Lesz zajszűrés az iPhone 13-ban?

Apple Hírek   |   2022.01.30 - 23:55   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1892
30. jan Lesz zajszűrés az iPhone 13-ban?

Az Apple megerősítette, hogy nem csak egy hibának köszönhető, hogy nem működik az iPhone 13 telefonokban a zajszűrés funkció, eleve így tervezték. 

Az iPhone 13-mat tavaly ősszel mutatta be az Apple, és egyes élesszemű felhasználóknak már egyből feltűnt, hogy a korábbi modellektől megszokottakkal szemben hiányzik a hívás közbeni zajszűrés funkció. A hiányt sokan akkor még az iOS 15 egy korai hibájának vélték, sőt, egy Reddit felhasználó megerősítést is kapott az Apple-től, hogy dolgoznak az ügyön és tervben van a hiány utólagos pótlása. 

Újabban azonban a 9to5Mac értesülései szerint ez egy tudatos döntés volt a gyártó részéről, nem csak egy operációs rendszer hiba van az ügy hátterében. A hírportál egyik olvasója ugyanis egy Twittern írt üzenet útján kért pontosabb információkat a zajszűrést elérhetővé tevő frissítés érkezésének időpontjáról. A gyártó készségesen válaszolt is a kérdésre, a válaszuk azonban ellentétes volt a korábbi információkkal. Az Apple ugyanis nem tervezi elérhetővé tenni a funkciót az iPhone 13 széria számára, azonban azt nem specifikálták, hogy milyen okból. 

A zajszűrés funkció 2013-ban, az iOS 7 bevezetésével vált először elérhetővé. A működésének alapja az a több mikrofonból álló rendszer volt, ami a hívások alkamával megkülönböztette a beszélő hangját a háttérzajoktól, majd a háttérzajok kiszűrésével tette egyszerűbé a beszélő hangjának megértését. Bár ez a mikrofonrendszer megtalálható az iPhone 13 szériában is, vagyis hardver alapján képes lenne a telefon a zajszűrésre, az mégis Apple elkaszálta a funkciót. 

Cserébe a cég nemrég bevezett egy zaj-kizáró funkciót, aminek szintén az a célja, hogy segítsen elválasztani a beszélő hangját a háttérzajoktól, ez azonban kizárólag FaceTime hívások alkalmával lép működésbe. 

Így tehát ha mindenképpen zajszűréssel szeretnénk javítani az iPhone 13-munk segítségével folytatott hívásaink minőségét, arra kényszerülünk, hogy fülhallgatót használjunk. Szerencsére az Apple AirPods-ainak segítségével is könnyedén áthidalhatjuk ezt a problémát, ugyanis az összes modellben megtalálható a funkció.

 

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése