Tényleg vízállóak az iPhone-ok?

Apple Hírek   |   2022.02.07 - 23:16   |   Írta: Hidasi Ákos   |   910
07. feb Tényleg vízállóak az iPhone-ok?

Az amerikai bíróság ejtette az Apple elleni csoportos keresetet, amelyben az iPhone-ok vízállóságával kapcsolatban vádolták a céget a vásárlók félrevezetésével.

Az Apple már az iPhone 7-es széria megjelenése óta hangoztatja előszeretettel telefonjai vízállóságát marketingkampányaiban. Az almás cég azt is kijelentette, hogy bizonyos készülékei akár 6 méter mélységben is ellenállnak a víznyomásnak, egészen 30 percig.

Két New Yorki és egy Dél-Karolinai felhasználó azonban pert indított a gyártó ellen az ügyben. Azt állítják, hogy a vállalat által feltűntetett vízállósági paraméterek a potenciális vásárlók számára félrevezetőek, a vállalat pedig ezekre a megkérdőjelezhető eredményekre hivatkozva kétszer annyit kér el az okostelefonjaiért, mint az átlagos okostelefonok ára.

A két felhasználó több ponton támadta a céget. Többek közt a gyártó által elvégzett teszteket is kifogásolták, elmondásaik szerint a cég nem megfelelően végezte el és dokumentálta a készülékei víz és porállósági tesztjeit, így azok eredményei is kétesek. Emellett azokat a jótállási feltételeket is támadták, amelyek kimondják, hogy amennyiben a készüléket sós vagy klóros víz éri (tehát például ha tengerbe vagy medencébe esik), úgy ez kizáró ok lehet az esetleges térítésmentesen végzett javítási kérelem elfogadásakor.

A felperesek további sérelmeként szerepelt a beadványban az is, hogy az Apple hivatalosan azt javasolja, hogy ha folyadékszennyezés éri a készülékünket (például üdítő vagy kávé ömlik az iPhone-ra), akkor folyó vízzel öblítsük azt le. Ez ugyanis könnyen eredményezheti a telefon belsejében elhelyezkedő folyadékjelző plomba elszíneződését, aminek következtében elveszíthetjük a termékünkre érvényes garanciát és az ezzel járó térítésmentes javítást.

A bíróság azt az ítéletet hozta, hogy bár a felperesek joggal állították, hogy egyes ügyfeleket megtéveszthetnek a cég hirdetései, azt azonban nem tudták demonstrálni vagy bizonyítani, hogy akár egyetlen iPhone-nak baja esett volna olyan „folyadék-kontaktusoktól”, amelyek ellen a gyártó leírásai alapján védettnek kell lennie a telefonoknak. Illetve arra vonatkozóan sem talált bizonyítékot a bíróság, hogy a vállalat tudatosan és szándékosan túlértékelte volna a termékei vízállósági paramétereit nyereségszerzés céljából, így ebben a vádpontban is a cég számára kedvező ítélet született.

A döntés azt is kimondja, hogy arra vonatkozóan sem sikerült elégséges bizonyítékot prezentálnia az Apple-t perlő felhasználóknak, hogy a vállalat hamis állításaira és ígéreteire támaszkodva hozták meg döntéseiket, mikor az iPhone-jaikat vásárolták. Az őket prezentáló egyik ügyvéd az ítélet meghozatalát követően elmondta, hogy ügyfelei csalódottan hallották a bíróság ítéletét, arra vonatkozóan azonban még nem hoztak döntést, hogy a jövőben fellebbezzenek-e.

Bár ez az ügy előnyösen zárult az Apple számára, egy olasz bíróság 2020 második felében 12 millió dollár büntetést szabott ki a gyártóra a felhasználóik félrevezetéséért. A két ügy közti összefüggést az jelenti, hogy a 2020-as eset is a vízállóság kérdéskörét tárgyalta. Az olasz per eredményeként kiszabott büntetés hátterében az áll, hogy a bíróság megítélése alapján a gyártó nem tisztázta megfelelően, hogy a vízállósági állításai csak különleges körülmények közt értendőek, mint például kontrollált labpratóriumi tesztkörnyezetben, vagy tiszta állóvizi környezetben, nem pedig olyan hétköznapi keretek közt, amelyekben a telefonok ténylegesen használva vannak. Az ítélethozó azt is elmondta, hogy helytelen lépés a vállalat részéről az iPhone-jai vízállósági funkciójának kiemelése és reklámozása, anélkül, hogy jótállást vállalna a szóban forgó telefonok javítására, amennyiben azok folyadékkárt szenvednek.

Az iPhone 12-es és iPhone 13-as szériák rendelkeznek a legjobb vízállósági besorolással az Apple telefonjainak eddigi történetében. Mindkét széria IP68-as besorolással büszkélkedhet. Ez a besorolás azoknak a termékeknek jár, amelyek legalább 30 percet bírnak ki a vízben, egészen 6 méteres mélységig. Az iPhone 12-es és 13-as széria IP68-as besorolása azt jelenti, hogy a telefonoknak gond nélkül ellen kell tudnia állni a fröcskölődésekből, eső vagy vízcseppekből álló véletlen víznek való kitettségnek, azonban szándékosan, ha csak lehetséges, kerülünk kell a telefon vízzel való érintkezését.  

A víz és porállóság az Apple saját elmondása szerint sem állandó feltételek, a készülékek ellenállóképessége természetes módon romlik a készülék használódása során. A gyártó által nyújtott garancia pedig továbbra sem takarja a folyadékok által okozott károkat, így a legokosabb az, ha vigyázunk az iPhone-unkra vízközelben.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése