Swan Song・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2022.02.14 - 07:58   |   Írta: Ca$h   |   860
14. feb Swan Song・AppleTV+

Legyőzhetjük-e a halált, és ha igen, milyen áron?

Cameron (Maheshala Ali) élete maga a megtestesült álom. Független, sikeres grafikusként dolgozik különböző reklámügynökségeknek, felesége, Poppy (Naomie Harris) tiszta szívből szereti őt, van egy kisfiuk, Cory (Dax Rey) aki egészséges, okos és élettel teli. Kívánhat-e magának ennél többet egy férfi? A gond csak az, hogy nemrég egy gyorsan terjedő halálos betegséggel diagnosztizálták, nincsen gyógymód, nincsen kiút, Cameron mindent el fog veszíteni. Létezik viszont egy titkos kísérlet, egy megoldás arra nézve, hogy ha meg is hal, legalább a családja a boldog tudatlanságban élhesse tovább csodaszép életét. Főhősünk lehetőséget kap arra, hogy mindent, amit megtapasztalt az élete során, minden jó és rossz emléket átültessen egy róla készült másolatba, aki sokkal több egy szimpla klónnál.

Történetünk a nem túl távoli jövőben játszódik, a készítők gondosan figyeltek arra, hogy a technikai megoldásokon kívül minden más ismerős legyen nekünk. Nehéz lenne pontosan meghatározni, mennyit ugortunk előre az időben, de a technikai megoldások félelmetesen ismerősnek tűnnek, olyan ez az egész világ, mintha egy, az Apple által létrehozott szebb, jobb és kényelmesebb valóságba csöppentünk volna.

Rögtön az első jelentben egy szimpatikus kis robot tesz fel pár kérdést főszereplőnknek, barátságos és kedves hangon, azt sugallva, hogy létezhet egy olyan jövő, ahol nem kell félni a Skynet támadásától és a világvégétől. Ebben a világan a technika kiszolgál minket, még kényelmesebbé teszi az életünket olyan megoldásokkal, amelyek nem tolakodóak, nem agresszívak, egyszerűen csak kiszolgálnak minket. Az alkotók a klónozásnak egy olyan szintjét mutatják meg, ami hihető, elképzelhető és komolyan elgondolkodtató. Nincsenek meghibásodások, nincsenek zavarok a technikában, nem kell attól félni, hogy valami rosszul sül el és a főszereplőnk másolata átmegy valami pszichopata gyilkológépbe. Ez a film nem erről szól. A Hattyúdal csak egy gondolat, egy üzenet, ami elgondolkodtat és felteszi nekünk a kérdést: Te mit csinálnál?

Te mit csinálnál, ha az életed tökéletes lenne, egy igazi sikersztori, amelyben a feleségedet és a gyermekedet annyira szereted, hogy bármit megtennél annak érdekében, hogy megmentsd őket attól hatalmas fájdalomtól, hogy eltemessenek téged.

Cameron egy felvilágosult, szabad elme, nem véletlen, hogy a grafikus szakmát választotta magának. Mikor megadatik neki a klónozás lehetősége, azonnal rábólint az ötletre. Mikor azonban elkészül a nyers másolata, aki csukott szemmel ül előtte, már érzi, hogy ez a döntés sok fájdalommal fog járni. De nincs sok ideje gondolkozni, mert az orvosok már csak napokat, legfeljebb heteket jósolnak neki. Döntést kell hozni, mert ha a felesége megtudja, hogy halálos beteg, akkor már nem lesz második esély a boldogságra. Ugyanis a kísérlet még mindig törvényekbe ütközik, az eljárás egyelőre teljesen illegális, csupán egy maroknyi emberrel csinálták meg kísérletképpen, ő lenne konkrétan a harmadik páciens. A protokoll szerint alig pár óra leforgása alatt átültetnék minden emlékét a másolatba, majd együtt tölthetnek pár napot, összebarátkozhatnak, és ha elégedett az eredménnyel, akkor a másolat elméjéből kitörlik a találkozó emlékét, hogy elfoglalhassa Cameron helyét a való világban. Nem lesz tudatában annak, hogy ő csak egy klón, a csere megtörtént és innen már nincs többé visszaút.

A film komoly morális kérdéseket feszeget. Mi is valójában a lélek? Tényleg ennyi lenne az egész, hogy áttöltik az emlékeinket egy tökéletesített másolatba, és máris kettő lesz belőlünk? Csupán ennyik lennénk mi emberek, pár emlék és semmi más? Az emlékekkel a szerelem is lemásolódik és minden, ami mi voltunk? Nagyon érdekes kérdés ez, bevallom, én nagyon örülnék neki, ha a technológia már ezen a szinten tartana és választ kaphatnék ezekre a kérdésekre.

Úgy gondolom, hogy az író-rendező Benjamin Cleary egy rendkívül tehetséges ember és örülök neki, hogy kapott egy esélyt az Apple-től arra, hogy bizonyíthasson. Igaz persze, hogy manapság már nagyon nehéz igazán újat és eredetit alkotni, a filmes szcéna évek (évtizedek?) óta saját, korábbi produkcióit dolgozza fel és önti új formába. De ahogyan azt már a Tom Hanks főszereplésével készült Finch-nél is láthattuk, nincs azzal semmi baj, ha fogunk egy történetet, egy kicsit megújítjuk és a saját egyéniségünket hozzáadva újra bemutatjuk, főleg ha az új változat is kellően szórakoztató vagy elgondolkodtató. Mahersala Ali alakítása egészen elképesztő, nem is véletlen, hogy Golden Globe-ra jelölték. Remélem, meg is fogja kapni ezért a dupla alakításért, hiszen komoly kihívás lehetett  életre kelteni Cameron, illetve Jack, a másolat figuráját.

Bennem az a kérdés is felmerült, hogy ha csinálnának rólam egy tökéletes másolatot, akkor vajon milyen beszélgetést folytatnék magammal? Milyen érzés lenne, ha a másik azokat a dolgokat mondaná és gondolná, amiket én? Vajon jó érzés lenne ez a beszélgetés, vagy ijesztő? Láthattunk már egy hasonló jelenetet az Altered Carbon (Valós halál) című sorozatban. Ezt a vívódást és a teljesen érthető érzelmi reakciókat tökéletesen át tudja adni a színész, ezért is olyan megható az egész történet. Az a gesztus pedig, amit végül Jack kitalál a szerencsétlen haldokló Cameronnak, olyan szinten gyönyörű, hogy sokaknak ekkor fog eltörni a mécses, tényleg ember (vagy kőszikla?) legyen a talpán, aki kibírja könnyek nélkül. A Swan Song nem váltja meg a világot, viszont egy egészen kellemes, igényes péntek esti szórakoztató tartalom az AppleTV+ kínálatában tehetséges színészekkel, hiteles látványvilággal és egy üzenettel, amin érdemes elgondolkodni.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 6.8 | Rotten Tomatoes: 80% | Metacritic: 66
Swan Song (Apple Original Movie)

Rendezte: Benjamin Cleary
Írta: Benjamin Cleary
Zene: Jay Wadley
Szereplők: Mahershala Ali, Naomie Harris, Awkwafina, Glenn Close, Nyasha Hatendi, Adam Beach, Lee Shorten, Dax Rey, Aiden Adejuwon, Ace LevVere, JayR Tinaco

Játékidő: 1óra 52perc

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Yellowstone sorozatkritika

>>> Antológiák

>>> The Silent Sea sorozatkritika


Kommentek megjelenítése