iPhone Fold: Valósággá válhat az álom? - első rész

Almás Pletykák   |   2021.11.26 - 15:42   |   Írta: ARPII   |   2857
26. nov iPhone Fold: Valósággá válhat az álom? - első rész

Egyre több a bizonyíték.

A hajlítható iPhone egy régóta dédelgetett álma sok Apple rajongónak, mostanra pedig egészen sok, akár konkrétabb bizonyítékunk is van amellett, hogy a cég már készített egy ilyen eszközt, de a nagyérdemű elől még rejtegeti. Ez a koncepciókészülék zsanérokkal ellátott hajlítható OLED kijelzővel rendelkezne, ami egy teljesen új szintre emelné az „iPhone élményt”.

Mai cikkünkben meg fogjuk nézni, hogy milyen is tulajdonképpen egy hajlítható iPhone, milyen formában érkezik majd el hozzánk, illetve milyen kijelzőt és kamerákat kaphat majd. Ne felejtsétek el, hogy ez egy két részes sorozat első fele, aminek az elejét ezen a linken keresztül érhetitek el. Ott szó lesz a processzorrólMagsafe-ről, illetve az eddig benyújtott szabadalmakról is.

 

Ez a kissé még megfoghatatlan készülék, ami egyelőre inkább csak fogalomként él az emberek fejében, nem más mint az „iPhone Fold”. Az eszköz az esetek többségében szabadalmi papírokon tűnt föl eddig , azonban az Apple „hamarosan” fizikai termékként is megjelentetheti ezt az eszközt, akár 1-3 éven belül. A cég közel sem lenne első a piacon, ugyanis már számos jól működő megoldást láthattunk az évek során, az Apple viszont mostanában azt a filozófiát követi, hogy hátra dől, megfigyel, és amit jónak lát azt megvalósítja a maga elképzelése szerint.

Két irány lehetséges jelenleg az információink szerint, az első egy tablet ami telefonná hajtható össze, vagy pedig egy „clamshell” dizájnt követő termék, ami egy normál méretű telefonná nyitható ki, akár csak egy retro flip telefon. A Samsung mindkét megoldással dolgozik már, hiszen ott van a Galaxy Z Flip, ami a clamshell elvet követi, és a Galaxy Z Fold, ami a tablet megoldást részesíti előnyben.

 

Természetesen mi „iPhone Fold” és „iPhone Flip” -ként hivatkozunk az eszközökre, azonban szinte biztos, hogy a cég elfogja kerülni ezt a névhasználatot, érthető okokból. Sőt az sem kizárt, hogy az iPhone név sem lesz majd a termékhez ragasztva. Természetesen az eszköz alapvetően így is egy iPhone lesz, ami iOS-t futtat, pár extra funkcióval, amit a hajtogatós mechanizmus magával hoz.

 

Dizájn

Az iPhone mindig is egy olyan eszköz volt, ami először a megjelenésével fogta meg az embereket, évről-évre vékonyabb kialakítás, szebb dizájn. Habár idén az iPhone 13 kicsivel vastagabb és nehezebb is lett, ennek köszönhetően viszont több üzemidőt is kaptunk. Amikor viszont eljutunk az „iPhone Fold” -dig, akkora viszont drasztikusan vékonyabbnak kell lennie a háznak, hiszen ez az eszköz félbehajtva kétszer olyan vastag lesz, mint alapállapotban, és még így is kényelmes fogást kell, hogy eredményezzen.

A hajlítható eszközöknek több mozgó alkatrészük is van, akárcsak a zsanér. Ez pedig idővel kopni fog, majd feladja a küzdelmet, ami fontos hogy minél később történjen, hiszen az Apple a minőségről is híres. Szerencsére a zsanér rendszerek készítése nem áll távol a cégtől, gondoljunk csak a MacBook-okra, amit akár egy ujjal is ki tudunk nyitni, de közben még is stabilan állnak abban a pozícióban, amibe beállítottuk őket. Ezek alapján nagyon reméljük, hogy az Apple valamilyen igazi innovációt hoz majd a piacra ezen a téren.

 

Egy korábban kiszivárgott információ szerint az Apple kifejlesztett egy eszközt, ami hasonló a Microsoft Surface Duo-hoz. Jon Prosser szerint a készülék egy iPhone 11-hez hasonlított, zsanérral és két megjelenítővel, amelyek különállóak voltak egymástól. Ez a szál azonban 2020 júniusa óta nem látott újra napvilágot, bármilyen újabb információ, vagy bizonyíték formájában.

 

A legfrissebb értesülések szerint az Apple jelenleg a „clamshell”​ kialakítással kísérletezik, ami a már korábban említett régi flip telefonok megoldására épül. Így a telefon kinyitott állapotban egy normál mobilra emlékeztet, de ezt félbe tudjuk hajtani, majd zsebre vágni.

 

Kijelző

A jövő iPhone-ja kijelzőtechnológiában nem változik majd sokat az elődökhöz képest. A jelenlegi modellek OLED kijelzőt használnak, amik most is hajlíthatóak lennének bizonyos szempontból, ezért akár a jövőt is jelenthetik majd.

A nagyobb kijelzős készülékek, akárcsak az iPad Pro vagy MacBook Pro a mini LED technológia felé hajlanak, azonban az iPhone meg fog maradni az OLED mellett, mivel ott több előnye van annak a kijelzőtechnológiának. Ez pedig igaz a hajlítható eszközökre is, mivel ez a fajta megjelenítő jobban bírja a hajlítást. Régebben, amikor ez a fajta technológia be lett mutatva a piacon, a gyártók feltekerhető panelekkel szemléltették ezt.

 

Az Apple mind a horizontális mind a vertikálisan hajlítható modellekkel is kísérletezik, habár az első előrébb jár a fejlesztési folyamatban. Kijelző technológiát illetően azonban nem csak az OLED, de a micro LED is ott van a versenyben, persze azt még nem lehet tudni, hogy melyik lesz a végső befutó.

 

Kamerák és Biometrika

Az Apple manapság már egyre több kamerát helyez a prémium telefonjaira, ez a trend pedig az „iPhone Fold” -dal is folytatódhat. Ez azért is valószínű, mivel egy átlagos mobilnak két oldala van (elő és hátlap) amire kamerákat lehet helyezni, azonban egy hajlítható mobilnak van eleje, hátulja, belső és külső fele is, ami megduplázza a lehetséges felületek számát.

A kamera manapság az egyik, ha nem a legfontosabb része a telefonoknak, így egy ultra prémium iPhone-nak a legjobbakkal kell majd rendelkeznie. A kamerák mellett azonban szükség van egyéb szenzorokra is, például a Face ID-hoz, ami igencsak jó kérdés, hogy hova fog majd kerülni egy hajlítható iPhone-on.

 

Az Apple minden bizonnyal azt az elvet követi majd, hogy a szelfi kamera és a Face ID szenzorok a belső kijelzőre kerülnek majd, míg a készülék külső felületén kapnak majd helyet a fő kamerák és a LiDAR szenzor. Nem valószínű, hogy az Apple ennél komplexebbé tervezné a hajlítható iPhone-t kamera szempontjából, legalábbis az első generációnál biztos.

Ez a kialakítás megnehezítheti majd a feloldási lehetőségek megoldását, és azok használatát is egyaránt. Egy biztos, a készüléket bármilyen állapotban (nyitott, zárt) és pozícióban fel kell majd tudnunk oldani, amire a legjobb megoldás a Touch ID lehetne, akárcsak az iPad Air 4 esetében, a készülék oldalán a fő gombba integrálva.

Természetesen szóba jöhet a Face ID is, de amennyiben ez csak akkor lenne elérhető amikor az eszköz nyitva van, az nagyban lekorlátozná a feloldási lehetőségeket. Persze ez egy flip telefonnál, ahol elképzelhető, hogy csak belső kijelző van (külső nincs), nem feltétlenül jelentene problémát, egy tabletté hajtogatható mobilnál azonban már más a helyzet, így itt talán a Face ID és Touch ID kombinációja lenne a legjobb megoldás.

Ne felejtsétek el, hogy ez egy két részes sorozat első fele, aminek az elejét ezen a linken keresztül érhetitek el. Ott szó lesz a processzorrólMagsafe-ről, illetve az eddig benyújtott szabadalmakról is.

Ti mit gondoltok a hajlítható iPhone gondolatáról, szívesen vennétek ilyen mobilt? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:
Kommentek megjelenítése