Ezek derültek ki az iOS 15.4 új béta verziójából

Apple Hírek   |   2022.02.09 - 22:14   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3347
09. feb Ezek derültek ki az iOS 15.4 új béta verziójából

Az Apple tegnap kiadta az iOS 15.4 új béta verzióját, összeszedtük a 3 legérdekesebb újdonságot.

Az Apple tegnap elérhetővé tette az iOS 15.4 és az iPadOS 15.4 második béta verzióját a fejlesztők számára tesztelés céljából, és bár ezekben a béta verziókban nem érkezett annyi újítás, mint az első alkalommal, így is kaptunk figyelemre méltó újdonságokat bőven. Ezek közül az újdonságok közül szedtük össze a 3 legérdekesebbet.

 

Tap to Pay funkció 

Az iOS 15.4 második béta verziója már tartalmazza az Apple iPhonokra kifejlesztett „Tap to Pay" funkcióját, aminek célja az NFC kompatibilis iPhone-ok számára lehetővé tenni az érintésmentes fizetés fogadását Apple Pay-en, érintésmentes bank és hitelkártyákon, és egyéb digitális tárcákon keresztül, külső eszközök bevonása nélkül.

A „Tap to Pay” funkció bár az iOS 15.4 második béta verziójában már engedélyezve van, a gyakorlati működéséhez még szükség van arra, hogy harmadik felek (például bankok és elektronikus pénztárca szolgáltatók) is támogassák a funkciót, hogy létrejöhessenek a tranzakciók. Így tehát ez jelenleg a nagyközönség számára még nem elérhető. Ennek megfelelően még nincsnek igazán látványos jelei a funkció érkezésének a telefonok szoftvereiben, amelyek a végfelhasználóknak feltűnhetnének, azonban jelen van egy „PaymentReceived” – azaz „FizetésFogadva” hang fájl, illetve olyan képek, amelyek a „Tap to Pay” felületet mutatják be.

Pár élesszemű elemző pedig a kódot böngészve azt is megállapította, hogy feltehetőleg ajándékok és visszatérítések is elérhetőek lesznek a Tap to Pay funkcióval történő fizetések esetén. A funkció széles körű bemutatását még idén tervezi kivitelezni az almás cég. Az első olyan platform, amely az Apple iPhone-jainak Tap to Pay funkciójával is együtt fog tudni működni, a Stripe lesz. Ezen keresztül előre láthatólag már idén tavasszal igénybe fogják tudni venni a lehetőséget a felhasználók.  

 

 

Maszkos arcfelismerés kiegészítése

Az Apple egészen kreatívan reagál azokra a nehézségekre, amelyeket a Covid járvány miatti maszkviselés okoz az iPhone-ok arccal történő feloldásakor. Az iOS 15.4-re frissített iPhone-jaink ugyanis már maszkot viselve is be fognak tudni minket azonosítani. Az operációs rendszer új béta verziójában pedig a maszkos felismerés funkcióhoz is érkezik egy kiegészítés. Az operációs rendszer frissítése után ugyanis ha a jövőben maszkban szeretnénk feloldani az iPhone-unkat, akkor a telefonunk képernyőjén megjelenhet egy „Look down to unlock” – azaz „A feloldáshoz nézz le” felirat. Ezt a feliratot akkor fogjuk látni, ha az iPhone-unkat túlságosan alacsonyan tartjuk ahhoz, hogy a telefonunk kamerája rálásson a szemünkre.

 

 

Jelszóvédett WiFi hálózat támogatás a HomePodon

Miután az Apple elkaszálta a HomePod termékvonalat, az egyetlen terméke az okoshangszóró-szegmensben a Home Pod Mini maradt, amely így az elmúlt időszakban egyre komolyabb érdeklődés középpontjába került. A hangszóróval kapcsolatban felröppentek olyan pletykák is, ami szerint a jelenleg fehér és fekete színben kapható gömb alakú hangszórók a jövőben akár egyéb színekben is elérhetőek lehetnek. Bár azt sajnos nem tudjuk, hogy ez valóban így lesz-e a jövőben, az biztos, hogy az okoshangszórók egyre nagyobb közkedveltségnek örvendenek, ebben a szegmensben azonban az Apple-nek nem sikerült eddig igazán megvetnie a lábát. Ez javarészt annak köszönhető, hogy az Apple-től megszokottal szemben, nagyon lassan reagált a trendre a cég. A Google és  az Amazon komoly előnyt tudhat a magáénak, a két cég által gyártott termékek pedig ennek megfelelően egyelőre jelentősen nagyobb számban kelnek el, mint az Apple okoshangszórói. Azonban a HomePod elkaszálásától függetlenül feltehetőleg az almás cég nem nyugszik hosszútávon bele a jelenlegi helyzetbe.

Erre többek közt azért is merünk következtetni, mert az iOS 15.4 új béta verziója is tartalmaz a HomePodokat és HomePod Miniket érintő újdonságot.  Az éles szemű, újdonságokra éhes elemzők ugyanis nem csak a Tap to Pay funkció kapcsán találtak a rendszerfrissítés kódjában érdekességeket. A korábban említettek mellett az iOS 15.4-et elemezve az is bizonyosságot nyert, hogy az almás cég lehetővé fogja tenni az okoshangszórói számára is a jelszóval védett WiFi hálózatokhoz való csatlakozást, amelyek általában hotelekben, kollégiumokban, és irodaházakban vannak jelen. A külön veboldalon szükséges bejelentkezést valószínűleg a telefonunkon keresztül fogjuk tudni elvégezni.

Bár ez természetesen nem biztos, hogy több, mint egy egyszerű kényelmi funkció bevezetése, azért reménykedünk, hátha az újdonság valami nagyobbnak a része.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése