Hogyan javítsd az iPhone-od akkumulátorának élettartamát?

Tippek és trükkök   |   2022.01.19 - 21:30   |   Írta: Hidasi Ákos   |   689
19. jan Hogyan javítsd az iPhone-od akkumulátorának élettartamát?

Minél régebb óta van meg a telefonunk, annál kevésbé funkcionál helyesen. Bár a legtöbb sérüléssel meg tudunk békélni, egy gyenge akkumulátor könnyen megkeserítheti az életünket.

A képernyőn megjelenő egy-két karc miatt kevesen cserélik azonnal a készüléküket. Amikor viszont egyre hamarabb merül le a telefonunk akkumulátora, az sokunkat érinti érzékenyen. Ebben a cikkben ennek a problémának a megoldására próbálunk egy fajta megoldást mutatni. 

Az Apple telefonjainak nem most kezdődtek az akkumulátor problémái. Sokan emlékszünk még például az iPhone 5 szériának azon bosszantó hibájára, hogy a hidegben nemes egyszerűséggel kikapcsoltak. Az elmúlt évek folyamán az Apple komoly fejlesztéseket végzett ezen a területen is, és bár ennek eredményeképp mostanra már jóval kevesebbet kell a hidegben bosszankodnunk, az természetes, hogy az akkumulátorok kapacitása idővel romlik. 

 

Miért merül idővel egyre hamarabb a telefonunk? 

Az Apple hivatalos oldalán a következő sorokat olvashatjuk a témában: "Az akkumulátorok idővel elhasználódó komponensek, amelyek kevésbé hatékonnyá válnak, ahogyan kémiailag elöregednek. A lítiumion-akkumulátorok öregedésük során fokozatosan elveszítik energiatároló képességüket, aminek következtében egyre gyakrabban kell feltölteni a készüléket." 

Fontos tehát, hogy az akkumulátorunk kapacitása a kémiai kora alapján romlik, ami azt jelenti, hogy nem csak az akkumulátor legyártása óta eltelt idő számít. A kémiai öregedés sok tényezőn múlik, ezek közé sorolhatóak például a hőmérsékleti előzmények és a töltési mintázatok.  Mindezekből az is következik, hogy az akkumulátorunk kapacitásának romlása természetes jelenség - persze ez nem teszi kevésbé kellemetlenné a tényt, hogy a telefonunk egyre hamarabb merül le. Ezt viszont szerencsére az Apple-nél is tudják, ezért is fejlesztettek egy olyan szoftveres funkciót, ami segít minél tovább egészségesen tartani az akkumulátort, illetve lassítani az öregedését. 

 

Mi tehát ez a funkció?

Azokon az iPhone-okon, amiken legalább iOS 13 fut, elérhető az Optimalizált akkutöltés funkció. A funkció működésének alapja, hogy az algoritmus gépi tanulással elemzi a felhasználó töltési és akkumulátorhasználati szokásait a mindennapokban, és ehhez képest bizonyos esetekben elhalasztja az iPhone 80% feletti töltését. Az algoritmus célja, hogy a telefon minél kevesebb időt töltsön teljesen feltöltve, mivel ez az állapot erősen elősegíti az akkumulátor kémiai öregedését. Ez a késleltetés azonban csak akkor kapcsol be, ha az algoritmus arra számít, hogy az iPhone-t hosszabb időre töltőre tesszük. Ha például minden nap éjszaka töltjük a telefonunkat, akkor ha az algoritmus látja, hogy otthon vagyunk, és érzékeli, hogy a töltőhöz csatlakoztattuk a telefont, akkor a 80% feletti töltést hajnalra időzíti. A funkció arra törekszik, hogy amikor végül levesszük a töltőről, addigra teljesen feltöltsön a telefonunk.

 

Hogyan lehet bekapcsolni a funkciót? 

Az iOS 13-as és annál újabb operációs rendszereket futtató iPhone-okon alapártelmezés szerint be van kapcsolva a telefonunk első beállításakor. Ha azonban olyan telefonnal rendelkezünk, amelyen iOS 13, vagy annál frissebb operációs rendszer fut, és mégsincs bekapcsolva az Optimalizált akkutöltés funkció, akkor azt a következő módon tehetjük meg: 

  • A beállításokon belül az „Akkumulátor” menüpontot kell megkeresnünk.
  • Ezen belül az „Akku állapota” fület kell kiválasztanunk
  • Ezt megnyitva már láthatjuk az „Optimalizált akkutöltés” opciót. 

Természetesen a funkció használata nem garancia arra, hogy idővel nem romlik majd az iPhoneunk akkumulátora, de mindenképpen segíthet minél tovább megőrizni a minőségét, illetve lelassítani az elkerülhetetlen öregedést.

 

Forrás: Yahoo sports

Kapcsolódó cikkek: 

 
Kommentek megjelenítése