Brutális dokkolót kaptak a MacBook Prók

Tech Hírek   |   2021.11.16 - 09:39   |   Írta: L Ferenc   |   1866
16. nov Brutális dokkolót kaptak a MacBook Prók

Csatlakozó aljzatból ezúttal egyáltalán nincs hiány.

A Hyper bemutatta legújabb dokkolóját: a 13, 14, 15 és 16 colos kijelzővel szerelt MacBook Prókhoz szánt újdonságon nem kevesebb, mint 15, azaz tizenöt port sorakozik egymás mellett. A keresztségben HyperDrive 4K Multi-Display Docking Station nevet kapott újdonság akár három darab 4K felbontású külső kijelzőt is meg tud hajtani a komolyabb Mac számítógépeken.

A fedélzeten többek közt három HDMI-port és három DisplayPort található, melyek mindegyike teljes körű 4K támogatással rendelkezik, 60 Hz-es frissítés mellett. Kapunk tovább egy gigabites Ethernet csatlakozó aljzatot, egy 100 W kimenő teljesítményű USB-C PD (Power Delivery) töltőportot, két darab 10 Gbit/s sebességű USB-C aljzatot és ezzel még messze nincs vége a felsorolásnak. 

A dokkolón ugyanis van még egy 10 Gbit/s tempóra képes USB-A port, két darab 5 Gbit/s sebességű USB-A aljzat, valamint egy 104 MB/s sebességű SD/microSD memóriakártya-slot. A támogatott MacBook Prókhoz három USB-C-n keresztül csatlakoztatható dokkoló esetében az egyik USB-C kábel támogat 11 port, míg a további egy-két kábellel oldható fel az egy-két további HDMI-DisplayPort. Amennyiben mind a 15 portot használni szeretnénk, mindenképpen 3 kábellel kell megoldanunk a csatlakoztatást. 

Az újdonság bármely HDMI, illetve DisplayPort csatlakozója használható ahhoz, hogy kialakítsunk egy hárommonitoros rendszert. A minőségi alumíniumból készülő dokkolót úgy alakították ki, hogy tökéletesen passzoljon a MacBook Prók alá, és a fejlesztők arról is gondoskodtak, hogy a működés keletkező hő rendben távozni tudjon a rendszerből. 

A gyártó egyébként kétrészes moduláris megoldásban dobja piacra a HyperDrive-ot: a 13 és 14 colos MacBook Prókhoz a dokkoló főegysége 13 portot vonultat fel, két-két HDMI és DisplayPorttal. A 15 és 16 colos masinák esetében egy mágneses bővítővel oldható meg a teljes 15 portos használat, és a gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy a három darab 4K kijelző használatához mindenképpen 15-16 colos MacBook Próra van szükség, mert csak ezek rendelkeznek az extrém használathoz szükséges sávszélességgel. 

A Hyperdrive bármilyen 2016 és 2021 között készített USB-C-s MacBook Próval kompatibilis, ezenkívül pedig többek közt windowsos PC-kel, Chromebookokkal és egyéb számítógépekkel is minden további nélkül használható. 

Az Indiegogón jelenleg 124 dolláros (40 ezer forint) áron kínálják a 13-14 colos gépekhez való alapmodellt, a fullos kivitelért pedig 149 dollárt (48 ezer forint) kérnek el. Az első példányokat az ígéretek szerint decemberben vehetik majd át a megrendelők. Az alapmodell hivatalos listaára 249 dollár (80 ezer forint) lesz, a fullos verzióért pedig 299 dollárt (96 ezer forint) kérnek majd el.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése