iPhone Fold: Valósággá válhat az álom? - második rész

Almás Pletykák   |   2021.11.26 - 16:49   |   Írta: ARPII   |   761
26. nov iPhone Fold: Valósággá válhat az álom? - második rész

Egyre közelebb az új almás mobil.

hajlítható iPhone egy régóta dédelgetett álma sok Apple rajongónak, mostanra pedig egészen sok, akár konkrétabb bizonyítékunk is van amellett, hogy a cég már készített egy ilyen eszközt, de a nagyérdemű elől még rejtegeti. Ez a koncepciókészülék zsanérokkal ellátott hajlítható OLED kijelzővel rendelkezne, ami egy teljesen új szintre emelné az „iPhone élményt”.

Mai cikkünkben meg fogjuk nézni, hogy milyen is tulajdonképpen egy hajlítható iPhone, milyen processzorral érkezik majd, illetve milyen szabadalmakat védetett le eddig az Apple a mobillal kapcsolatban. Ne felejtsétek el, hogy ez egy két részes sorozat második fele, aminek az elejét ezen a linken keresztül érhetitek el. Ott szó volt a dizájnról, kijelzőről, kamerákról és a biometrikus azonosításról is.

 

Processzor

Az Apple az A szériás chipjeit használja az iPhone modelleknél, ami egy valószínű lépés lehet a hajlítható modell esetében is, így majd egy A16, A17 vagy későbbi lapkát is láthatunk majd ebben a készülékben.

 

Emellett a cégnek vannak erősebb A szériás processzorai is, amiket az iPad vonalon használnak, például az A12Z Bionic, ami még komolyabb teljesítmény potenciált rejt magában. Nem véletlenül, hiszen nagyobb gép, több lehetőség, komolyabb programok, így egy tablet méretűvé nyitható eszközben nem kizárt, hogy erre is szükség lehet majd. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a legújabb iPad Pro modell megkapta a MacBook-okba szánt M1-es lapkát, ami felmossa a padlót minden konkurenciával. Ezt a lehetőséget sem zárnánk ki, viszont ez talán már tényleg a feleslegesen gyors kategóriába tartozna, amit senki nem tudna rendesen kihasználni.

 

MagSafe

Az Apple miután eltemette a MagSafe technológiát a MacBook-oknál, újra feltámasztotta azt, viszont ezúttal az iPhone-nál, a 12-es szériával. Ezt jelenleg vezeték nélküli töltéshez, illetve különböző kiegészítők csatlakoztatásához használják, mágnesesen, a jövőben pedig akár adat átviteli szerepet is betölthet ez a technológia.

 

Az EU-s szabályozások miatt az Apple hamarosan lehet hogy arra lesz kényszerítve, hogy elhagyja a Lightning portot az iPhone-ról, és azt USB-C-re cserélje, mint univerzálisabb megoldás. Egyesek szerint azonban a cég hamarabb fogja meglépni a teljes vezeték nélküliséget, minthogy USB-C-re váltson. Így talán már a hajlítható iPhone is port mentes lesz, ami tökéletes lehetőség a MagSafe továbbfejlesztésére. Ez pedig előnyt is jelenthet a konkurenciával szemben, hiszen így számos egyedi kiegészítőt használhatunk majd a hajlítható iPhone-unkkal.

 

Szabadalmak

Az Apple mindenre szabadalmat ad be, amivel kísérletezik, így biztosítva magát. Ez azonban azt is jelenti, hogy nem szabad készpénznek venni minden ilyen dokumentumot, amit az interneten látunk.  Ezek a szabadalmak az általános koncepcióktól egészen a specifikus illusztrációkig és felhasználási módokig terjednek, a legkorábbi pedig egészen 2016-ra nyúlik vissza, ami szintén csak azt mutatja, hogy a vállalat már régóta érdekelt ebben a technológiában, és komolyan is veszik.

 

Flexibilis kijelző szabadalom

 

Egy szabadalom olyan gördülő mechanizmust ír le, amely csúsztatással tudná felfedni a kijelzőt. Ez történhet görgetésszerű funkcióval, vagy egy merevebb kijelzővel, amelynek két külön fele átfedésben van, és szétcsúszik, hogy több kijelzőt fedjen fel.

Más szabadalmak egy feltekerhető megoldást írnak le a kijelző tárolására és előhúzására egy hengerből. Az Apple még azt is leírta, hogy a képernyő feltekerve is használható lenne, ami értesítések és egyéb információk megjelenítésére lehet hasznos.

 

Zsanér szabadalom

 

Az egyik szabadalom egy fogaskerekeket használó összetett zsanért mutat be, amely lehetővé teheti, hogy a kijelző befelé vagy kifelé nyíljon ugyanazon a készüléken. Ez azt jelenti, hogy a készülék zárt formában is használható, majd kinyílhat egy tabletté, később pedig tovább hajolhat kifelé, amíg a képernyő visszahajlik önmagára.

Az Apple olyan akkumulátorokat is szabadalmaztatott, amelyek egy zsanéron keresztül csatlakoznak. Így ahelyett, hogy két különböző akkumulátorcellát használnának, egyetlen cella képes kitölteni a zsanér helyét, így nagyobb kapacitással rendelkezhet.

 

Egyéb szabadalmak

Természetesen egy összehajtható iPhone-nak nem kell egybefüggő kijelzővel rendelkeznie. Egy szabadalom szerint a felhasználók képesek lehetnének a telefonjaikat egymás közelébe helyezni, hogy megosszák a képernyőjüket. Ez azt jelenti, hogy egy kifejezetten erre készült tokban két iPhone-t kombinálhatnának egy "összecsukhatóvá", hasonlóan a Surface Duo-hoz, vagy egy Nintendo DS-hez.

 

Bár nem azonos az összehajtható mobil fogalmával, de akár ez is lehet az "iPhone Fold" jövőbeli funkcionalitása. Egy helyzetben egy Surface Duo, majd egy másikban a felhasználó különálló darabokra tudná választani a készülékeket, akárcsak egy Nintendo Joy-Con-ok esetében.

 

Az Apple egy olyan rugalmas tokot is szabadalmaztatott, amely egyes részein merev marad, más részein pedig rétegek segítségével hajlítható. A tokra egy olyan készülék védelméhez lehet szükség, amely folyamatosan változtatja az alakját, és emiatt könnyebben elejthetjük.

 

Hibák az iparágon belül, és a tanulságok

Mint a legtöbb új technológia esetében, az Apple most sincs az elsők között, aki hajlítható eszközökkel próbálkozik. A Samsung jó pár éven keresztül dolgozott a saját modelljén, ami az első tényleg rendesen működő ilyen eszköz volt a piacon, majd a termékekkel kapcsolatos kezdeti problémákon a nyilvánosság előtt kellett megbírkózniuk.

Az első Samsung Galaxy Fold 2019 áprilisában jelent meg, egy függőlegesen összehajtható, tabletté nyitható készülékként. Ezt a kialakítást nagyon szerették a felhasználók, és a technológia új lépcsőfokaként harangozták be.

 

A Galaxy Fold azonban egy "béta" terméknek bizonyult, amely a nem megfelelően tesztelt technológiával csalódást okozott a vásárlóknak. A kijelző könnyen befojt, a képernyő kinyitáskor középen gyűrődött, és a védőfólia könnyen eltávolítható volt, ami tönkretette magát a megjelenítőt. Összehajtva kétszer olyan vastaggá vált, apró külső kijelzővel, és egy nagyobbal a belső részen, amelynek az egyik oldalán egy hatalmas notch volt látható.

 

Az összecsukható technológia sajnos még nem állt készen a nagyérdemű számára, a több mint $2 000-os (kb.: 650 000 Ft) árat tekintve pedig ezt valószínűleg a Samsung is tudta. Az ezt követő Galaxy Z Flip tanult a Galaxy Fold hibáiból, és összességében sokkal jobb élményt nyújtott. A Galaxy Z Fold 2 2020 végi megjelenésével a Samsung úgy tűnt, hogy megoldotta a "béta-generációs" készülék számos problémáját.

A Galaxy Z Fold 2 sokkal vékonyabb volt, már nem jött elő a gyűrődési problémája, és az általános felhasználói élményt sokkal gördülékenyebbé tette. Emellett pedig a szoftver is sokkal teljesebb volt, mint a korábbi iterációkban. A Galaxy Z Fold 3-ról nem is beszélve, ami már egy ténylegesen használható mobil, és tablet is volt egyszerre.

 

Ha az Apple mégis piacra dob egy "iPhone Fold"-ot, a vállalatnak bőven lesz ideje megtanulni az iparág többi tagjától, hogy mit nem szabad csinálni. A Samsung-nak is lesz ideje arra, hogy az Apple első készülékének megjelenéséig tökéletesítse a kihajtható kijelzőtechnológiáját.

 

Megjelenés

A megszokott kiszivárogtatóink sajnos meglehetősen csendesek voltak az „iPhone Fold” -dal kapcsolatban. Az Apple egyelőre ugyanis csak különböző modellekkel kísérletezik, amihez hozzá tartozik a megfelelő kijelző és egyéb komponensek kiválasztása, a gyártó partnerével, a Foxconn-nal. Ezek alapján még hónapokra, ha nem évekre vagyunk attól hogy megtörténjen a végleges dizájn kiválasztása és a gyártás megkezdése.

A vállalatnak ezen felül el kell készítenie egy kifejezetten ehhez a hardverhez tervezett szoftvert is, ami nem feltétlenül lesz drasztikusan eltérő az eddig jól ismert iOS-től. Gondoljunk csak az iPad-re, ami iPadOS-t futtat, ami kifejezetten ehhez a kijelző mérethez lett fejlesztve, azonban mégis nagyon hasonló az iOS-hez. A kialakítástól függően, az „iPhone Fold” használhatja valamelyik operációs rendszert a kettő közül, vagy akár a fúziójukat is.

 

Sok fejlesztő már most is úgy készíti az alkalmazásait, hogy az kompatibilis legyen különböző kijlezőméretekkel. Ez abszolút szerencsés a hajlítható iPhone esetében, hiszen itt szükség lehet majd egyszerre telefonos és tabletes nézetre is egy-egy alkalmazás esetében, illetve a kettő közti váltásnak is gördülékenyen kell majd történnie.

A híres Apple elemző, Ming-Chi Kuo szerint az Apple leghamarabb 2023-ban dobhatja piacra az első hajlítható mobilját, ami $1 500-os (kb.: 465 000 Ft) árcédulát kaphat majd.

Ne felejtsétek el, hogy ez egy két részes sorozat második fele, aminek az elejét ezen a linken keresztül érhetitek el. Ott szó volt a dizájnról, kijelzőről, kamerákról és a biometrikus azonosításról is.

Ti mit gondoltok a hajlítható iPhone gondolatáról, szívesen vennétek ilyen mobilt? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:
Kommentek megjelenítése