6 Apple termék, amit idén még nem láthatunk

Almás Pletykák   |   2022.01.30 - 12:22   |   Írta: ARPII   |   986
30. jan 6 Apple termék, amit idén még nem láthatunk

A jó dolgokra várni kell.

Eddig sok szó esett már arról, hogy milyen almás eszközöket láthatunk majd 2022-ben. A cég azonban sok olyan terméken is dolgozik, amit szinte biztos, hogy nem fognak bemutatni az elkövetkezendő 12 hónapban, vagy esetleg még később sem. Mai cikkünkben pár ilyen termékre vetünk egy közelebbi pillantást, és megnézzük, hogy vajon mire is számíthatunk tőlük a jövőben.

Persze azt is érdemes hozzátenni, hogy a listán szereplő termékek közül nem biztos, hogy az összes meglátja majd a napvilágot. Sok eszköz van, ami a fejlesztés korai stádiumában van még, itt pedig bármi megtörténhet, és az Apple akár teljesen el is vághatja az adott projektet, ha éppen úgy látják jónak.

 

Apple TV beépített hangszóróval és FaceTime kamerával

A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman szerint az Apple egy hibrid Apple TV – HomePod eszközön dolgozik, ami rendelkezik majd beépített kamerával is, lehetővé téve a videóhívást, a csatlakoztatott TV-n keresztül.

 

A FaceTime lehetőségén kívül, az eszköz rendelkezne az alap Apple TV funkciókkal is, mint például a videó nézés és gaming, valamint okos hangszóró funkciókkal is, akárcsak a zene lejátszás és a hang alapú parancsok teljesítése Siri segítségével.

Ez az eszköz sajnos eléggé korai stádiumban van, ami a fejlesztést illeti. Még ha jól is halad a dolog az Apple laborjaiban, akkor is nehezen elképzelhető, hogy idén látnánk egy hasonló terméket. Ez azért is valószínűtlen, mivel az Apple TV tavaly, 2021 áprilisában frissült, a gyártó pedig igencsak ritkán, nagyjából 2-3 évente frissíti ezt a modelltípust.

Azonban ha megjelenik, akkor az eddigi legnagyobb ugrást jelentheti majd az Apple TV történetében, sőt akár a sztenderd modell mellett is megmaradhat majd, ezzel is szélesítve az Apple termék portfólióját otthoni és audio eszközök terén.

 

Apple Glasses

Amennyiben a híresztelések igazak, az Apple legalább kettő AR/VR projekten is dolgozik jelenleg, aminek része egy mixelt valóság headset, és egy sokkal kisebb, letisztultabb kiterjesztett valóság szemüveg. A két terméket sokan keverik, annak ellenére, hogy fizikailag és szoftveresen is meglehetősen eltérőek lesznek majd.

 

Az AR/VR, vagyis mixelt valóság headset egy igazi prémium eszköz lesz, és bár könnyebb lesz szinte mindegyik ellenfelénél, még így sem lesz annyira hordozhatónak mondható. A Bloomberg úgy beszélt az eszközről, mint egy „mindent magába ölelő 3D-s digitális környezetet létrehozó headset”, amit játékra, média fogyasztásra és kommunikációra terveztek.

 

Az AR szemüveg ezzel szemben egy hétköznapi szemüvegre fog hasonlítani, amit az avatatlan szem talán meg sem tud majd különböztetni. Ez az eszköz az iPhone-unkat használja majd erőforrásnak, és a szemünk által látott valóságra fogja rávetíteni a digitális objektumokat. Az állítások szerint az Apple a TSMC-vel karöltve fejleszt egy „ultra-fejlett” micro LED kijelzőt, ami egy hüvelyknél is kisebb lehet. Ezt fogják majd az eszköz lencséihez használni, amit gesztusokkal tudunk majd irányítani. Az Apple Glass egy iPhone kiegészítő lesz majd, ami elképesztően könnyű és kényelmes viselet is lesz majd egyszerre.

 

A tények jelenlegi állása szerint az Apple először a mixelt valóság headsetjét fogja piacra dobni, aminek a bemutatója idén év vége felé várható. Ez fogja majd megteremteni az alapot a szemüveg számára, amihez így rengeteg felhasználói visszajelzést tudnak gyűjteni a headset segítségével. Az Apple Glass megjelenése már sokkal kérdésesebb, itt még évet sem tudunk biztosan ígérni. A híres elemző, Ming-Chi Kuo 2025-ről beszél jelentéseiben, ami sokkal későbbre esik, mint az Apple eredeti 2023-as tervei. A Bloomberg szerint az eszköz még évekre van tőlünk, és jelenleg egy korai fejlesztési stádiumban van.

 

Kijelzővel szerelt HomePod

Egyes jelentések szerint az Apple egy olyan HomePod hangszórón dolgozhat, amihez hozzátartozik egy robotikus karra illesztett iPad-hez hasonló kijelző is, ami képes követni a felhasználót, ahogyan a szobában mozog.

 

Az Apple ezzel a termékkel olyan kijelzővel szerelt okos hangszórókkal szeretne versenyezni, mint például az Amazon Echo Show 10, ami szintén csak egy hangszóró, ami egy karral csatlakozó érintő kijelzővel rendelkezik, ez pedig arcfelismeréssel tartja a felhasználót a képen belül hívások közben.

Az összes termék közül, talán ez a legkevésbé valószínű a listán, hogy tömeggyártásba kerül. A Bloomberg szerint a hangszóró inkább koncepció még csak, egy korai fejlesztési stádiumban, mintsem egy félkész termék, amit akár 2022-ben is piacra dobhatnának.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy az Apple tavaly leállította az eredeti HomePod gyártását, hogy a HomePod mini-re tudjon koncentrálni, ami sokkal népszerűbb a felhasználók körében, köszönhetően a barátságosabb árcédulájának. A szóban forgó kijelzővel szerelt HomePod pedig, még drágább is lenne valószínűleg, mint az első generációs HomePod, amit már eleve sokalltak a felhasználók.

 

Apple Car

Az Apple Car története nagyon régre nyúlik vissza, egészen az első iPhone elé, amikor még csak egy huncut gondolat volt csupán, azóta viszont számtalan információ szivárgott ki a „Project Titan”-nel kapcsolatban, szabadalmak, egyeztetések nagyobb autóipari nevekkel, mint például a Hyundai és még sorolhatnánk. A tervet egy időben parkolópályára is tették, majd fizikai termék helyett csak önvezető szoftverként hivatkoztak rá, most viszont úgy tűnik, hogy egy valódi autót kapunk majd, négy keréken.

 

Jelenleg John Giannandrea, az Apple AI és gépi tanulás managere vezeti a projektet, aminek a célja egy önvezető elektromos jármű legyártása, ami nem igényel emberi beavatkozást. Ezt jelenleg még egy autógyártónak sem sikerült elérnie a piacon, így a kihívás nem kicsi.

Az Apple most a jármű gyártásához szükséges alkatrészek beszerzésével foglalkozik, beszállítókkal egyeztet, és szerződéseket köt gyártó partnerekkel. Az előzetes tervek szerint a cég 2025-ben tervezi bemutatni önvezető-járművét, ami egyelőre meglehetősen ambiciózusnak tűnik, így 1-2 év csúszáson se lepődjünk meg ehhez képest.

 

iPhone - kijelző alatti Face ID-val

A kaliforniai cég keményen dolgozik azon, hogy a Face ID szenzorokat a kijelző alá tudják rejteni, ez azonban úgy tűnik hogy várat magára egy ideig, még ha az eddigi iPhone 14 híresztelések máshogy is szóltak.

 

A korai pletykák arról szóltak, hogy egy kerek kivágás lesz, amiben kizárólag a szelfi kamera kap majd helyet. Ezt követte egy pirula alakú hole-punch teória, most pedig ott tartunk, hogy kerek, és pirula alakú kivágás is érkezik majd, egy azon telefonon. Egy a kijelző ipari szakértő, Ross Young szerint a kerek kivágás a Face ID pontvetítő szenzort tartalmazza, míg a pirula alakú kivágás a szelfi kamerát és a Face ID infravörös kameráját tartalmazza majd.

Young azt állítja, hogy az infravörös kamera leghamarabb is 2023, vagy 2024-re költözik majd be a kijelző alá, amivel Ming-Chi Kuo is egyetért, szerinte erre még 2023-ig várnunk kell majd.

 

iPad – nagyobb kijelzővel

Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa szerint az Apple a jelenleginél is nagyobb iPad modelleken dolgozik. A legméretesebb készülékek eddig a 11, illetve 12,9 colos iPad Pro-k voltak. Ezek a dimenziók pedig úgy tűntek, hogy teljes mértékben kiszolgálják a felhasználók igényeit, ennek ellenére viszont úgy tűnik, hogy az Apple mégis tervezi nagyobb modellek piacra dobását a jövőben.

 

Ugyan problémás lehet kézben tartani egy 12,9 colnál nagyobb tabletet, viszont ha ezt egy asztali állványra tesszük, akkor egy hatalmas vásznat kapunk a kreatív dizájnerek és művészek számára, akik minden bizonnyal örömmel választják majd ezt a modellt bármi más helyett. Ez az ugrás pedig közelebb hozná az iPad-et az Apple legutóbbi 14, illetve 16 colos MacBook Pro-jához, ami még több Mac-szerű funkciót tenne lehetővé egy érintőpaneles felületen.

Persze egy nagyobb kijelző még korántsem elég ahhoz, hogy meggyőzzük a nagyérdeműt arról, hogy érdemes még többet költeniük, egy amúgyis borsos árú termékre. A hardveres fejlesztések mellett ugyanis szükség lesz változtatásokra az iPadOS-ben is, különösen multitasking téren, hogy hasznát vehessék a nagyobb kijelzőnek. Ez az új, nagyobb modell azonban szinte kizárt, hogy idén piacra kerülne, Mark Gurman szerint ne számítsunk erre a modellre a közeljövőben.

Ezek lettek volna azok az Apple termékek, amik azért már a kanyarban vannak, de 1-2 évet azért még várnunk kell rájuk.

 

Nektek melyik eszköz tetszett a legjobban, hazavinnétek esetleg valamelyiket már ma? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése