Láthatáron a szuperkijelzős új iPadek

Almás Pletykák   |   2022.01.11 - 09:07   |   Írta: L Ferenc   |   1665
11. jan Láthatáron a szuperkijelzős új iPadek

Érkezőben az Apple első OLED paneles táblagépei.

A háttérvilágítás nélküli OLED képmegjelenítők világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, köszönhetően elsősorban lényegében végtelen kontrasztarányuknak, hatalmas betekintési szögeiknek, illetve alacsony fogyasztásuknak. Mostanság egyre több hordozható készülékbe és televízióba kerül ilyen panel, melynek köszönhetően az OLED árak is szépen lassan csökkenni kezdtek. 

Az Apple kínálatában is több olyan termék található, mely OLED kijelzőt vonultat fel: ilyen képernyő figyel az iPhone okostelefonokban és az Apple Watch okosórákban. Jó ideje pletykálnak arról, hogy az iPad táblagépek és a Mac számítógépek is OLED paneleket fognak kapni, erre azonban mindeddig nem került sor, vagyis ezen készülékekben mind a mai napig régivágású LCD-k, illetve mini-LED-es panelek teljesítenek szolgálatot. 

Jól értesült források szerint az Apple és a Samsung a közelmúltban szoros együttműködést folytatott annak érdekében, hogy 10,86 colos képátlójú OLED kijelző kerülhessen az új iPadekbe, azonban ezt a projektet a tavalyi esztendő harmadik negyedévében hirtelen leállították. Ennek hátterében állítólag az áll, hogy az Apple által támasztott elvárásoknak megfelelő paneleket a Samsung egyszerűen nem volt képes hatékonyan, megfelelő áron legyártani. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Apple teljesen elvetette volna az OLED kijelzőkkel kapcsolatos nagyszabású terveit. Iparági források szerint az amerikai gyártó továbbra is szorosan együttműködik a Samsunggal, és ennek az új projektnek az anyagi sarokköveit várhatóan 2022 második negyedévében helyezik le. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, a Samsung Apple-nek szállítandó új OLED paneljei valamikor 2023-ban láthatnak napvilágot, majd pedig 2024-ben debütálhatnak a kereskedelmi forgalomban azok azt első új iPadek, melyekbe már ezeket a szuperkijelzőket szerelik majd be. 

A Samsungnál jelenlegi 5.5-ös, illetve 6. generációs OLED gyártási technológiákat alkalmaznak, és a dél-koreai gyártó várhatóan a 8.5-ös generáció esetében juthat el arra a szintre, amellyel az Apple már teljesen ki tud békülni. 

Az Apple egyébként okos módon egyszerre több vasat tart a tűzben, vagyis nemcsak a Samsunggal, hanem a BOE-vel is szoros együttműködést folytat OLED fronton. Utóbbi gyártó állítólag a nagyobb méretű, akár 15 colos képátlójú OLED képernyőket szállítja majd az almás logós vállalat számára.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése