Mit hoz 2022?

Tech Hírek   |   2021.11.18 - 08:01   |   Írta: L Ferenc   |   1192
18. nov Mit hoz 2022?

Beletekintünk egy picit az okostelefonok üveggömbjébe.

Az okostelefon-piacon mostanság rengeteg a bizonytalanság, elég csak az egész világot sújtó koronavírus-járvány negatív hatásaira, vagy a nemcsak a tech-, hanem az autós szektort is igen erősen befolyásoló globális chiphiányra gondolnunk. Mindenesetre a szakértők megpróbálkoznak a lehetetlennel és már most jóslásokba bocsátkoznak azzal kapcsolatban, hogy mi várható 2022-ben a smartphone világpiacon.

A Trendforce piackutatói úgy vélik, hogy jövőre várhatóan 1,39 milliárd okostelefon talál majd gazdára globálisan, ami 3,8 százalékos növekedést jelenthet 2021-hez képest, de ez persze már csak amiatt is spekuláció, mert novemberben értelemszerűen még az idei év eladási adatait sem ismerjük. Az elemzők úgy látják, hogy 2022-ben elsősorban a fejlődő országok piacai és a fejlett országokban erősödő készülékcsere hajlam biztosítja majd a növekedéshez szükséges potenciált. 

Érdekesség, hogy 2022-ben várhatóan már 660 millió 5G kompatibilis mobilt fognak eladni, ami azt jelenti, hogy a teljes éves eladás körülbelül 47,5 százalékát már ezek a szupergyors mobilnet kapcsolattal rendelkező készülékek fogják kitenni. 

A Trendforce előrejelzései azt mutatják, hogy jövőre a Samsung mintegy 276 millió okostelefont fog forgalomba hozni, ami 20 százalékos piacrészt jelenthet. Nem hangzik rosszul, viszont megjegyzendő, hogy a dél-korai mamutcég 2022-ben várhatóan csak igen visszafogott, 1,1 százalék körüli növekedést tud majd produkálni.

A képzeletbeli dobogó második fokára várhatóan az Apple állhat majd fel, mely amerikai vállalat 243 milliós eladási mennyiség révén körülbelül 18 százalékos piaci részesedésre számíthat. Az almás logós gyártó jövőre 5,4 százalékos növekedést hozhat össze.

A harmadik erőnek az a Xiaomi tekinthető, mely 2022-ben várhatóan igen jelentős, 15,8 százalékos növekedésről tehet tanúbizonyságot. A kínai cég jövőre 220 millió készüléket értékesíthet, ami 16 százalékos piacrészhez lehet elegendő. 

2,5 százalékos növekedést követően 2022-ben az Oppo lehet a negyedik legnagyobb mobilgyártó. Ez a kínai vállalat az előrejelzések szerint 208 millió telefont adhat el jövőre és ez 15 százalékos piaci részesedést jelenthet a számára. A 6,4 százalékos növekedésre prognosztizált Vivo 2022-ben 149 millió telefont dobhat piacra, ami 11 százalékos piacrészt hozhat magával. 

A Trendforce munkatársai azzal számolnak, hogy az Apple már az első negyedévben előrukkolhat egy új okostelefonnal, mely nem lesz más, mint a kompakt formában igen kerek szolgáltatási kört felvonultató új iPhone SE. Utóbbi előreláthatólag egy 4,7 colos érintőkijelzőt és egy remek A15 Bionic chipsetet fog felvonultatni, aztán pedig ősszel menetrendszerűen érkeznek majd az igazi nagyágyúk, jelen esetben az iPhone 14 termékcsalád tagjai. Amennyiben hihetünk a pletykáknak, az iPhone 13 mini nem kap majd utódot.

A kínai gyártók a saját hazájukban már nem számíthatnak jelentős növekedésre, így emiatt a globális piacokat veszik célkeresztbe. Az öt legnagyobb gyártó az előrejelzések szerint a teljes piac közel 80 százalékát fogja uralni, és a fennmaradó kevesebb mint 300 millió mobilon osztozik majd az összes többi cég, így például a Huawei, a Honor, a Motorola, az Asus, a ZTE és a Sony. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése