Hawkeye・AppleTV (Disney+)

AlmaBlogger   |   2022.03.07 - 09:15   |   Írta: Ca$h   |   1221
07. márc Hawkeye・AppleTV (Disney+)

Végre Sólyomszem is megkapta a saját sorozatát.

Kate Bishop (Hailee Steinfeld) egy alig tíz éves kislány, szülei gazdagok, élik a sima hétköznapjaikat New York belvárosában egy luxus Penthouse-ban, amikor valami olyasmi történik amire képtelenség lett volna előre felkészülni. A várost megtámadták az idegenek, egyik robbanás követi a másikat, házak omlanak össze, de szerencsére jöttek a Bosszúállók és megmentették a napot. A kis Kate éppen kétségbeesetten kereste a szüleit amikor meglátta Sólyomszemet ahogy vakmerően harcol éppen az ellenséges erők ellen, az események gyorsan követik egymást, de a látvány magáért beszélt, olyan bátorságról téve tanúbizonyságot ami meghaladja egy átlagos ember képességeit. Eldöntötte, hogy egy napon olyan lesz mint ő, szuperhős lesz mint az újonnan született példaképe. Ugrunk az időben, 2021 van, sok minden történt azóta, Clint Barton (Jeremy Renner) Tony Stark halálával kilépett a Bosszúállóktól, élvezve a második esélyt amit tőle kapott. Éppen gyerekeivel karácsonyozik és éli a hétköznapi emberek boldog életét. Mindeközben nem is olyan messze, puccos elit bulit tartanak, ahol ott van Kate, az édesanyja és új udvarlója Tony Dalton (Jack Duquesne). A nyugodt rongyrázás hirtelen rémálommá válik amik váratlan támadás éri őket, fegyveres bűnözők jelennek meg és nincsen senki aki tenne ez ellen bármit is. Vagy mégis? Kate úgy érzi hogy eljött az ő pillanata, rögtön cselekszik is, a puszta véletlennek köszönhetően meglát egy ruhát ami magára véve megmenti a napot. Az eseményről kamerás felvételek is készülnek, sőt még a híradóba is bekerül, Kate-nek fogalma nincsen arról, hogy milyen ruhát vett magára, hogy mit jelképez és hogy ki volt az aki korábban hordta azt.

A Disney+ bizony nem viccel, teljes gőzzel belehúzott, hogy behozza a 2020-as súlyos kimaradást az MCU (Marvel Cinemtic Universe) világában, nagyjából olyan három hónaponként csak úgy köpködi a jobbnál jobb Phase 4-es mozikat, egyik jobb mint a másik persze ez is csak ízlés kérdése. Közben meg nagyüzemben gyártja a kiegészítő sorozatokat, amik ugyancsak szerves részei a teljes egésznek. A sort a VandaVisionnel kezdte, majd jött a Falcon and the Winter Soldier, majd a Loki a What/If és végül megérkezett a várva várt Sólyomszem is. Ezeknek a sorozatoknak a különleges ismertetőjele, hogy semmivel sem kevesebbek mint egy teljes estés mozifilm, a színészek ugyanazok, a filmes trükkök döbbenetesek, a pénztárca meg ugye végtelen, szóval nem sajnálják ha költeni kell, illetve mindegyik egy egyedi világ, teljesen sajátos hangulattal és stílusjegyekkel. Hawkeye mindig is valahogy olyan nélkülözött karakter volt, legalábbis az MCU-ban mindenképpen, pedig annak idején a képregényekben nagyon szerették az emberek. Különleges és összetett hős ő, aki valójában nem rendelkezik semmilyen szuperképességgel. Minden amit tud a különleges kiképzésének köszönheti, az eszének, bátorságának, végtelen kitartásának hogy soha nem adja fel. A Fekete Özveggyel együtt ütős párosok voltak, közös múltjuk és a különleges kapcsolat, ami kettejük között volt meghatározta mindkettőjük személyiségfejlődését. Nem is véletlen, hogy a képregények történetében összesen három Sólyomszem is volt, ez is csak azt bizonyítja mennyire szerették az olvasók.

Kate Bishop a harmadik és egyben egyedüli aki nő, először 2005-ben jelent meg mint Young Avenger, de az igazi siker a 2016-os sorozatnak volt köszönhető, ezt próbálja kicsit felkarolni és feldolgozni a Disney+ adaptáció. A két szereplő közti dinamika fantasztikus, a mester és tanítványa felállás remekül működik, még úgy is, hogy Clint egy zárkózott ember, aki képtelen az érzésiről beszélni, szemben Kate-el aki tele van élettel, vicces, szerethető és lekaparhatatlan. gondolom ilyen lenne mindenki ha élőben találkozhatna példaképével és együtt dolgozhatna vele egy rövid kaland erejéig. Fogalma nincsen arról milyen nagy bajba keveredett, ahogyan arról sem hogy ki is az akinek beleköpött a levesébe. Nem akarok előre spoilerezni, de nem árt tudni, hogy ebben a rövid hat részben kettő olyan karakter is megjelenik akiktől szét fog repedni az arcunk a boldogságtól, főleg nekünk Marvel rajongóknak akik minden filmet és sorozatot láttak már korábban. A képregényes rajongókról nem is beszélve. A Hawkeye hangulata nagyon laza, szinte már vicces, a gonosznak számító banda inkább komikus mint félelmetes, eltekintve a vérfagyasztó Maya Lopez (Alaqua Cox) karakterétől aki hasonlóan elhivatott és vakmerő karakter mint amilyen a kettő Sólyomszem, nem elég hogy siket de még az egyik lába protézis is, mégis elképesztően ügyesen verekszik és félelmetes ellenfél. Külön érdekessége a sorozatnak, hogy nincsenek egyértelműen jó vagy rossz karakterek, mindenkinek látni fogjuk mi a motivációja, mi hajtja őket és látni fogjuk May szemszögéből is hogy a Ronin milyen félelmetes és kegyetlen gyilkológép volt. Szeretem a mostani sorozatokban, hogy nincsenek szélsőségek, vékony pengeélen táncolnak a karakterek, amikor el kell dönteni ki a jó és ki a rossz, látjuk mindkettő szemszöget és érteni fogjuk hogy miért tűnhet úgy hogy valaki a másik szemszögéből a rossz oldalon áll. Az hogy mi épen hol állunk csak nézőpont kérdése, ezt mindenképpen meg kell érteni ahhoz, hogy fejlődjön a személyiségünk és megértsük hogy valójában nem létezik se jó se rossz oldal csak a cselekedeteink határozzák meg melyik oldalon álunk.

Persze nem kell attól félni, hogy a sorozat oktatni akarna minket vagy tanítani bármit is, bőségesen elég az ha csak elgondolkozunk pár fontosabb kérdésen és mindeközben esetlegesen üzen is nekünk valamit a történet, hiszen a képregények mindig is erről szóltak. Alapvetően rendkívül laza, könnyed és lelkesítő történet ez, aminek minden egyes percét élvezi az ember. Az első pár rész talán egy kicsit lassabb és találhatunk benne logikátlan dolgokat, de úgy nagyjából a harmadik epizód után felgyorsulnak az események és egy pillanatra se fogunk unatkozni. Az utolsó részre meg már olyan a fordulatszám, hogy elemet kell majd cserélni a pészmékerben. Bátran kimerem jelenteni, hogy a WandaVision-ös utolsó résszel is vetekszik ami legfőképpen a látványban volt döbbenetes, itt leginkább a több szálon futó harci jelenetekkel fognak levenni minket a lábunkról, az érzelmes párbeszédekkel amiket igyekeznek könnyed humorral feloldani. A történet több szálon is összefut, szóval azoknak akik nem követték az eddigi filmeket vagy sorozatokat esetlegesen megjelenhet egy nagy kérdőjel a fejük mellett, de gondolom nem mondok azzal titkot, hogy ez a rajongóknak készült, nem pedig random popcornt rágcsáló redneckeknek, akik csak valami szemrágógumit kerestek a tavaly karácsonyi év végi szezonra. Sokkal de sokkal jobb volt mint amire számítottam, nagyon remélem, hogy ezt a párost még látni fogjuk valami későbbi mozifilmben, mert kár lenne értük ha eltűnnének a süllyesztőben.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 92% | Metacritic: 66
Hawkeye (miniseries | 2021)

Rendezte: Bert, Bertie, Rhys Thomas
Írta: Don Heck, Jonathan Igla, Stan Lee (alkotó), Tanner Bean, Katrina Mathewson, Heather Quinn, Elisa Lomnitz Climent, Jack Kirby, Joe Simon, Erin Cancino, Jenna Noel Frazier
Zene: Christophe Beck, Michael Paraskevas
Szereplők: Jeremy Renner, Hailee Steinfeld, Vera Farmiga, Tony Dalton, Fra Fee, Aleks Paunovic, Piotr Adamczyk, Alaqua Cox, Linda Cardellini, Cade Woodward, Carlos Navarro, Ava Russo, Ben Sakamoto, Clayton English, Florence Pugh

Játékidő: 6x 1óra

 

Ha rendelkezel Disney+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy a Disney+ egyelőre nem elérhető Magyarországon.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Disney+ applikáció

>>> The One sorozatkritika

>>> Szép új világ sorozatkritika

>>> Swan Song filmkritika

 




Kommentek megjelenítése