Az Apple felvásárolt egy céget, ami mesterséges intelligenciával írat zenét

Apple Hírek   |   2022.02.16 - 23:10   |   Írta: Hidasi Ákos   |   720
16. feb Az Apple felvásárolt egy céget, ami mesterséges intelligenciával írat zenét

Az almás cég egy oyan startupot vásárolt fel a közelmúltban, amely mesterséges intelligencia segítségével ír zenét, akár valós időben is.

Már a startup neve is előrevetíti a cég főtevékenységét, a nemrég megvásárolt startup ugyanis mesterséges intelligenciával személyre szabott zenéket ír, bejegyzésre pedig AI Music névvel került. Az AI Music felvásárlása révén az Apple egy olyan technológiának lett a tulajdonosa, amit később a teljes zenekínálatában fel fog tudni használni.

Az AI Music startupot Londonban alapították 2016-ban, a cég felvásárlása pedig az elmúlt hetekben történt meg. Az AI Music nagyjából 25 mukavállalóval rendelkezett, mielőtt az Apple által felvásárlásra került.

Az AI Music által kidolgozott technológiai innováció - a cég korábbi, már nem működő honlapján megtalálható leírás szerint - egy olyan mesterséges intelligencia, amely képes új zenékké alakítani a már létező, jogdíjmentesen felhasználható zenéket, akár valós időben is. Az alapítók elképzelése az volt, hogy a mesterséges intelligencia segítségével olyan dinamikus zenét tudjanak létrehozni, amely bármikor változni tud a felhasználó visszajelzései szerint. Ez a fajta intelligens alkalmazkodás sok szituációban emelhei a zenehallgatás élményét, például egy videójáték zenéje követheti a játékos hangulatát és változhat annak érdekében, hogy idomulni tudjon hozzá, vagy ugyanilyen módon követheti a felhasználó aktivitását edzés közben és alkalmazkodhat ahhoz, hogy a felhasználó éppen milyen intenzitású gyakorlatokat végez. Így végülis egy olyan ezköz került az almás cég tulajdonába, ami valós időben tudja a hangulatunkhoz és a szívverésünkhöz igazítani a zenét, amit éppen hallgatunk.

A startup LinkedIn profilján a következő leírás volt megtalálható: "a célunk megadni a felhasználóink számára a lehetőséget, hogy olyan zenét válasszanak, amilyet csak szeretnének, ami észrevétlenül igazodik a szükségleteikhez, illetve hogy olyan dinamikus megoldásokat hozzunk létre, amik alkalmazkodnak a hallgatóság igényeihez". A startup az innovációt korábban többek közt marketing cégekkel való együttműködésekhez használta, a feladata a reklámok hatékonyságának növelése volt. A közösen létrehozott reklámjaik hátterében ugyanis más-más zene játszódott attól függően, hogy éppen ki nézte a hirdetést.

A felvásárlás kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy vajon mire fogja használni az Apple ezt a végtelen mennyiségű új zene írására képes motort? Nos, ezzel kapcsolatban bár többen igyekeztek a vállalattól nyilatkozatot kérni, az Apple részéről semmilyen megerősített információ nem érkezett egyelőre. Így tehát csak a találgatásokra támaszkodhatunk, amik szerint azonban több potenciális felhasználási területe is van az AI Music által kifejlesztett mesterséges intelligenciának. Illetve azt is fontos megemlíteni, hogy mivel az Apple nem szerette volna kommentálni a felvásárlást, így a pontos felvásárlási összeg sem publikus jelenleg, becslések szerint azonban a cég előző években történt felvásárlásaihoz képest semmiképp sem kell kiemelkedő költségre gondolnunk. A mesterséges intelligencia esetleges felhasználási területeit tekintve pedig könnyen elképzelhető például, hogy a szívverés ritmusához alkalmazkodó zenéket az almás cég az Apple Fitness+ kapcsán használja majd fel. A hangulatot felismerő és azalapján módosuló zenék pedig többek közt az Apple Photos alkalmazás által készített összeállítások zenei aláfestésének személyreszabásához jöhetnek kapóra, ezekhez ugyanis jelenleg is jogdíjmentes zenéket használ az Apple. De természetesen az itt felsoroltakon kívül számos más opció is van a vállalat kezében az újonnan megszerzett technológia kapcsán.

Az Apple jelentősen lassított azon a tempón, ahogy az elmúlt években különböző cégeket és startupokat vásárolt fel, 2019-ben ugyanis 624 millió amerikai dollárt költött el ilyen célra a cég, 2020-ban 1.5 milliárdot, az előző adóévben viszont pusztán 33 milliót, ami nagyságrendbeli csökkenést jelent. Ezt figyelembe véve érdekes, hogy bár arányaiban tekintve valószínűleg nem jelentett egyik sem hatalmas beruházást, az almás cég által utoljára felvásárolt két startup közül (AI Music és Primephonic) mindkettő zenei területen érdekelt. A Primephonic egyébként egy olyan komolyzenei streaming platformot alakított ki és üzemeltetett, amelyet az Apple feltehetőleg egy az Apple Music-hoz kötött alkalmazássá szeretne alakítani még ebben az évben.

Összefoglalva tehát továbbra is biztosak lehetünk abban, hogy az Apple a tőle megszokott módon továbbra is figyelemmel kíséri és keresi a technológiai újításokat, illetve abban is, hogy a szintén rá jellemző módon figyelmet fog a jövőben is szentelni azoknak a részleteknek, amik igazán élvezetessé teszik a termékeik és szoftvereik használatát.

Forrás: Bloomberg

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése