Miért maradnak az iPhone-ok 1%-on olyan sokáig?

Tippek és trükkök   |   2021.11.28 - 21:00   |   Írta: Nagy Bence   |   4368
28. nov Miért maradnak az iPhone-ok 1%-on olyan sokáig?

Bizonyára mindannyiunkkal megtörtént már, hogy telefonunk akkumulátora leesett 1%-ra, majd gyanúsan sokáig itt maradt, anélkül hogy kikapcsolt volna. Megnéztük, mi lehet ennek az oka.

A jelenség nem csak az Apple készülékein figyelhető meg, hanem gyakorlatilag minden újratölthető eszközön, ami rendelkezik akkumulátorral. A magyarázat kifejezetten egyszerű: az akkumulátorok töltöttségét igazán nehéz mérni.

Az akkumulátorok nem olyanok, mint a gáztartályok - ezek esetében a maradék energia térfogat alapján pontosan kiszámítható. Az akkumulátorok ehelyett a kimenő feszültséget használják a kapacitás kiszámításának fő mérőszámaként. Amikor a kimeneti feszültség erős, az akkumulátor többnyire tele van.  Ahogy gyengül, az akkumulátor töltöttsége csökken. Ezek alapján végez tehát telefonunk kalkulációt és próbálja megbecsülni, hogy hány százalék maradt.

A kihívást az egészben a feszültségszint töltöttségi százalékként való értelmezése jelenti, mivel egyéb változók is befolyásolhatják a számot. Ha például hidegben, fagy körüli hőmérsékleten használjuk az iPhone-t, az akkumulátor egy része egyszerűen nem lesz elérhető, amíg feljebb nem melegszik. Továbbá, ha telefonunkat már évek óta használjuk, az akkumulátora rosszabb állapotban lehet, hiszen a lítium-ion cellák idővel kémiailag degradálódnak.

Egyébként a Beállítások alkalmazásban, az Akkumulátor menüpont alatt találunk egy ‘Akku állapota’ pontot, amire rákattintva láthatjuk, hogy a maximális kapacitásához képest milyen állapotban van akkumulátorunk. Illetve itt kapcsolhatjuk be az ‘Optimalizált akkutöltést’ is, ami arra hivatott, hogy csökkentse az akkumulátor elhasználódását és javítsa annak élettartamát azáltal, hogy korlátozza azt az időt, mialatt az iPhone teljesen, 100%-ra fel van töltve. Ha a funkció be van kapcsolva, az iPhone bizonyos helyzetekben késlelteti a töltést 80% fölött. Az iPhone a készüléken belüli gépi tanulás segítségével megtanulja a napi töltési rutint, így az Optimalizált akkumulátortöltés csak akkor aktiválódik, amikor az iPhone előre jelzi, hogy hosszabb ideig töltőhöz lesz csatlakoztatva - például az éjszaka folyamán.

 

Mindenképpen érdemes akkumulátorunk állapotát figyelemmel tartani, ugyanis az elöregedett akksi olyan problémákat okozhat, mint a teljesítménycsökkenés, a rövidebb akkumulátor-üzemidő, a lassabb alkalmazásindítás, az alacsonyabb képfrissítési ráta, a hangszóró alacsonyabb hangereje és a pontatlan töltöttség-mutató.

Tehát annak ellenére, hogy az olyan vállalatok, mint az Apple, komoly munkával összetett algoritmusokat hoznak létre a hátralévő akkumulátortöltöttség kiszámításához, ezek nem tökéletesek. Sőt, hajlamosak arra, hogy a biztonság kedvéért alábecsüljék, mennyi töltöttség maradt még az akkumulátorban - ezért tűnhet úgy, hogy az iPhone-od gyorsabban esik le 100-ról 90 százalékra, mint mondjuk 30-ról 20 százalékra. Bár az akkumulátor mindkét esetben 10 százalékkal csökken, az algoritmus a kapacitás alulbecslése miatt több energiát fedez fel a ciklus vége felé. Bizonyos estekben ezért történik az is, hogy az iPhone eléri az egy százalékot, majd relatív sok ideig nem kapcsol ki, hiszen valójában még több van az akkumulátorban, mint 1%.  Ennek eredményeképpen az utolsó százalék szokatlanul hosszú használatot biztosít, mielőtt a készülék leállna.

 

Forrás: Apple Explained

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése