a kánonból, maximum csak legenda státuszt fog kapni, de egy valami biztos, nagyon de nagyon elégedettek leszünk ha egyszer ennek az egész utazásnak a végéhez érkezünk. A fanyalgók legfőbb problémája Boba Fett kalandjaival az volt, hogy lassú és hogy nem találtak megfelelő szereplőt Boba megszemélyesítésére. Én komolyan mondom nem értem ezt a dolgot, hiszen ki is játszhatná őt más, mint az a színész aki az eredeti Jango Fettet alakította. Számomra ez egy fantasztikus döntés volt, még akkor is ha a színész már eléggé öreg és nem éppen az a virgonc fajta. Emlékszem még zsenge fiatalként jómagam is hatalmas Boba rajongó voltam és képtelen voltam elhinni, hogy meghalt. Ez a sorozat arról szól, hogy mi történt azután, hogy beesett a Sarlac gyomrába és hogyan sikerült onnan kimenekülnie.

Igen, erre ki kellett találni valami módszert, (flashback Bacta tank) hogy láthassuk mi is történt valójában. Boba éppen hogy csak túlélte ezt az eseményt és borzalmas sérüléseket szerzett mindeközben, valójában csak a páncélja mentette meg az életét illetve különleges képzettsége és túlélési ösztöne. Kifejezetten tetszett hogy a buckalakóknak ilyen sok időt szenteltek, hiszen mindenki kíváncsi volt Boba sorsára, de legalább ennyire érdekelt minden rajongót hogy milyenek is a sivatag lakói valójában, miért is volt annyira tragikus amikor Anakin bosszúból lemészárolt egy egész falut. Megismerjük és megszeretjük a kultúrájukat és szemtanúi lehetünk annak hogyan éli túl és erősödik meg Boba, hogyan jut el a történet oda hogy találkozzon mindenki kedvenc főszereplőjével a Mandaloriannel. A sorozat bő első fele erről fog szólni, szinte menetrendszerűen megérkezünk a gyógyító hatású Bacta tankhoz, ahogy benne fekszik és felsejlenek az emlékek. Ezek mind nagyon fontos részei a történetnek, aki unalmasnak tartja van érdektelen a számára, az egyrészt nem igazi rajongó, sose volt valójában kíváncsi Boba történetére, szóval inkább ne is nézze a sorozatot, vagy ha mégis akkor meg vagy ne fanyalogjon, vagy pedig lapozzon az ötödik részre és akkor biztos lehet benne hogy elégedett lesz.

Szóval a történet az ötödik rész után érdekes fordulatot vesz, komoly veszteség azoknak akik korábban abbahagyták, mivel olyan szereplők jelennek meg és olyan események veszik kezdetüket amikről kár lenne lemaradni. Eléggé nehéz kb. lehetetlen spoilermentesen írni róla, szívem szerint megemlítenék pár fontosabb momentumot, amiknek köszönhetően komolyabb boldogsághullámokon és katarzison estem keresztül, amihez foghatót maximum csak a Mandalorian második évadjának befejező részénél érezhettem korábban vagy még korábbi időpontokra visszatérve az eredeti trilógia nézése közben. Ezeket az élményeket köszönhetjük most Jonnak és Dave-nek amikért örök életemre hálás leszek. Boba Fett történetet egyértelműen csak egy mellékág, nem ő a főszereplője ennek a történetnek, viszont minden hardcore rajongó végre választ kaphatott azokra a kérdésekre, amiken maximum csak agyalni lehetett az elmúlt évtizedek alatt, illetve több könyv is íródott arról hogy vajon mi történhetett vele, mert abban mindenki biztos volt hogy nem halhatott meg. Én nagyon élveztem ezt a fejezetet is és már tűkön ülve várom a folytatást, illetve az új történetet ami ugyancsak nagyon sok kérdést vethet fel bennünk. Vajon mit csinált ilyen sokáig Obi Van aki minden idők egyik legnagyobb Jedije volt? Vajon mi történt azután, hogy Luke a Tatooinra került? Milyen események és drámák zajlottak a háttérben hogy meg sikerült óvni az életét. Egyértelműen izgalmas idők jönnek a Star Wars rajongók életében, szerintem ne hagyjatok ki egy fejezetet se, ebben a folyamatosan épülő és bővülő galaktikus eposzban, amik „réges régen egy messzi messzi galaxisban” történtek.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.6 | Rotten Tomatoes: 73% | Metacritic: 59
The Book of Boba Fett (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Robert Rodriguez, Dave Filoni, Steph Green, Bryce Dallas Howard
Írta: Jon Favreau, Noah Kloor, George Lucas, Dave Filoni
Zene: Ludwig Göransson, Joseph Shirley
Szereplők: Temuera Morrison, Ming-Na Wen, Frank Trigg, Collin Hymes, Matt Berry, David Pasquesi, Carey Jones, Leilani Shiu, Jennifer Beals, Robert Rodriguez, Marlon Aquino, Andrea Bartlow, Pedro Pascal, Sophie Thatcher, Jordan Bolger, Mark Hamill

Játékidő: 7x 38perc

 

Ha rendelkezel Disney+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy a Disney+ egyelőre nem elérhető Magyarországon.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Disney+ applikáció

>>> Suspicion sorozatkritika

>>> The Afterparty sorozatkritika

>>> The Sinner sorozatkritika


Kommentek megjelenítése