The Silent Sea・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2022.01.10 - 08:42   |   Írta: Ca$h   |   861
10. jan The Silent Sea・AppleTV (Netflix)

2021 egyértelműen a koreai sorozatok éve volt

Egy nem túl távoli jövőben ökokatasztrófák sorozatának köszönhetően a Föld súlyos sivatagosodáson esett keresztül. A tavak és folyók kiszáradtak még a tengerek nagyrésze is, ahhoz hogy az emberiség túlélhesse komoly szigorításokat kellett bevezetni, olyanokat mint a kisállatok tartásának betiltása. A víz a legnagyobb és legritkább kincs, az emberek gyakorlatilag azért dolgoznak, hogy megkapják azt a minimális napi adagot ami a túléléshez szükséges. Dr. Song Ji-an (Bae Doona) pár évvel ezelőtt elvesztette nővérét egy Holdbázison történt katasztrófának köszönhetően, az állam azzal próbálta enyhíteni fájdalmát, hogy megkapta az aranykártyát ami azt jelenti, hogy soha többé nem kell aggódnia a vízmennyisége miatt, de igazából ez sem tudta enyhíteni fájdalmát, mély depresszióba süllyedt éppen csak tengeti napjait, amikor egy fontos hívást kap az államtól. Egy szigorúan titkos küldetésre hívják, vissza kéne menni a Balhae álmosára és visszahozni egy mintát ami nagyon fontos lenne az emberiség túléléséhez. Nem kell sokat győzködni hogy elvállalja, titkon abban bízik hogy ki tudja deríteni mi is történt ott valójában.

Aki nyomon követte a tavalyi év Netflixes megjelenéseit és hozzám hasonlóan a koreai sorozatok szerelmese lett, főleg a nagysikerű Squid Game után, annak nem kérdéses, hogy ezt az évet a koreai sorozatok nyerték. Squid Game, My Name, Hellbound majd végül pont szentestén jött ki a Silent Sea. Egészen elképesztő minőségű sorozatok ezek olyan magas színvonalat teremtve a streamelős szórakoztatásban amit nagyon nehéz megugrani. Vannak akik már régebb óta figyelemmel kísérik ezeket a sorozatokat és filmeket és pontosan tudják, hogy nagyon kevés olyan ország van aki versenyezni tudna ezekkel a produkciókkal. A végtelen pénzforrásnak köszönhetően a koreai filmek és sorozatok minden olyan stílusjeggyel rendelkeznek ami a sikerhez kell, van bennük némi amerikai látványvilág, vegyítve a túlzottan érzelmes és mondanivalókkal teletömött távolkeleti stílussal, mindez olyan döbbenetes cinematógráfiával amit sok amerikai produktum is megirigyelhetne, gondoljunk csak például a Wandering Earthre (2019) vagy a 2021 év elején megjelent Space Sweepersre. Egészen elképesztő mindegyik, nem nagyon találjuk párját egyiknek sem, csak ha megadjuk a bizalmat és szemfülesen odafigyelünk minden megjelenésre.

Nem kivétel ez alól a Silent Sea sem, aminek minden egyes képkockáján érződik a profizmus, szeretet, odafigyelés, lelkesedés, bizonyítási vágy, míg Amerikában még mindig csak a képregény adaptációknál tartanak a filmkészítők, addig Koreában egy történetet akarnak elmesélni, a régi filmes receptek alapján amikor még a mondanivaló és az emberi érzelmek voltak a legfontosabb értékei egy filmnek és akkor mindezt olyan látvánnyal alapozzák meg amihez foghatót maximum csak a Japán Animékban látni manapság. Alapvetően csak az Animék képesek überelni ezt a modern filmezést és sorozatozást, persze ez csak az én véleményem. Na de ne kalandozzunk el ennyire! A Nyugalom tengere egy létező hely a Holdon, régen azt hitték az emberek amikor csak távolról nézhették a kisbolygónkat, hogy ott egy tenger fekszik, innen jött a név. A Silent Sea, Choi Hang-yong 2014-es kisfilmje (Sea of Tranquility) alapján készült, nem is csoda hát hogy ő kapta meg végül a jogot arra hogy egy minisorozatot rendezhessen szerelemgyermekéből és milyen jól tették hogy megadták neki a lehetőséget.

A Silent Sea stílusát tekintve egy utópisztikus, misztikus sci-fi, a felállás a szokásos; egy karizmatikus csapat megérkezik egy kihalt űrbázisra és sejteni lehet hogy nem sokan fogják túlélni, eleinte kicsit talán horrornak is nevezhetném, de hamarosan kiderül, hogy nem ezen van a hangsúly. Külön érdekessége és jellemző vonása a koreai sorozatoknak, hogy hiába a kicsit sablonos a történet, hiába vesznek egy csomó ötletet más sikeres címektől, jelen esetben leginkább az Alien és Aliens fog az eszünkbe jutni, mégis sikerül annyi egyediséget és lelket vinni a történetbe ami miatt elképesztően addiktív és pillanatok alatt beszippant minket. Megismerjük a szereplőket, kialakul róluk valami vélemény, majd ahogy haladunk előre a történetben egyre többet tudunk meg a múltjukról. Jelen esetben nem lesz elég idő minden egyes szereplőt megismerni, leginkább csak a kettő főszereplőn lesz a hangsúly, de ez is bőven elég ahhoz hogy izguljunk értük. Főleg ami a bázison fogadja őket meglehetősen váratlan és egyedi, pontosan az ilyen fordulatok miatt szeretjük annyira a távolkeleti címeket. Eléggé nehéz úgy írni róla hogy ne legyek spoileres, éppen ezért igyekeztem csak azokat a dolgokat bemutatni amik már az első részben is triviálisok. Nagyon mély, érdekes és elgondolkodtató történet, szerethető karakterek, egészen elképesztő látványvilág és cinematográfia annak ellenére hogy gyakorlatilag csak egy űrbázison játszódik az egész. Az elő pillanattól az utolsóig izgalmas, nem ül le egy pillanatra sem, vannak benne fordulatok és a vége meglehetősen ütős. Simán lehetne folytatni, de attól félek ez csak ennyi volt, a többit már a fantáziánkra bízzák, hiába lesz ezer és ezer kérdésünk sajnos nem kapunk válaszokat. De jól van ez így.

Nem kérdéses hát ezek után, hogy ezt az évet Korea nyerte, eddig is nagyon szerettem legfőképpen a Japán Animékat, de azon vettem észre magam, hogy mindegy milyen koreai sorozatot vagy filmet nézek mindegyik annyira jó hogy bűn lenne kihagyni őket. Talán csak a Vincenzo volt az egyedüli idén amibe belekezdtem de nagyon nem fogott meg. De az is csak azért mert nem tudtam eldönteni hogy akkor ez most komolyan veszi-e magát vagy csak valami idióta paródia akar lenni, lévén olyan ütősen indult és annyira látványos és izgalmas volt hogy sokként ért amikor rájöttem ez csak egy paródia. Éppen ezért nem árt előre kicsit utána olvasni hogy milyen stílusú a sorozat amibe belekezdünk hogy ne érjen minket csalódás. A Silent Sea esetében láttam hogy egy misztikus sci-fi lesz, éppen ezért örültem meg az apróbb horror elemeknek, mert ettől csak még mélyebb és még hatásosabb lett. Az év egyik nagy meglepetése volt ez nem vitás, élveztem minden egyes percét.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.0 | Rotten Tomatoes: 68% | Metacritic: -
The Silent Sea (miniseries)

Rendezte: Choi Hang-Yong
Írta: Eun-kyo Park
Zene: Leigh Philips
Szereplők: Bae Doona, Gong Yoo, Joon Lee, Feodor Chin, Kim Sun-young, Si-ah Kim, Moo-Saeng Lee, Jung Soon-won, Sung-Wook Lee, Choi Young-Woo

Játékidő: 8x 45perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Shrink Next Door sorozatkritika

>>> Apple Original folytatások

>>> Behind Her Eyes sorozatkritika

 




Kommentek megjelenítése