Az iPhone babérjaira törne a Samsung

Apple Hírek   |   2022.02.14 - 18:58   |   Írta: ARPII   |   1304
14. feb Az iPhone babérjaira törne a Samsung

Remek lehetőség az új Samsung felhasználók számára.

Évekig lehetne vitatkozni arról, hogy az iOS, vagy az Android a jobb, egy dologban azonban biztos előrébb tart az almás cég, ez pedig a szoftverfrissítések támogatása. Ez azonban úgy tűnik, hogy egyre kevésbé lesz olyan előny, ami kimagasló, a Samsung ugyanis elhatározta magát, hogy négy nagy Android frissítést fog adni a felső kategóriás mobiljai, és tabletjei mellé.

 

A Samsung és az Android frissítések

Valaki, aki iPhone-t vásárol, biztos lehet abban, hogy alsó hangon öt év iOS frissítésre számíthat majd. Bizonyítékképpen, az iOS 15 még telepíthető az iPhone 6S-re, ami egy több mint hatéves készülék. Ezzel lehetőséget adva a felhasználónak a legújabb funkciók és újdonságok használatára.

Ezt a szintet egyetlen Androidos mobil sem képes elérni, még a Google saját mobiljai is csak három év szoftver támogatást kapnak. Itt jön viszont képbe a Samsung, aki előző héten szerdán bejelentette, hogy „Az egész Galaxy S22 széria négy generációnyi Android szoftverfrissítést kap majd.”

 

Ez az irány már régóta látható volt, 2021-ben például három évet ígértek, nem csak felső kategóriás, de olcsóbb készülékekre is. A négyéves tervbe beletartoznak még korábbi zászlóshajók is, névlegesen a Galaxy S21 széria, illetve a Galaxy Z Fold3 és a Galaxy Z Flip3 is.

Az Apple nem korlátozza le ezeket a frissítéseket a drágább mobiljaira, sőt még csak telefonokra sem. Az iPad felhasználók például ugyanúgy számíthatnak öt év iPadOS frissítésre, nem csak a felsőkategóriás modellek esetén. A Samsung oldalán a négyéves frissítés az említett mobilok mellett csak egy tabletet, a frissen megjelent Tab S8 szériát érinti.

 

Az Android frissítések…komplikáltak

Még ha a Samsung növelte is a támogatott évek számát, egy dologban valószínűleg nem ér az Apple nyomába, ez pedig az azonnali operációs rendszer frissítés. Amikor ugyanis az almás vállalat megjelentet egy újabb iOS verziót, az abban a pillanatban minden kompatibilis iPhone felhasználó számára elérhetővé válik.

Ehhez képest, a Samsung esetében, a gyártó először közli a felhasználóival az új rendszer megjelenése után, hogy melyik modellek lesznek támogatottak, és azok mikor kapják majd meg a frissítést, egyes régiókban akár eltérően.

 

Ez azért van, mivel a Google csak egy alap verziót készít az Androidból, amire a gyártók ráteszik a sajátos megjelenésű kezelőfelületüket, akár plusz funkciókkal is, hogy megkülönböztethessék magukat a többiektől. Ez az eljárás pedig általában hónapokig tart.

Sok cég nem is foglalkozik a frissítésekkel, ezért is olyan nagy dolog, hogy a Samsung már négy évet kínál, igaz csak egy kiválasztott termék csoportra. Azonban nem sokkal ezelőtt még egy Samsung mobil is csak kettő, vagy akár egy frissítést kapott csak.

 

Sok Droidot hagynak hátra

A legmeggyőzőbb szám arra, hogy mennyivel vezet az Apple, az a jelenleg is a legfrissebb rendszert futtató iPhone-ok száma, ami a 2021-ben megjelent iOS 15 esetében megközelítőleg 75%, vagyis az összes létező iPhone 75%-a a legfrissebb rendszert futtatja.

Ez a váltás Android téren sokkal lassabb, az Android 11 esetében körülbelül egy év kellett ahhoz, hogy az eszközök körülbelül 25%-a ezt a rendszert futtassa. Itt pedig nem arról van szó, hogy az emberek nem akarnának frissíteni – legtöbb esetben ugyanis nincs rá lehetőségük, nem tudnak.

Ti mit gondoltok erről a témáról, mikor fogja utolérni az Android az iOS-t? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: Cult of Mac

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése