Shrink Next Door・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2022.01.03 - 08:50   |   Írta: Ca$h   |   651
03. jan Shrink Next Door・AppleTV+

Egy igazabb történet mint gondolnád

Marty Markowitz (Will Ferrel) egy igazán jó ember, jó a szíve, kedves mindenkivel, egy igazán csupaszív ember akinek talán a legnagyobb gyengéje, hogy szülei árnyékában nem sikerült megtanulnia hogyan legyen önálló és hogyan alakítsa ki a saját életét. Apja nemrég meghalt, ráhagyta vállalkozását egy jól működő varrodát, gazdag családból származik, soha nem kellett nélkülöznie, soha nem kellett lemondania semmiről, mindent ezüst tálcán nyújtottak neki, éppen ezért nem tudja igazán értékelni a pénzt és a vagyont. Próbál jó főnök lenni, próbál érvényesülni ebben a rideg zord világban de nem megy neki, mert túlságosan jó a szíve, mindenki csak ki akarja használni. Kishúga Phyllis (Kathryn Hahn) teljesen az ellentéte, tele van élettel, szereti az embereket, igazi vezéregyéniség, szeretne segíteni szeretett bátyján, ezért ajánl neki egy közismert és nagyon tehetséges pszichológust Dr. Ike-ot (Paul Rudd) aki úgy gondolja majd tud segíteni a problémáin. Borzalmasan nehezen de Marty ráveszi magát hogy elmenjen egy találkozóra. Dr. Ike nagyon jól teljesít, rögtön felméri hogy mik azok a komoly problémák amikkel Marty küszködik, mindent megtesz annak érdekében hogy segítsen neki, de útközben valahogy úgy tűnik mintha ránőne Marty nyakára és kezdene egy kicsit több lenni mint egy pszichológus.

Mindenképpen tudni kell, hogy ez a történet valós eseményeken alapul, Dr. Ike és Marty kapcsolata valóban megtörtént, sőt mi több ez csak egy történet a sok közül ugyanis hiába változtatták meg a neveket és az eseményeket valóban létezett valamikor egy pszichológus aki kihasználva szakértelmét és tudását teljesen, tökéletesen rátelepedett és kihasználta ezeket a szerencsétlen embereket, akik csak egy kis segítségre szorultak. A Shrink Next Door avagy az Agyturkász a szomszédból egy metafora, egy mindent egybefoglaló antológia figyelembe véve azt a puszta tényt, hogy mire képes egy szakképzett ember, aki rosszra használja szaktudását. Szívfacsaró és egybe borzalmas érzés nézni ahogyan hosszú évtizedeken keresztül kihasználja ezt a csodálatos embert, aki észre se veszi mindeközben hogy mi történik vele, fel se tűnik neki, hogy miközben ő csak jobbá szeretné tenni az életét valójában pióca módjára teljes mértékig kihasználják, rátelepednek és kiszívnak belőle minden egyes csepp vért.

Marty karaktere nem egyedi, bizonyára mindenki ismer ilyen embert aki tele van pénzzel, de nem tud mit kezdeni vele, aki nem értékeli a vagyont, akinek fogalma nincsen arról minek a birtokában van, és akkor ott van Dr. Ike karaktere aki szegény családból származik, akinek egész életében nélkülöznie kellett, akinek soha nem adatott meg semmi. Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon. Marty mennyivel több Ike-nál? Miért van az hogy egyiküknek megadatott minden mégsem értékeli míg a másiknak nem volt semmilye és képes lenne igazán élvezni mindazt amilye Martynak megvan. Rendkívül erős és elgondolkodtató dolog ez, de tény hogy nem az a megfelelő módszer, ha elveszünk mindent attól akinek megvan és felhasználjuk a saját érdekeink elérése céljából. Mindezek mellett Ike karaktere egészen rendkívüli, hiszen úgy teszi mindezt mintha nem is tudna arról mit tesz, mintha nem tenne mindeközben teljesen tönkre egy jószívű, végtelenül jó embert. Éppen ezért szívfacsaró látni Marty történetét, aki az ég világon semmire nem vágyik, csak arra, hogy szerethessen valakit tiszta szívéből és megadhasson neki mindent amit csak tud. Marty gyakorlatilag Ike-al teszi mindezt úgy érzi, hogy a pszichológus a barátja, egy olyan ember akire mindig számíthat, akiben megbízhat, aki csak a legjobbat akarja neki, mert mindig csak legjobbat akarja neki.

Olyan dinamika ez egy emberi kapcsolatban amit nagyon nehéz megtámadni. Hiszen tény, hogy Marty és Ike kapcsolata alatt tombol az üzlet, egyre több pénzt keres, hiszen mindkettőjük célja az hogy az üzlet és az élet csak úgy virágozzon. A baj csak az, hogy Marty nem veszi észre hogy irányítják, uralkodnak felette, kihasználják, míg Dr. Ike tökéletesen megvan győződve arról, hogy csak jót tesz a barátjának és minden amit csinál csak azt szolgálja, hogy neki jobb legyen. Nagyon félelmetes ezt végignézni, hiszen Ike nem egy klasszikus szélhámos, olyan mintha minden amit tenne nem tudatos lenne, hanem tökéletesen tisztában lenne azzal, hogy minden csak Marty céljait szolgálja, olyan szinten el van torzulva a személyiseége, olyan szinten önző, hogy valóban tiszta szívvel hisz abban, hogy ő csak jót tesz a barátjával. A Shrink Next Door nem éppen egy könnyű darab, annak ellenére hogy sok vicces és könnyed pillanat lesz benne, hiszen nekünk nézőkneka teljesen egyértelmű lesz hogy mi is történik valójában, miközben a végtelenól naiv és jóindulatú Martynak fogalma nincsne róla. Eleinte úgy fogjuk érezni hogy Ike csak egy rossz ember aki kihasználja ezt a csodálatos csupaszíve embert, de aztán ahogy haladunk előre a sorozatban jövünk rá arra, hogy mindez nem tudatos, Ike se egy gonosz ember. Ebben a sorozatban nincsenek jó és rossz emberek, csak embertípusok vannak, Dr. Ike szerintem nem rossz ember, egyszerűen csak annyira elbánt vele az élet hogy fogalma nincsen arról mit csinál, egy végtelenül önző ember, aki egyébként végtelenül önzetlen is egyben és mindig lehet rá számítani, tehát a létező legveszélyesebb fajta.

A Shrink Next Doot bemutatja milyenek az úgymond érzelmi és anyagi vámpírok, azt hiszed, hogy veled vannak, azt hiszed hogy neked akarnak jót, azt hiszed hogy mindent érted tesznek, de valójában minden csak az ő érdeküket szolgálja. A sorozat bemutatja hogy mindeközben lehet, hogy a vámpírnak fogalma nincsen arról mit tesz, lehet éppen nem gonosz ember ő, egyszerüen csak azt hiszi, hogy ez a legjobb amit tehet, hogy neked segítsen. Nekem ez jött le az egész történetből, ha nem ez volt a cél akkor lehet rosszul csinálták meg, pedig szerintem az Apple nem szokott semmit sem ok nélkül csinálni. Egyszerűen csak bemutatták hogy mit történik akkor ha egy végtelenül önzetlen ember találkozik egy végtelenül önző emberrel és akkor bemutattak minden veszteséget, csalódást és tragédiát ezzel kapcsolatban. Ike még a legutolsó pillanatban is meg van győződve arról, hogy ő csak jót akart, miközben Marty eldobta őt mint egy használt papírzsebkendőt. Igen … én is azt gondolom, hogy néha van olyan amikor az embernek egyszerűen fogalma nincsen arról mit tett, mekkora bűn amit elkövetett. Elgondolkodtató, érzelmes, néha vicces de mindeközben tanítójellegű ez a sorozat, mindenkinek csak ajánlani tudom tiszta szívből. Mert bár ezek a dolgok már réges régen megtörténtek, mégis képesek lesznek bármikor újra és újra megtörténni. Tanít, elgondolkodtat, szívbe hatol, mégis közben szórakoztat … ez a Shrink Next Door.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.0 | Rotten Tomatoes: 58% | Metacritic: 61
Shrink Next Door (miniseries)

Rendezte: Jesse Peretz, Michael Showalter
Írta: Sas Goldberg, Georgia Pritchett, Catherine Shepherd, Adam Countee, Ethan Kuperberg, Stuart Zicherman
Zene: Joshua Moshier
Szereplők: Will Ferrell, Paul Rudd, Katrhyn Hahn, Casey Wilson, Cornell Womack, Robin Bartlett, Gable Swanlund, Lee Bachrach, Sarayu Blue

Játékidő: 8x 45perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Apple Original folytatások

>>> Behind Her Eyes sorozatkritika

>>> Cowboy Bepop sorozatkritika




Kommentek megjelenítése