10+ funkció, amit az első iPhone még nem tudott

Tech Hírek   |   2022.01.30 - 22:16   |   Írta: ARPII   |   1714
30. jan 10+ funkció, amit az első iPhone még nem tudott

Sok minden változott azóta.

Idén januárban volt 15 éve, hogy Steve Jobs bemutatta az első iPhone-t a nagyérdeműnek a Macworld expón, San Francisco-ban. Ez az eszköz forradalmasította az okostelefon piacot, ennek ellenére azonban érdemes azt is megjegyezni, hogy mennyit fejlődött az évek során.

 

Az évforduló jeles alkalmából úgy gondoltuk, hogy bemutatunk Nektek pár funkciót, ami a 2007-es modellben még nem volt jelen, azóta viszont nagyban megkönnyítette a mindennapjainkat.

 

App Store

 

Manapság ezt talán már lehetetlen elképzelni, de az első iPhone bizony nem rendelkezett alkalmazás áruházzal, ahonnan le tudtunk volna tölteni plusz applikációkat. Ez a telefon ugyanis olyan előre telepített alkalmazásokkal érkezett, mint például a Telefon, Időjárás, Jegyzetek, Naptár, Fotók, Számológép, és így tovább. Hivatalos módja ugyanis nem volt annak, hogy külső fél által létrehozott appokat telepítsünk a telefonra, hiszen az App Store 2008 júliusában debütált. Itt a fejlesztők web-alapú alkalmazásokat tudtak kínálni a felhasználók számára, ez azonban még közel sem hozta azt az élményt, mint egy rendesen lefejlesztett applikáció.

 

Másolás és Beillesztés

 

Magától értetődőnek tűnik, de a másolás és beillesztés funkció csupán 2009-ben került az iPhone repertoárjába, egy iOS frissítés során.

 

Előlapi kamera

 

A szelfik manapság már a mindennapok szerves részét képezik, anno viszont ez nehezen volt kivitelezhető, hiszen csak a hátlapon lévő kamerát tudtuk használni. Egészen pontosan 2010-ben, az iPhone 4 hozta el számunkra az előlapi kamerát, amivel megérkezett a FaceTime videóhívás is.

 

Videó felvétel

 

Ha már videóhívás, akkor ne feledkezzünk meg a videó felvételről sem, ami szintén nem volt lehetséges az eredeti iPhone-nal, amikor megjelent. Ez a funkció ugyanis 2009-ben érkezett meg, az iPhone 3GS megjelenésével.

 

Zseblámpa

 

LED villanó nélkül az első iPhone nehezen tudott volna zseblámpa funkciót ellátni, igaz az App Store megjelenéséve érkezett pár zseblámpa alkalmazás, ami egy fehér kijelzőt jelenített meg, maximális fényerő mellett, ez pedig egy egészen elfogadható félmegoldás volt. A hardveres megoldásra három évet kellett várnunk, egészen 2010-ig, amikor is az iPhone 4 megkapta a LED villanót a hátlapi kamerája mellé.

 

Kép üzenet (MMS)

 

Az eredeti iPhone támogatta a szöveges üzeneteket SMS-en keresztül, képek küldésére azonban nem volt lehetőség. Az MMS funkció az iPhone OS 3.0-val debütált 2009-ben, azonban csak az iPhone 3G, és 3GS-re.

 

GPS

 

Az első szériás almás telefon előre telepített Google Maps-szel rendelkezett, pontos útbaigazítást azonban még nem tudott adni, ugyanis nem volt benne beépített GPS. Erre egy évet még várni kellett, a 2008-as iPhone 3G-ig.

 

Háttérkép

 

Az iPhone-okon nem volt lehetséges beállítani egyedi háttérképet, egészen az iOS 4-ig, amit 2010-ben mutattak be, ez a szoftverfrissítés pedig nem támogatta az első generációs iPhone-t.

 

Siri

 

Az Apple hangalapú asszisztense az iPhone 4S-sel debütált, még 2011-ben, ekkor azonban még eléggé kezdetleges volt, és csak kevés kérdésre tudott hasznos válasszal szolgálni.

 

Touch ID és Face ID

 

Míg a modern iPhone és iPad-ek biometrikus azonosítással is feloldhatóak, akárcsak a Face ID, és Touch ID, az első generációs iPhone-t még csak egy négy jegyű kóddal tudtuk lezárni. A Touch ID 2013-ban érkezett meg az iPhone 5S-sel, a Face ID pedig 2017-ben az iPhone X-zel.

 

Lightning csatlakozó

 

Ahogyan sok iPod, úgy az első Apple telefon is egy 30 pines megoldással volt tölthető, amit a cég 2012-ben, az iPhone 5 megjelenésével nyugdíjazott.

 

Retina kijelző

 

2010-es bemutatkozásával az iPhone 4 előlapján, a Retina kijelző volt korának legnagyobb felbontásával rendelkező megjelenítője, ami négyszer annyi pixellel rendelkezett, mint az első modellé.

 

Vezeték nélküli töltés

 

Az első vezeték nélküli töltést támogató Apple telefon az iPhone 8 volt, ami egyszerre jelent meg az iPhone 8 Plus-szal, és az iPhone X-szel még 2017-ben, tíz évre az eredeti iPhone bemutatójára.

 

Vizállóság

 

A víz és az elektronikai eszközök sosem voltak jóban, ez pedig az iPhone-ra is igaz. Az első ilyen eszköz a cég tárházában az iPhone 7 és iPhone 7 Plus voltak, amik ugyan még csak IP67-es tanúsítvánnyal rendelkeztek, így 1 méter mélyre meríthettük őket, legfeljebb 30 percen keresztül, azonban már ez is nagy előrelépésnek számított. Az első IP68-as tanúsítványt szerző iPhone az XS, illetve XS Max voltak, amiket már 2 méterre is meríthettük, akár fél óráig.

 

Ezek voltak az újdonságok, amiket mi fontosnak találtunk, és az eredeti iPhone még nem rendelkezett velük.

Ha esetleg kihagytunk volna valamit, és szerintetek mindenképpen helye lenne a listán, akkor írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése