Az Apple legproblémásabb dizájn megoldásai

Apple Hírek   |   2022.01.30 - 23:10   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1118
30. jan Az Apple legproblémásabb dizájn megoldásai

Az almás cég mindig is kihangsúlyozta a tényt, hogy rengeteg energiát fektetnek a termékeik tökéletes kialakításába. Ez jellemzően remekül működik, azonban időnként ők is látványosan nagyokat hibáznak.

A 2016-ban az Apple által kiadott „Designed by Apple in California” képes könyv előszavában azt fejti ki Jony Ive (az Apple egykori vezető formatervezője), hogy a cég célja olyan eszközöket tervezni, amik használata nem kíván semmilyen erőfeszítést. A céljuk egy olyan könnyen kezelhető, koherensen együttműködő és megkerülhetetlen ökoszisztéma kialakítása, aminek nincs racionális alternatívája.

A legtöbb esetben ezt sikerül is abszolválnia a gyártónak, rengeteg olyan funkció és részlet van az általuk tervezett termékekben, amelyek észrevétlenül könnyítik meg az életünket nap mint nap. Viszont mint mindenki, időnként ők is hoznak megkérdőjelezhető döntéseket. Ebben a cikkben ezek közül veszünk sorra néhányat.

 

1. Magic Mouse 2

A 2015-ben bejelentett kiegészítő az eredeti Magic Mouse továbbfejlesztett változataként látta meg a napvilágot. A megjelenésekor hatalmas innovácóként üdvözölte a közönség, és valóban komoly újításokat hozott a termék. A Magic Mouse 2 az érintőfelületének köszönhetően ugyanis nem csak a kattintásokat, hanem gesztusokat és érintéseket is érzékelni tud.

Az egér formatervezése során viszont az Apple meghozott egy olyan döntést, ami 2015 óta bosszantja az eszköz használóit. A töltő csatlakozó ugyanis az egér alján kapott helyet.

 

 

Ez a döntés sokak számára jelentette azt, hogy a cég a praktikusság és esztétikusság közül a praktikusságról mondott le, és be kell látni, nem teljesen alaptalan ez az álláspont. Kétségkívül kerülhetett volna a csatlakozó akár az egér elejére is, ami lehetővé tette volna a kényelmesebb töltést, sőt, a töltés közbeni használatot is.

Így azonban egy olyan egeret kaptunk, ami bár működés közben kítűnő, töltés közben viszont meglehetősen viccesen fest fejjel lefelé. Nem is beszélve arról a nyilvánvaló tényről, hogy így a töltődés közben nem tudjuk használni a Magic Mouse 2-t.

 

2. AirPods Max Smart Case

Amikor az almás vállalat 2021-ben bejelentette az első teljesértékű fejhallgatóját, az AirPods Maxot, legalább annyi visszhangot kapott a hozzá járó Smart Case, mint maga a fejhallgató. A gyártó leírása szerint a a tokba kerülve az „AirPods Max ultraalacsony energiafogyasztásra kapcsol, ami őrzi a töltöttségét.” Ez valóban egy hasznos funkció, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a fejhallgatón nincs kialakítva igazi kikapcsológomb.

A tok sajátságos megjelenése miatt azonban mégis számos meme csattanója lett. Az online közösségek kreatívan keresték a tokhoz hasonlítható dolgokat, és sikeresen meg is találták őket: a megjelenése óta hasonlították ugyanis a tokot már kézitáskákhoz, fehérneműhöz, sőt még testrészekhez is.

 

 

Viccek ide vagy oda, ez önmagában még nem feltétlenül tenné megkérdőjelezhetővé az Apple dizájnbeli döntését, az esztétika ugyanis szubjektív. A Smart Case viszont rendelkezik egy nagyobb hibával is: nem igazán takarja a fejhallgatót, így védelmet sem tud nyújtani neki. Jellemzően az AirPods Max árkategóriájában lévő fejhallgatók olyan tokokkal érkeznek, amelyek teljes védelmet biztosítanak a készülékek számára. Az Apple fejhallgatóját azonban ha meggondolatlanul dobjuk be a hátizsákunkba, nem csak a fém részei karcolódnak jó eséllyel össze, de a pánt is könnyen megsérülhet. Így viszont érthető, ha valaki a hátizsákja helyett a kezében hordja a táska szerűen kialakított tokot, és talán pont ez is volt a cél.

 

3. Apple Pencil (1. generáció)

Úgy néz ki, az Apple-nek 2015-ben komoly problémát okozott a termékei töltő csatlakozójának elhelyezése. Ebbe a problémába futottak bele az ekkor bemutatott első generációs Apple Pencil esetében is. A ceruza hátulsó felén a kupak alatt egy Lightning csatlakozó található, amit egy iPad bemenetébe dugva tudjuk tölteni az Apple Pencilt.

Elsőre belegondolva nem tűnik teljesen logikátlan döntésnek ez az Apple részéről, hiszen általában mikor lemerül a ceruza, van egy iPad a közelünkben - eleve azzal használtuk. Azt is meg kell hagyni, a ceruza egészen gyorsan tölt, nagyjából 15 másodperc után közel fél óráig használhatjuk újra. Mindez azonban nem teszi semmissé a tényt, hogy a töltés ideje alatt egészen bizarr képet festenek összekapcsolt eszközeink.

 

 

Ebben az esetben a gyártó az egérrel ellentétben az esztétikum és praktikum közül határozottan a praktikumot választotta az esztétikum helyett. Úgy látszik ekkor még nem vették kellőképpen számításba, hogy a töltés közben milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak az eszközök amúgy is sérülékeny csatlakozói. Valószínűleg nem egy csatlakozó sérült meg vagy ment tönkre ezúton.

A problémát valószínűleg a gyártó is észlelte, a második generációs Apple Pencil ugyanis már mágnesesen kapcsolódik a tablet oldalához és vezeték nélküli töltést használ.  Mindazonáltal az első generáció is elérhető maradt az Apple hivatalos veboldalán és viszonteladóknál egyaránt, így a baki egyelőre nem merült feledésbe.

 

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése