Dexter: New Blood・AppleTV (Showtime)

AlmaBlogger   |   2022.03.21 - 08:09   |   Írta: Ca$h   |   997
21. márc Dexter: New Blood・AppleTV (Showtime)

Rég nem találkoztunk már …

Tíz év telt el azóta, hogy Dexter Morgan (Michael C. Hall) elvesztette húgát Debrát (Jennifer Carpenter) és belehajtott hajójával egy hurrikánba azzal a céllal hogy véget vessen mindennek. Valami csoda folytán azonban túlélte a dolgot és eldöntötte, hogy inkább elhagyja a nagyvárosi fertőt, ami tele van olyan emberekkel akiket túlságosan csábító lenne kiiktatni a forgalomból. Keresett egy eldugott helyet, ahol kevesen laknak, ahol hideg van, ahol minden más mint ahol eddig élt. Alaszka nem bizonyult megfelelőnek, ezért inkább tovább költözött egy isten háta mögötti kisvárosba, a New York állambeli Iron Lake-hez, ahol végre békére lelt. Egyszerű, unalmas és álmos kisvárosi életet élt, mindenkit ismert, mindenki szerette őt, a sors iróniája hogy pont a helyi Sheriffbe szeretett bele, már ha létezne nála egyáltalán ilyen, mert ugye valódi érzései nem nagyon vannak csak eltanultak. A dolgok akkor kezdenek igazán érdekessé válni, amikor egyik nap az ajtaján kopogtat rég nem látott fia Harrison (Jack Alcott) akit azért hagyott magára, hogy még véletlenül se lehessen rá rossz hatással.

Nem kérdés hogy a Dexter mint sorozat alapvetően forradalmasította a tévézést annak idején amikor először a képernyőre került. Előtte soha senki nem merte bemutatni egy sorozatgyilkos mindennapi életét, az ötlet hogy még szimpatikussá is tették, nagyon egyedi. Azonosulni lehetett a sorsával és az átokkal ami rajta van és sokszor azon kaptuk magunkat hogy érte izgultunk nem pedig azokért a kifejezetten kedves és pozitív szereplőkért akik megpróbálták elkapni. Furcsa tudathasadásos élmény volt ez, nem is csoda hogy utána sorra jöttek ki a hasonló történetek, olyanok mint a Hannibal vagy éppenséggel az újkeletű You, ami szerény véleményem szerinte már elvetette a sulykot, nálam már erőteljesen karcolja az a határt ami nézhetetlenné tesz egy történetet, de az ember kíváncsi, mindig is az volt és ez egy olyan erő aminek nagyon nehéz ellenállni.

A nyolc évados Dexter befejezése sokak számára csalódás volt, pedig az eredeti koncepció szerint behajtott volna a hurrikánba és soha nem jött volna ki onnan, ami valljuk be meglehetősen epic és méltó befejezése lett volna egy ilyen zseniális sorozatnak, de a készítők nem mertek ilyen befejezést csinálni neki, rajtuk csattant az ostor, mindenkitől szinte csak hideget kaptak emiatt a befejezés miatt. Nagyon régóta felkapták már a hírt, hogy jönni fog egy méltó lezárása a történetnek, hogy milyen formában azt senki se tudta, majd a többszöri felvetés után el is felejtődött az idő vasfoga által. Majd tavaly év végén már tudni lehetett, hogy valóban jön egy új sorozat a New Blood, amiben visszatér majd Dexter. Sokan sajnos azt hitték, hogy ez valami újnak a kezdete pedig valójában csak egy lezáró évadot csináltak mindenki kedvenc sorozatgyilkosának, hátha ezzel képesek lesznek elnyerni a nagyérdemű bocsánatát. Hogy ez sikerült-e hamarosan kiderül, ne menjetek sehova!

A továbbiakban előfordulhat, hogy pár gondolatot tőlem SPOILEResnek fogtok tartani, úgyhogy aki nem szereti az ilyesmit inkább ne olvasson tovább, majd térjen vissza később, az igazat megvallva a két fontos dolog amiről beszélni szeretnék gyakorlatilag kiderül már az első részből, illetve teljesen egyértelmű lehetett mindenki számára hogy ez lesz benne, nem is ez a történet lényege, olyan dolgok ezek amiket mindenki tudott előre főleg ha az eredeti sorozat szerelmese volt. Mint tudjuk Dexter úgymond vérben született, kisbaba volt még amikor szerencsétlen édesanyját a szeme láttára trancsíroztak fel egy motoros fűrésszel, olyan elképesztően borzalmas dolog ez, amit hiába csak egy kisbaba az ember képtelen feldolgozni. Olyan trauma aminek kell hogy legyen valamilyen következménye. Dexter nevelőapja Harry időben észrevette szeretett fián, hogy abnormális késztetések és viselkedési formák kezdenek eluralkodni rajta, tapasztalt rendőrként pontosan tudta, hogy ezeknek nem lehet sajnos megálljt parancsolni. Vagy ha mégis, akkor is csak nagyon nehezen és sok -sok munkával, érdekes kérdés és természetesen vitatható az a megoldás amit választott, de gyakorlatilag ennek köszönhető az egész sorozat, szóval inkább fogadjuk el hogy ő így döntött és ennek következtében születhetett meg Dexter a sorozatgyilkos, aki még nála is sokkal rosszabb sorozatgyilkosokat kap el és ől meg. Ehhez szükség volt a szigorú szabályokon alapuló úgynevezett „kódra”, amit Dexter pár szélsőséges esettől eltekintve egész életében betartott. Miután sajnos a fia Harrison is hasonló körülmények között vesztette el édesanyját, hiába kapott rengeteg szeretet és törődést mindenkitől már kicsi korában sejthető volt, hogy rajta is mutatkozni fognak ezek a jelek. A New Blood erről fog szólni, hogy vajon ő is erre a sorsa jutott-e?

Ami nagyon különlegessé és egyedivé teszi az új évadot az ahogyan bevitték a történebe Debrát azt a karaktert akit mindenki annyira szeretett, akiért a szívünk szakadt meg mikor látnunk kellett meghalni. Zseniális húzásnak tartom és teljesen logikusnak, hogy Dexter aki eddig apját látta mindenhol és vele beszélgetett, ezúttal az eltorzult sötét személyiségét és lelkiismeretét nem Harry hanem Debra fogja megszemélyesíteni. Debra viszont már nem olyan amilyenre mi emlékeztünk, durva, cinikus, nagyon keményen bánik Dexterrel, ami tekintettel a történtekre nem is csoda. Mégis ő képviseli főszereplőnk lelkiismeretét, ha egyáltalán létezik neki ilyen. Harrison karaktere komplex, az első pillanattól fogva érezni lehet rajta hogy valami nem stimmel, lehet csak velem van így de nem nagyon tudtam sajnálni annak ellenére hogy eléggé nehéz élete volt. Persze mi nagyjából normális emberek sose fogunk teljesen megérteni egy embert aki úgymond „vérben született”. Az évad egyébként hozza a kötelező Dexter hangulatot, minden olyan békés, nyugodt és tökéletes, egyértelmű hogy pillanatok alatt elszabadul a pokol és egyik borzalom követi a másikat. Érdekes választás volt Angela, Dexter párja, aki gyakorlatilag ugyanaz a karakter mint Debra, mind külsőre mind pedig belsőre, ezen is érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkodni, hogy vajon miért pont rá esett a választás. A hideg és rideg környezet ugyancsak zseniális húzás volt a készítőktől, főleg a napsugaras meleg Miami után, ez sem véletlen, mint ahogy soha semmi ebben a sorozatban. Az elejétől fogva érezhető a vége, szinte tudjuk mi fog történni a végén, mégis valahogy újra csalódottnak fogjuk érezni magunkat. Sokan vannak a rajongók között akik még rosszabbnak tartják ezt a befejezést mint ami az eredeti volt, tekintettel arra hogy az egész évad azért készült hogy ezt meggátolja, némileg kudarcnak tekinthető, de úgy vélem aki valódi rajongónak tartja magát az elégedett lesz vele, főleg hogy újra találkozhattunk minden idők egyik legikonikusabb főszereplőjével akivel ha nem is tudunk együtt érezni mégis alapjaiban változtatta meg a tévézést. Dexter most sebezhetőbb, berozsdásodott, sokkal érzelmesebb, néha szinte olyan mintha lennének érzései, persze az is lehet hogy csak olyan régóta színleli már ezeket az érzelmeket, hogy út közben beletanult, sose fogjuk megtudni valójában mi történik a fejében, de egy valamiben biztosak lehetünk, a maga beteges értelmezhetetlen érzelmi világában a fiát tiszta szívből szereti, amennyire csak teheti, ez nem kérdéses.

Jó volt újra látni egy fejezetet Dexter életéből és úgy gondolom, hogy semmivel sem volt kevesebb mint mondjuk az utolsó kettő három évad az alap sorozatból. A készítők kitettek magukért, a színészekről nem is beszélve, Clancy Brown hozza a megszokott szintet, elképesztő milyen szimpatikus és vérfagyasztóan félelmetes tud lenni egyszerre. Tripla A kategóriás sorozat ez egy olyan világban, ahol azóta már sok hasonlót láthattunk, ahol naponta jön ki egy újabb és újabb történet, de egyik se volt Dexter, mert belőle csak egy van. Nekem nagyon tetszett annak ellenére, hogy nem éppen egy könnyed szórakozás. A havas, fagyos, rideg környezet hozzátett még pluszban az egész hangulathoz és ahogyan Dexter fogalmazott, hihetetlen hogy milyen gyönyörű tud lenni a vér a hóban …

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.4 | Rotten Tomatoes: 76% | Metacritic: 61
Dexter: New Blood (miniseries | 2021-2022)

Rendezte: Marcos Siega, Sanford Bookstaver
Írta: Alexandra Franklin, Jeff Lindsay, Marc Muszynski, Clyde Philips, Kirsa rein, Alexandra Salerno, Scott Reynolds, Warren Hsu Leonard, David McMillan, Tony Saltzman, Veronica West, Adam Rapp
Zene: Pat Irwin
Szereplők: Michael C. Hall, Jack Alcott, Julia Jones, Alano Miller, Jennifer Carpenter, Clany Bworn, David Magidof, Oscar Wahlberg, Andrew Fama, Jamie Chung, Katy Sullivan, Michael Cyril Creighton, Gizel Jimenez

Játékidő: 10x 50perc

 

 

Ha rendelkezel Showtime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy a Showtime egyelőre nem elérhető Magyarországon.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Showtime applikáció

>>> My Name sorozatkritika

>>> Hawkeye sorozatkritika

>>> The One sorozatkritika


Kommentek megjelenítése