Miért nincsen az iPaden számológép?

Almás Pletykák   |   2021.11.28 - 16:47   |   Írta: Nagy Bence   |   2881
28. nov Miért nincsen az iPaden számológép?

Érdekes történet, ami Steve Jobs maximalizmusa miatt született.

11 éve mutatták be a legelső iPadet. Azóta óriási fejlődésen mentek keresztül az Apple táblagépei, azonban egy dologban nem változtak: még mindig nincsen rajtuk hivatalos, Apple által készített számológép. Egészen elképesztő, hogy 2021-ben még mindig nem kaptunk számológép-alkalmazást. Természetesen ettől függetlenül léteznek alternatívák, tudunk számolásokat elvégezni a táblagépeken, azonban egy ekkora méretű cégtől elvárná az ember, hogy az egyik legalapabb alkalmazással ellássa a tableteit. Azonban ennek az oka egészen bizarr és egy érdekes történet fűződik ahhoz, hogy miért nincs számológépe az iPad készülékeknek.

Amikor az első iPad készült, egy Scott Forstall nevű férfi vezette a szoftverfejlesztést.  Ő volt a felelős az iOS korai szakaszában megjelenő szkeuomorfikus felhasználói felületért. Az ő tervezetében az iPad prototípusához mellékelt számológép-alkalmazás egész egyszerűen az iPhone-os számológép felnagyított változata volt.  A szoftvercsapat feltételezte, hogy a végleges termék is ezzel a számológéppel fog érkezni, de amikor Steve Jobs egy hónappal az iPad megjelenése előtt meglátta, azonnal leszervezett egy találkozót Forstallal.

"Hol van az új számológép dizájnja? Ez szörnyen néz ki!”

Forstall így válaszolt: "Milyen új dizájn? Ezzel szállítjuk a terméket".

Jobs azt mondta: “Nem, ezzel nem szállíthatjuk.”

Bár Forstall megpróbálta meggyőzni Jobs-ot, hogy a számológép ezen változata maradjon az iPadben, Jobs nem engedett. Forstell ultimátumot kapott: tervezze át a számológép felhasználói felületét, hogy az jól nézzen ki az iPad nagyobb kijelzőjén, vagy az alkalmazás egyáltalán nem kerül bele.  Mivel az iPad megjelenése már csak hetekre volt, Forstall tudta, hogy csapata nem tudna a semmiből új alkalmazást készíteni, így az eredeti iPadet számológép nélkül szállították.  A felhasználókat ez arra kényszerítette, hogy harmadik féltől származó megoldásokat töltsenek le, amelyek többsége reklámokkal rendelkezik, és valószínűleg rosszabb élményt nyújt, mintha az iPad egyszerűen az iPhone számológép nagyított változatát tartalmazná.

 

 

Jobs és a számológépek

Talán furcsának tűnhet, hogy Jobs ilyen szigorú követelményeket támaszt egy olyan egyszerű dologgal szemben, mint egy számológép-alkalmazás. De ez nem volt szokatlan tőle. Sőt, nem is ez volt az első számológépes fiaskója. 

Még 1981-ben, amikor Steve Jobs a Macintosh fejlesztését vezette, nem volt elégedett a rendszer számológépének eredeti kialakításával.  Azt mondta Chris Espinosának (egyébként ő még ma is az Apple-nél dolgozik, ő a cég leghosszabb ideje dolgozó alkalmazottja): "Nos, kezdetnek nem rossz, de alapvetően ez így csúnya.  A háttér színe túl sötét, néhány vonal nem megfelelő vastagságú, és a gombok túl nagyok".  Espinosa megígérte Jobsnak, hogy addig dolgozik rajta, amíg elégedett nem lesz.  De minden egyes alkalommal, amikor a számológép új változatát készítette el, Jobs újabb és újabb dolgokra mutatott rá, amelyek nem tetszettek neki.

Így Espinosa úgy döntött, hogy inkább lehetővé teszi, hogy Jobs maga tervezze meg a számológépet. Egy olyan programot hozott létre, amely lehetővé tette a számológép vizuális tulajdonságainak testreszabását, a vonalak vastagságától a gombok méretéig. Olyannyira bonyolult volt tehát Espinosának Jobs elvárásainak megfelelni, hogy inkább csinált egy programot, amivel a vezérigazgató saját maga tudta megtervezni a számológép-alkalmazást. Jobs leült az új programmal, és 10 percet töltött azzal, hogy addig igazítsa a dizájnt, amíg elégedett nem lett.

 

De miért nincs ma számológép?

De mi a helyzet ma? Steve Jobs már nem vezérigazgatója az Apple-nek, de még mindig nincs számológép az iPadben. Nos, Marques Brownlee másfél éve egy interjú során épp erről kérdezte Craig Federighit.

Az Apple alelnöke ezt a választ adta: „Van néhány dolog, köztük a számológép-alkalmazás is, amit még nem készítettünk el meg, mert ahhoz, hogy megtegyük, szeretnénk valami igazán kiemelkedően nagyszerűt csinálni. Azt hiszem, nyilvánvalóan könnyű létrehozni egy számológép alkalmazást, de egy olyat létrehozni már nem könnyű, ami azt az érzetet kelti, hogy "wow, ez a legjobb iPad számológép!" Mi ezt szeretnénk. Talán a jövőben majd eljön ez a nap.”

Tehát addig nem készítenek iPad számológépet, amíg az nem lesz igazán nagyszerű, ami lényegében ugyanaz az álláspont, amit Jobs 2010-ben képviselt. A probléma az, hogy úgy tűnik, nem is dolgoznak egy iPad számológépen, hiszen már több mint egy évtizedük volt rá, hogy megvalósítsák. Bár könnyű frusztráltnak lenni az Apple filozófiájának ilyen furcsaságai miatt, azt is érdemes felismerni, hogy az effajta visszafogottságuk az új funkciók hozzáadásakor valószínűleg többet segít, mint amennyit árt. Ez biztosítja, hogy csak olyan funkciókat adnak hozzá a termékeikhez, amelyek javítják a felhasználói élményt, ahelyett, hogy rendetlenné vagy bonyolulttá tennék azt.

 

Számolás az iPaden

Bármi legyen is az oka annak, hogy az Apple nem adott hozzá számológép-alkalmazást az iPad-hez, az igazán különös az, hogy egy számológép valójában működik a táblagépeken, csak el van rejtve a szemünk elől.

Feltettünk Sirinek az iPaden egy matematikai kérdést: „Hány óra van egy hétben?” Ő sikeresen kiszámolta, hogy a válasz 168. A nagy meglepetés (ahogy az alábbi képen is látható): ezt a választ a számológépből kapta.

 

 

Egyszerű számítások elvégzésére tehát egyszerűen használhatjuk Sirit az iPaden. Más, bonyolultabb kérdéseket a Wolfram Alphán keresztül számolt ki az iPad. Amikor például megkérdeztük Siritől a 16 négyzetgyökét, a válasz a Wolframból érkezett.

Siri megkérdezése mellett azonban van egy másik módja is számolások elvégzésének: a Spotlight. A funkciót a kezdőképernyőn egyszerűen egy lefelé irányuló húzással tudjuk megnyitni, majd ezután számolásokat, vagy akár mértékegységek közötti átváltásokat is elvégezhetünk.

 

Forrás: Apple Explained

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése