Megvágják az új iPhone SE gyártását

Almás Pletykák   |   2022.03.29 - 08:29   |   Írta: L Ferenc   |   725
29. márc Megvágják az új iPhone SE gyártását

A legújabb almás logós okostelefon a jelek szerint a vártnál gyengébben teljesít.

Az Apple március 8-án leplezte le legújabb termékeit, melyek közül az egyik legérdekesebb a relatíve elérhető árú okostelefonok piacán hadrendbe állított iPhone SE. Az újdonság előrendelési folyamata március 11-én indult el, az első példányokat pedig egy héttel később, március 18-án vehették át a vásárlók. 

Egyelőre nem tudni, hogy mennyire kelendő a legfrissebb almás portéka, mindenesetre beszédes, hogy ázsiai források szerint az Apple jelentősen megvágta az új iPhone SE gyártását. Jól értesült források úgy tudják, hogy a második negyedévben gyártandó mennyiséget mintegy 2-3 millió készülékkel vágta meg az amerikai vállalat, ami azt jelenti, hogy az Apple azzal számol, hogy 2022 második három hónapos időszakában az eredetileg tervezettnél mintegy 20 százalékkal kevesebb ilyen telefon talál majd gazdára. 

A vártnál visszafogottabb piaci érdeklődés szakértők szerint elsősorban az egyre durvább globális inflációs folyamatoknak, illetve az orosz-ukrán háborúnak tudható be, de persze az is benne lehet a pakliban, hogy maga a termék nem túl erős. Mint ismeretes, a 2022-es évjáratú iPhone SE tulajdonképpen nem más, mint a 2017-ben debütált iPhone 8 2020 után másodjára ráncfelvarrt új változata. A 13-as iPhone-okból ismerős vadonatúj chipset elképesztően gyors és az 5G-nek is sokan örülnek, ellenben a vastag kávákat, az elavult kijelzőt, az idejétmúlt kamerát és a nem túl combos üzemidőt joggal érheti éles kritika.

A 64 GB flashmemóriás alapmodell 195 ezer forinton nyit, a 128 GB-os középső verzióért 215 ezer forintot kérnek el, a 256 GB-os csúcsmodell pedig 255 ezer forintot kóstál, vagyis az elődhöz képest áremelésnek lehetünk tanúi. 

Egyes források szerint az Apple az iPhone 13 gyártását is megvágta, azonban nem túl jelentős mértékben, ugyanis az iPhone 13 miniből, az iPhone 13-ból, az iPhone 13 Próból és az iPhone 13 Pro Maxből összesen 2 millióval kevesebb készül majd, és ez szimplán betudható a piac normális szezonális hullámzásának. 

Ezenkívül AirPods fronton is a gyártás visszafogásának lehetünk tanúi. Amennyiben hihetünk a pletykáknak, az Apple apró kis füllhallgatóiból 2022 egészét tekintve 10 millióval kevesebb készül majd, mint amekkora mennyiség a korábbi tervekben szerepelt. Emlékezetes, hogy az amerikai vállalat a tavalyi esztendőben nem kevesebb, mint 76,8 millió ilyen terméket adott el. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése