A Google hozta el az iPad-ek hiányzó funkcióját

Almás Pletykák   |   2022.02.14 - 10:19   |   Írta: Nagy Bence   |   1613
14. feb A Google hozta el az iPad-ek hiányzó funkcióját

Az Apple helyett a Google hozta el az iPad-ek már 12 éve hiányzó funkcióját.

Az első iPad 2010-ben jelent meg. Azonban közel 12 évvel a bemutatás után, még mindig van egy alkalmazás, ami még a legújabb táblagépekről is hiányzik. Meglepő módon ez nem más, mint a számológép. Az Apple telefonokon, laptopokon, sőt még az Apple Watch okosórákon is képesek vagyunk natív számológép alkalmazást használni, viszont az Apple tableteken nem.

Pedig az iPad-en szinte minden más alapvető iPhone alkalmazás megtalálható - a Jegyzetek, a Safari, a Fájlok, a Mail, az Üzenetek, a Részvények, és még az Óra is  -, de ha összeadni vagy szorozni akarunk, egy harmadik féltől származó alkalmazáshoz kell fordulnunk.

Korábban a HasználtAlmán már megnéztük, mi lehet az egyik legalapvetőbb app hiányának az oka: a hivatalos kommunikáció szerint az Apple azért nem hozza el iPad-re az applikációt, mert a cupertinói cég nem ‘egy számológép alkalmazást’, hanem ‘a legjobb számológép alkalmazást’ szeretné létrehozni. De valamiért nehéz elhinni, hogy egy akkora cégnek, mint az Apple, nehezére esik egy jó számológépet létrehoznia. Szóval az igazi indok talán még sokáig rejtély marad.

Persze, az App Store-ban rengeteg jó harmadik féltől származó alkalmazás található, de szinte mindegyik rendelkezik valamilyen kompromisszummal. Ez általában reklámokat jelent, de sokszor lassúak, hibásak, vagy egyszerűen csak csúnya dizájnnal rendelkeznek ezek az appok. A jó számológép alkalmazás ugyanis a szép, egyszerű kezelőfelület mellett gyors is: pont mint az iPhone telefonokba beépített applikáció. Amit már több, mint egy évtizede át kellett volna ültetni iPad-re.

 

A Google megoldása

Azonban meglepő módon az Apple helyett a Google oldotta meg az iPad-ek számítógép problémáját. Legalábbis félig. Ugyanis a vállalat február elején egy webes alkalmazás formájában tette elérhetővé saját megoldását: a Google számológépét a https://calculator.apps.chrome címen találjuk meg.

Az app nem teljesen újdonság, mivel a Google átépítette a Chrome OS-be beépített Számológép alkalmazását, hogy az nem csak a Chromebook készülékeken legyen elérhető. A Google számológépe így minden eszközön elérhetővé vált.

Viszont mivel a Google alkalmazása webes technológiával készült, így kizárólag Safari-ból (vagy más böngészőből) tudjuk használni, letölteni nincs lehetőségünk. Azonban van egy mód arra, hogy a főképernyőn is megjelenjen az app: ha s Safariban megnyitjuk az oldalt, a megosztásra kattintva a „Főképernyőhöz adás” gombbal ugyanúgy fogjuk tudni használni az alkalmazást, mintha letöltöttük volna azt.

Mivel ezt a számológépet a Google készítette, a dizájn nem rendelkezik a már jól megszokott Apple kinézettel. Szerintem némileg túlzás szépnek nevezni az alkalmazást, de kiválóan használható és a kijelző rendkívül jól olvasható - ami több, mint ami sok számológépes alkalmazásról elmondható.

Talán az Apple végre kiad egy iPad számológép-alkalmazást az iPadOS 16-ban, de 12 év után már nem biztos, hogy megéri reménykedni. Addig is a Google számológépe marad a legjobb megoldás. Ha eddig a számológép hiánya állított meg egy iPad vásárlásában, eljött az idő!

 

Forrás: Macworld

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése