The Sinner・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2022.03.28 - 12:31   |   Írta: Ca$h   |   981
28. márc The Sinner・AppleTV (Netflix)

A bűnös története a végéhez érkezett.

Harry Ambrose (Bill Pullman) a mesterdetektív és művészlélek párja Sonya (Jerssica Hecht) szőrnyű traumán esett keresztül amikor tavaly meg kellett birkózniuk egy olyan eseménnyel, amit nagyon nehéz megemészteni. Harry utolsó ügye Jamie-vel (Matt Bomer) meglehetősen rosszul alakult, annyira hogy el is döntötte nyugdíjba vonul és miután nem sikerült megemésztenie a történéseket segítséghez fordult. A pszichológus különböző gyógyszereket írt fel neki, illetve azt tanácsolta hogy jót tenne a kapcsolatuknak egy kis környezetváltozás, jó lenne ha elmennének valahova messze egy kicsit kikapcsolódni. Harry aki egész életét az emberi lélek kiismerésének szentelte úgy döntött hogy abbahagyja a gyógyszerek szedését annak ellenére hogy súlyos inszomniával küszködik. Hiába mentek el nyaralni valahogy képtelen elvegyülni és alkalmazkodni a hétköznapi életben, hallgatja ahogy az emberek beszélgetnek, pletykálnak és valahogy kívülállónak érzi magát, idegen neki ez a környezet, sokkal jobban szeret egyedül lenni a gondolataival. Valahogy menekülni szeretne az ilyen eseményektől, egyedül szeretne lenni a gondolataival, pedig pontosan tudja, hogy a jelenlegi állapotában ez nem vezethet semmi jóra. Egyik ilyen alkalommal elindul sétálni abban reménykedve, hogy Hanover szigete ahol éppen nyaralnak majd elvarázsolja és egy kicsit képes lesz kizökkenteni sötét gondolataiból, ekkor ismerkedik meg véletlenül Percyvel (Alice Kremelberg) akinek bájos személyisége azonnal elvarázsolja. Aznap este újra nem tud aludni, sétálni indul majd véletlenül belefut Percybe aki a szeme láttára olyat csinál ami előhozza belőle a nyomozót, eldönti hát hogy a dolgok után jár és újra belemerül egy olyan ügybe amit jobb lett volna békén hagyni.

Az eredeti regényt a német származású Petra Hammesfahr írta 2007-ben, ami számos díjat bezsebelt, nem is volt kérdéses tehát hogy előbb vagy utóbb meg fogják filmesíteni. A Tettes első évadja eredetileg egy nyolc részes minisorozatnak készült, de annyira sikeres volt hogy egyértelmű volt folytatni fogják. Cora Tanetti (Jessiba Biel) története kétségtelenül megrázó, döbbenetes és váratlan fordulatokat tartogat minden kedves nézőnek, de kérdéses volt, hogy vajon milyen sorsra jut a sorozat amikor már nincsen háttéranyag amiből dolgozni lehetne, amikor a forgatókönyvíróknak kell továbbvinni a sorozatot. A második évad ami Julian Walker (Elisha Henig) történetét meséli el és a szörnyű bűnt amit elkövetett, kétségtelenül nagyon jól sikerült és megugorja azt a szintet amit elvárhattunk ettől a sorozattól. Arról nem is beszélve hogy a fiatal főszereplő alakítása egészen döbbenetes, biztos vagyok benne hogy sokat fogunk még hallani erről a srácról mert ilyen tehetség nem tűnhet el a semmiben. Érdekes fordulatnak tartottam, hogy ekkor már mélyebben beleásnak Harry életébe és kiderül hogy az ő múltjában is vannak olyan sötét események amiknek következtében elgondolkodunk azon, hogy a Tettes vagy Bűnös ami a címben szerepel tulajdonképpen nem maga a nyomozó? Itt már sejteni lehet, tekintettel arra hogy komplett lecserélték a színészi gárdát, csak Harry lesz az akit ismerni fogunk, hogy ez a történet bizony róla szól, az ügyek amiket igyekszik megoldani csak mellékes érdekességként szolgálnak.

A harmadik évadban viszont már megváltoznak a dolgok, sokan ezt az évadot ki is törölnék az emlékeikből, amit nem igazán értek mert szerintem az eddigi legérdekesebb, legizgalmasabb és legelgondolkodtatóbb volt az összes közül. Továbbra is sikerült fenntartani az érdeklődésünket és Jamie története több mint ígéretes, főleg a kapcsolata Harryvel. Valahol megértem a fanyalgókat, de én nem éreztem azt hogy bármivel is kevesebb lenne mint a többi történet. Számomra sokkal inkább az utolsó és befejező negyedik évad volt az ami nagyon eltér a többitől, annak ellenére hogy itt már szinte mindent meg fogunk tudni a hányatatott sorsú nyomozónkról, olyan gondolati mélységekbe megyünk bele amiket nem biztos hogy tudni akartunk. Maga az ügy érdekes, egyedi és még színesebbé teszti ezt a fantasztikus sorozatot, de lehet hogy csak azért mert Harry már nincsen aktív szolgálatban, tulajdonképpen csak egy tanácsadó aki próbál segíteni a nyomozásban, de valahogy hiányérzetem volt a nézése közben. Percy Muldoon története szívszaggató, borzalmas látni hogy egy élettel teli ígéretes jövő előtt álló fiatal lány élete hogyan megy teljesen tönkre csupán egy tett miatt. Végig fenn fogják tartania az érdeklődésüket, csak az utolsó részekben fog kiderülni, hogy tulajdonképpen mi is történt, kifejezetten jó ötlettnek tartottam, hogy Harry álmatlanságának köszönhetően nem leszünk biztosak abban hogy amit láttunk avagy amit ő látott az megtörtént-e egyáltalán. Pontosan tudjuk mennyire mesterién végzi a munkáját, hogy milyen jó a szimata és ami a legfontosabb figyel az emberekre, nagyon jó emberismerő és sose téved, mégis néha kételkedni fogunk benne.

Számomra ez a történet Harryről szól, a múltban elszenvedett traumájáról és arról hogyan próbál vezekelni amiatt amit elkövetett. A kapcsolata a tettesekkel mindig egyedi, különleges, de az első évad kivételével mindig arra leszünk a legkíváncsibbak hogy Harryvel mi történt, miért olyan amilyen. Számomra a Tettes vagy a Bűnös maga Harry és ezalatt az öt év alatt azt nézhettük végig, hogy ő maga hogyan birkózik meg a benne bujkáló sötétséggel. Egy nagyon komoly, mély, elgondolkodtató pszichológiai krimi és drámasorozat, amit mindenkinek csak ajánlani tudok aki szereti az ilyen típusú történeteket. Sajnálom hogy elérkeztünk a végéhez, de méltónak kellett lenni a mesteri első évadhoz, a készítők is pontosan tudták hogy a csúcson kell abbahagyni. Isten veled Harry Ambrose remélem hogy sikerül megbékélned és megtalálod még az utat a boldogsághoz.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 7.9 | Rotten Tomatoes: 88% | Metacritic: 71
The Sinner (season 4 | 2017 - 2021)

Rendezte: Antonio Campos, Adam Bernstein, Tucker Gates, Brad Anderson, Cherien Dabis
Írta: Petra Hammesfahr (alkotó), Derek Simonds, nina Braddock, Piero S. Iberti, Samir Mehta, Ahmadu Garba, Mia Chung
Zene: Ronit Kirchman
Szereplők: Bill Pullman, Jessica Hecht, Dohn Norwood, Adam LeFevre, Jessica Biel, Christopher Abbott, Carrie Coon, Frances Fisher, Natalie Paul, Alice Kremelberg, Eddie Martinez, Abby Miller, Hannah Gross, Neal Huff, Elisha Henig, Matt Bomer

Játékidő: 8x 50perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Dexter: New Blood sorozatkritika

>>> My Name sorozatkritika

>>> Hawkeye sorozatkritika

 




Kommentek megjelenítése