Erős déjà vu: leteszteltük a 2022-es új iPhone SE-t

Tesztek   |   2022.03.29 - 11:47   |   Írta: H.A   |   21054
29. márc Erős déjà vu: leteszteltük a 2022-es új iPhone SE-t

Kipróbáltuk, hogy milyen a gyakorlatban a relatíve olcsó kompakt almás mobil harmadik generációja.

Történetünk 2014-ben kezdődik, amikor is az Apple piacra dobta az új formanyelvet bevezető iPhone 6-ot, aztán pedig 2017-ben folytatódik, amikor előrukkolt a szintén ezt a designvonulatot meglovagoló mobiljával, az iPhone 8-cal. És aztán egy nagy ugrás egyenesen a jelenbe, 2022-be, amikor március 8-án, a nemzetközi nőnapon besétált az életünkbe az amerikai gyártó legújabb okostelefonja, a harmadik iPhone SE, mely külcsín és kisebb-nagyobb mértékben sajnos technikai szinten is a fent említett két régi készüléket juttatja eszünkbe. De vajon miért vissza és miért nem inkább előre tekeri az idő kerekét az Apple? Erre próbáltunk választ találni, miközben használatba vettük az új SE-t. 

A miértre az egyik leginkább kézenfekvő válasz nem más, mint a költséghatékonyság. Hiszen nincs is annál jobb, mint egy már több mint fél évtizede használatban lévő ősrégi gyártósort abszolút kimaxolni és továbbra is üzemben tartani. No és persze mind a mai napig komoly igény mutatkozik a vásárlók részéről a relatíve elérhető árú és kompakt okostelefonok iránt, vagyis az Apple tulajdonképpen nem tesz mást, mint kiszolgálja a piacot. Más kérdés, hogy tehetné ezt egy kicsit nyomottabb áron és több innovációval, de ha végül így is el tudja adni a portékáját, minek változtatna jelentősen a bevált recepten.

A 2022-es iPhone SE pontosan ugyanakkora és tökéletesen ugyanúgy néz ki, mint a két évvel korábban debütált elődje, ami értelemszerűen szintén egy ráncfelvarrt iPhone 8 volt. A fekete, fehér és piros színben gyártott újdonság kapcsán az mindenképpen jó hír, hogy a korábbi kiegészítők, így például a fóliák, tokok és egyebek minden további nélkül kompatibilisek maradtak, a design viszont mára már jelentősen megfáradt, és egyeseket elriaszthat a vásárlástól. Itt vannak például rögtön a kávák, melyek még mindig iszonyat vaskosak, és amelyek miatt az új SE annak ellenére nagyobb a 12 mininél és 13 mininél, hogy jelentősen kisebb a kijelzője. 

Az alumínium keret változatlan maradt, elöl és hátul viszont szupererős új üveglap védi a készüléket. Az IP67-es por- és vízállóság remek dolog, e tekintetben azonban kicsit előrébb járnak az úgymond teljes értékű modern iPhone-ok, melyek IP68-as szintet képviselnek. A tömeg 148 grammról 144 grammra mérséklődött, amit persze nehéz tetten érni a gyakorlatban, az viszont persze gyorsan megtapasztalható, hogy immár az SE mellől is kispórolják a töltőfejet és a fülhallgatót. Mondjuk az előd szuperlassú 5 W-os töltőjéért nem túl nagy kár, illetve megjegyzendő, hogy az alapáras kábel esetében A-C sémáról C-C csatlakozókra váltott a gyártó. 

A kijelző maradt a régi, nincs se OLED panel, se 90-120 Hz-es frissítés. A 4,7 colos IPS LCD panel 1334x750 pixeles felbontása és 326 ppi-s pixelsűrűsége persze még 2022-ben sem megvetendő, azonban kontrasztarány, betekintési szög és fényerő tekintetében bőven lenne még hova fejlődni. De hogy végre remek dolgokról is említést tegyünk: nincs semmilyen átkozott notch, és sokak mind a mai napig jobban szeretik az SE-féle Touch ID-t, mint az újabb készülékeken lévő Face ID-t. A szelfikamera nem változott, még mindig egy f2,2-es fényerejű és 7 megapixeles modult kapunk, mellyel 30 fps sebességű Full HD videók készíthetők. Jack dugalj ugyebár nincs, a sztereó kihangosítás viszont adott. 

A hátlap bal felső sarkában továbbra is egyetlen kamera árválkodik, az SE felhasználók továbbra sem kapnak nagylátószöget és optikai zoomot. Hardver fronton nincs változás, az f1,8-es fényerejű objektív mögött egy 12 megapixeles felbontású képszenzor rejtőzik, és persze a PDAF élességállítás, illetve a nem szenzormozgatásos, hanem még hagyományos képstabilizálás is rendelkezésre áll. A képminőség minimálisan javult, köszönhetően az új processzor képességeinek, kapunk többek közt Smart HDR 4-et, Deep Fusiont, fotografikus stílusokat, portré módot és 60 fps-es 4K videórögzítést, az éjszakai üzemmódról azonban sajnos le kell mondanunk. 

Az igazán nagy durranást a tavaly ősszel debütált iPhone 13-asokból ismerős, immár 5 nanométeres csíkszélességű A15 chipset jelenti, melyet semmilyen körülmények mellett sem lehet két vállra fektetni, és amely garanciát jelent arra, hogy az új SE még hosszú évek múltán is remek sebességet fog biztosítani. Az iPhone 8-hoz képest teljesen más világba érkezünk az A15-tel, de az előző SE-ben lévő A13-hoz képest is tetten érhető az előrelépés. Örvendetes tény, hogy a RAM kapacitása 3 GB-ról 4 GB-ra nőtt, melynél többel, konkrétan 6 GB-tal csak a Pro sorozatú 13-as iPhone-ok bírnak. A flashmemória 64, 128, 256 GB kapacitású, memóriabővítési lehetőség nem meglepő módon nincs. 

Az akkumulátor kapacitása 1821 mAh-ról 2018 mAh-ra nőtt, ami elvileg 10 százalék körüli üzemidő növekményt hozna magával, a gyakorlatban azonban ennél kisebb mértékben nőtt a használati időt. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a vadonatúj 5G támogatás pazarlóbban bánik az energiával, és sajnos töltési sebesség fronton sincsenek jó híreink. A maximum 20 W felvételére képes új SE körülbelül 30 perc alatt tölthető fel 50 százalékra és a teljes töltéshez már-már megmosolyogtató másfél óra szükségeltetik. Akkor, amikor egyes olcsóbb riválisok akár kevesebb, mint 20 perc alatt teljesen feltölthetők az alapáras töltőjük révén. A vezeték nélküli töltés sem gyorsult és kár, hogy MagSafe támogatást sem kapunk. A 6-os Wi-Fi hasít, az 5-ös Bluetooth is jól teljesít, az USB viszont csak 2.0-ás és igen lassú adatátvitelt tesz lehetővé, ezenkívül az UWB chip hiányát is fel kell rónunk. 

Ha már kevés az igazi újdonság a 2022-es iPhone SE-ben, illett volna az árát kicsit lejjebb engedni, erre azonban nem került sor, sőt, egy kicsit emelkedtek is az árak. Legolcsóbban 195 ezer forintból úszható meg a vásárlás, ennyibe kerül ugyanis a 64 GB-os alapmodell, a 128-as verzióért 215 ezer forintot kérnek el, a 256 GB-os csúcsváltozat árcéduláján pedig 255 ezer forintos összeg szerepel. 215 ezer forintból már kijön egy komolyabb kijelző/kamera szettes iPhone 11, ha pedig akad 250 ezer forintunk egy kompakt új almás mobilra, akkor ennyiből már beszerezhető egy iPhone 12 mini is. 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése